Santa Teca

Foto: 

Cedida
Santa Teca al al Castell Monestir d’Escornalbou

Santa Teca, les sinergies que alimenten l’ànima i l’estómac

El Castell Monestir d’Escornalbou acull la quarta edició del Mercat de Territori els dies 14 i 15 de juliol
Surtdecasa Camp
,
11/07/2018
Fires i festes
Un entorn paisatgístic impregnat de tonalitats verdes i blaves que desconcerten la vista, copes amb alguns dels millors vins del territori, un tast de la gastronomia que hi excel·leix, instal·lacions artístiques que conviden a la reflexió i diferents fils musicals que captiven l’ànima entre els vestigis patrimonials i històrics d’èpoques remotes on ja no hi corre el temps. Això és el que us podeu trobar si el cap de setmana del 14 i 15 de juliol enfileu cap al Castell Monestir d’Escornalbou, l’espai que aglutinarà la majoria de les activitats que desplegarà el Mercat de Territori Santa Teca.
“Associem aquest espai amb la tradició de fer el vermut al migdia i ho lliguem amb la música en un acte molt social, de parlar i compartir”

La quarta edició d’aquesta iniciativa que conjuga propostes culturals, gastronòmiques i humanes posa en valor el potencial de les comarques de Tarragona i dels territoris que l’abracen subratllant l’alt nivell qualitatiu i creatiu que emana de tots aquests àmbits. “Som nosaltres els que hem de fer difusió d’allò que passa a casa nostra, hem de ser els precursors en mostrar-ho i també en donar-hi valor”, assegura Berna Ríos, impulsor del projecte.

Enogastronomia d’alt nivell
En aquesta ocasió, el mercat gastronòmic de Santa Teca compta amb la participació de 10 cellers de les comarques tarragonines. Bàrbara Forés, Frisach, Tuets, Mas del Botó, Suñé Vins i Olis, Mas Bella, Celler Sanromà, Los Comuns, Dasca Vives, El Solà d’Ares, Carlania Celler i Josep Foraster seran els encarregats d’omplir les copes amb la tradició enològica del territori que ara reïx amb noves interpretacions. Els que optin per la cervesa podran tastar les propostes de Kesse, Les Clandestines i Íber, i pel que fa al bon menjar, La Cava d’Albert Marimón, cuiner català de l’any el 2013, serà l’encarregat de preparar la proposta gastronòmica d’aquesta edició. “Cal potenciar la cultura gastronòmica, que fa molta falta. No volem ser mestres de res, però creiem que explicant què passa a nivell gastronòmic al territori aprens moltes altres coses que ignores, com ara què està passant al mar, a l’agricultura, en el procés de molts aliments, etc”, apunta Ríos.

En aquest aspecte, destaquen activitats ja programades en anteriors edicions, com ara el brindis de vi amb posta de sol amb les explicacions del fotògraf Rafael López Monné a l’ermita de Santa Bàrbara o el maridatge de vi i estrelles amb Alexandre Bonanit i Jordi Llorens a la plaça de l’Església.

  • imatge de control 1per1



Notes, imatges i plàstica
“Associem aquest espai amb la tradició de fer el vermut al migdia i ho lliguem amb la música en un acte molt social, de parlar i compartir”, explica Ríos fent referència al tast de vermuts acompanyat de la música folk de J. J. White –dissabte– i del jazz de Pau Mainé trio –diumenge–. La música prendrà protagonisme amb altres actuacions al llarg del cap de setmana com les de Big OK –grup format per Paul Fuster, Edi Pou i la violinista Sara Fontán–, la cantant banyolina Mariona Aupí, el grup Harrison Ford Fiesta, el músic osonenc Guillem Roma, Xavier Calvet o Marc Martín, pianista de la Sant Andreu Jazz Band. La companyia Le Mouton Noir serà l’encarregada dels equilibrismes mentre que Joan Rioné explicarà històries per als més petits de la casa però també per als més grans. En l’àmbit documental, durant el cap de setmana es podran veure els documentals ‘Fermentació Espontània’, de Clara Isamat, premiat a Oenovideo (França) i ‘Gaudínspiration’.

Les arts plàstiques arribaran al Castell Monestir d’Escornalbou amb ‘la Trastera’, una instal·lació artística a càrrec de Niko Vetoshkin, Vicky Benítez, Tom Carr, Carme Miquel, Àlvar Calvet i Alexandra Garcia; així com del contacontes, filòleg, cistellaire i trobador Carles Alcoy, qui proposarà una instal·lació constructiva amb vímet que formarà un núvol gegant. Per la seva banda, i donat el valor històric del patrimoni que acull el Mercat de Santa Teca, s’hi seguiran realitzant dues activitats que ja s’hi celebren la resta de l’any: les visites teatralitzades ‘De la Xina a Escornalbou’ i la ‘Passejada literària per l’Escornalbou de Toda’, que giren al voltant del diplomàtic, egiptòleg i filàntrop Eduard Toda, qui va comprar el monestir de Sant Miquel l’any 1911 i que, després de reformar-lo, el va situar com a punt de trobada de les principals figures de la Renaixença.

Més informació: 

A

També et pot interessar