Surtdecasa Ebre
,
19/07/2018
Fires i festes

La guia definitiva per fer un viatge al segle XVI

Pautes per endinsar-nos a la Festa del Renaixement de Tortosa com ciutadans de l’època
Renaixement

Foto: 

Cedida
Imatge d'un campament d'època
Ja és aquí una nova edició de la Festa del Renaixement de Tortosa. Del 19 al 22 de juliol, la ciutat es traslladarà al segle XVI en un gran i espectacular viatge en el temps. Us proposem convertir-vos en ciutadans de l’època i formar part de la mateixa festa. Què hem de fer per aconseguir-ho i viure la festa com un autèntic contemporani del segle XVI? Aquí tenim la guia definitiva.

1. Vesteix-te com al segle XVI

De noble, com a taverners, bufons, joglars o abandertas. Si vols viure el Renaixement a fons, una bona opció és vestir-se. No fer-ho amb qualsevol roba sinó amb una d’especial: amb roba del Renaixement. Si no disposem d’un vestit elaborat amb temps i expressament per a l’ocasió, podem improvisar, però compte, no tot s’hi val, i no convé confondre els vestits de l’Edat Mitjana. Haurem de ser rigorosos històricament. Un vestit llarg fins els talons, unes malles o una corona de flors ens podran ajudar. Per inspirar-nos, algunes botigues de Tortosa ja tenen fins i tot exemples i recomanacions. I per què vestir-se d’època? Doncs perquè d’aquesta forma la immersió a la festa és més completa que no pas amb shorts i bambes, i només has de mirar-te a tu mateix per veure que, definitivament, estàs al segle XVI.

2. Recorre els carrers d'una ciutat renaixentista

És evident que Tortosa és una ciutat amb un gran patrimoni monumental gràcies a ser cruïlla durant molts moments històrics. Durant la Festa del Renaixement, Tortosa torna a ser porta d’entrada de molt comerç a la Península Ibèrica. Una de les principals recomanacions que us fem des de Surtdecasa.cat és endinsar-vos en el mercat d'època amb productes vinguts de països llunyans que han portat mercaders i viatjants. Al mercat sorprenen les olors intenses arreu: a formatges, espècies, sabons artesanals... Els carrers són ben vius i bulliciosos, els curiosos passegen, d'altres compren, els espectacles es van succeint i arreu regna el bon humor i la bonhomia. Visitants i ciutadans es retroben amb costums antics.

3. Fes un àpat com els d'aquella època 

A Catalunya, a causa de la seva relació estreta amb els regnes d'Itàlia, les innovacions en la cuina són assimilades abans que als regnes veïns de la Península. És a les llars benestants catalanes on primer es menja a taula, asseguts en cadires, emprant coberts i cadascú amb el seu plat individual; en contra del costum dels castellans de menjar asseguts sobre coixins al terra i en una escudella comuna. Alguns restaurants de la ciutat ofereixen menús inspirats en el segle XVI  ofereixen àpats i carn a la brasa en taules de fusta i bancs de palla i refrescants begudes per combatre la calor. Podem fer la nostra particular ruta amb el circuit de tavernes de la Ruta de la Saboga, el peix de l’època, molt apreciat a la Tortosa del segle XVI. El mateix Cristòfol Despuig l’elogia en la seua obra 'Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa'. I què millor que regar l’àpat amb un bon vi? Però no amb qualsevol. Al Renaixement es beu Joconut, un vi fermentat en nous.

4. Viu en un campament i visita els espais emblemàtics

Durant tot el dia, repartits pels barris de Santa Maria i Sant Jaume, Vilanova, les Avançades, hi ha campaments on viure endinsats a l’època, tal com feien els tortosins de fa quatre segles. Aquests campaments reprodueixen la vida quotidiana, amb els menjars, les vestimentes i tots els estris que s'empraven a l'època. Res de microones i utensilis contemporanis. També pot ser el moment ideal per conèixer o redescobrir els impressionants Reials Col·legis, la joia del Renaixement a Tortosa i a tot Catalunya, i en els quals també trobem l’Església de Sant Domènec, amb l’armari-arxiu de la ciutat.

5. Gaudeix dels espectacles vinguts d'altres regnes

El teatre, clar: fonamental per entretenir-nos en un moment que proliferen dels patis de comèdia. És el segle de Shakespeare! Enguany es gaudirà de l'espectcale 'Romeo i Julieta' amb actors joves, com els vertaders protagonistes de l'obra del dramaturg britànic. Cors i espectacles de dansa i foc vinguts d’arreu, abanderats, personatges mitològics, còmics, cavallers i bruixes. A més, enguany, s'afegeixen algunes novetats com per exemple que Roberto Oliván presenta per primer cop un espectacle a la Festa del Renaixement. 'Meraki' es converteix en un vertader tour de force basat en els múltiples plantejaments que les diferents formes d’expressió corporal ofereixen a través de la dansa i el circ. Torna també Enrico Provinciale, el taverner més acollidor de Tortosa, ens ofereix la seva hospitalitat, ara a la plaça Menahem Ben Saruq, al peu de la muralla medieval de Remolins. 

6. Veu sortir el sol a Les Avançades

I enguany, com l'any passat, la festa s'allarga fins veure sortir el sol. De nit, la Festa del Renaixement és encara més especial i se sent com si just comencés aleshores, o hagués sigut ideada expressament per gaudir-ne quan el sol es pon. Per ser un bon ciutadà del segle XVI de nit només cal tenir ganes de divertir-se i pujar a les Avançades de Sant Joan ja de matinada. El perímetre de les muralles sempre ha estat zona on l’ordre establert es difuminava i és a les Avançades on dura més la gresca durant tota la nit. Surt a gaudir de l'algarabia típica de la festa!

Més informació: 

També et pot interessar