El Moment, un viatge a la terra del Cerç

Foto: 

Cedida
Elisenda Trilla i el seu equip en un moment del rodatge

La Terra Alta, protagonista d'un retrat humà sobre el món rural

La realitzadora Elisenda Trilla, autora d'"Interior de paisatge" sobre el Priorat, ens ho explica
Anna Zaera
,
02/07/2014
Arts
El Terra Alta ha estat una comarca llargament oblidada. Després de reiterats fracassos, de renàixer de les cendres d’una guerra, d'esperar aquell dia en què tot ha de millorar però que mai arriba, ara sí, la Terra Alta sap que és el seu moment. Uns parlen de democràcia, altres de vi, de preus justos, d'amor propi i reivindicar-se, l'única pega és que el moment ha arribat en temps de crisi.
'M'agrada treballar en espais i situacions que em són pròxims, poder explicar a partir de situacions locals sentiments i emocions que són universals'

La realitzadora vallenca Elisenda Trilla i el fotògraf penedesenc Jordi Canchales, després de rodar Interior de paisatge - un retrat sobre el Priorat i gran premi del jurat al Festival de Cinema i Vi Most 2012- han rebut l'encàrrec de retratar també aquesta comarca de les Terres de l'Ebre.

Durant el mes de juny, aquest equip de la productora barcelonina Setmàgic Audiovisual ha visitat diferents indrets de la Terra Alta per conèixer el món del vi, el patrimoni monumental, els molins i, sobretot, les persones que habiten a la Terra Alta per culminar El Moment, un viatge a la terra del Cerç.

  • imatge de control 1per1

- Com se t'ocorre el projecte El Moment, un viatge a la terra del Cerç?
És una proposta que no surt de mi, sinó de la productora Setmàgic a qui els hi arriba l'interès de diverses persones de la comarca, després de l'estrena d'Interior de Paisatge, un documental situat al Priorat. Entre algunes persones de la Terra Alta, hi ha l'interès de fer una peça on també el paisatge sigui el protagonista. Ha sigut un procés lent, sobretot per problemes de producció, però ara ja estem a punt d'acabar el rodatge i pensem que a finals d'any ja tindrem El Moment, un viatge a la terra del Cerç acabat.

- Ficció, realitat, no-ficció....? Treballes amb actors?
La defineixo com una no-ficció, ja que ens centrem en persones i situacions reals, però sí que hem ficcionat algunes parts de la història. Per exemple, una part important de la narració és una 'road movie' protagonitzada per l'Oriol Pérez de Tudela, un tractant de vins que recórre la Terra Alta cercant vins elaborats amb Garnatxa Blanca.

- Així, aquesta feina ha estat un encàrrec?
En aquesta ocasió, potser ha sigut la Terra Alta qui ens ha triat a nosaltres, però sí que és cert que m'interessa treballar en zones que potser són més invisibles que d'altres del país com va ser amb el Delta del Llobregat o el Priorat, menys conegut quan surts de l'àmbit del vi.

- Quines localitzacions t'han inspirat d'aquest territori?
Moltes, des dels cellers de Cèsar Martinell a alguns dels escenaris de la Batalla de l'Ebre. La diversitat de paisatges entre nord i sud m'impressiona.

- Vols re-descobrir la bellesa d'una terra que molts consideren deprimida i víctima d'un èxode juvenil important...Creus que és necessaria aquesta visió o simplement és la teva?
És una visió personal d'un territori que desconeixia força i, mica en mica, vaig descobrint. Sóc conscient dels problemes que arrosseguen les zones rurals, de la història de la comarca i de la situació de crisi que estem visquent, però en el documental ens centrem en aspectes com la il·lusió, que és visible en certs àmbits del territori com són el món del vi o alguna experiència de política municipal. El que ensenyem, evidentment, no correspon a tot el que és i es viu a la comarca, ni serà un retrat complert del que és la Terra Alta, sinó, com he dit, una mirada personal.

- Són aquests retrats sobre llocs poc mostrats el que més et motiva com a realitzadora?
M'agrada treballar en espais i situacions que em són pròxims, poder explicar a partir de situacions locals sentiments i emocions que són universals. I clar, tinc tendència a utilitzar els escenaris en què em sento més identificada, com les comarques del sud catalanes que han sigut tradicionalment menys retratades.

- Algun altre projecte en ment o idea que t'agradaria desenvolupar?
Estic treballant, tot i que són projectes molt poc desenvolupats encara, en un documental sobre els bruixots de l'aigua, els saurins al Camp de Tarragona i un altre protagonitzat per un artista de les Terres de l'Ebre. 

  

A