,
21/04/2016
Filosofia
Tem la foscor
Foto:
de Toni Ruiz, la il·lustració

Tem la nit!

T'ho dic sincerament. Aquesta nit la lluna ha començat a molestar-me. Tan grossa, tan granulada... No sé què ha passat però ja no sé mirar-la com me la mirava abans. Ho sento, em veig incapaç de suportar tanta foscor, tanta nit... I la lluna, allí dalt, mirant-nos. Tan callada, tan còmplice.

Puc caminar i amagar-me de la gent quan jo vulgui. Però cada nit, sense voler-ho, estaré a l'abast d'aquest satèl·lit grisós.

La meva mare em contava contes. En tots ells hi havia un astre i en tots ells hi havia una nit, la nit que ara penja del meu coll i que em fa tant de mal. Però la meva mare em contava meravelles de la foscor així com de la llum del dia. Potser eren altres temps.

A les 5 de la matinada, recordo, ens va deixar la meva mare. A les 4, quan el silenci sona a brunzit d'un polígon industrial llunyà, ens va deixar el meu avi. No sé què dir perquè el llenguatge, ara mateix, em fereix tant com un dolor de queixals.

T'he dit que hagués preferit que em contessin altres històries? M'hagués agradat llegir de ben jove les tragèdies gregues. Allí s'expressa la veritat del món, el drama que suposa la nit. La pluja que els hi cau als sense sostres quan van a dormir, el deambular dels perduts, la calma dels drogoaddictes.

Els estels ens enganyen. Ens semblen petits i inofensius, tanmateix molts d'ells són molt més grans que el sol, i moltíssim més que nosaltres. La seva llum quasi ni ens arriba. Serà perquè La Terra és indigna o els indignes som nosaltres i estem exposats a viure a la foscor més que rodejats de llum. La por i la foscor són germanes. L'una crida a l'altra per jugar, i poques vegades es barallen.

Notes aquest fred? És la nit, la manca de llum que ens congela. Cert, també ho és la manca de llar, de foc o d'abric. La culpa la té la puta nit que fa veure que ens amaga de les bèsties però ens exposa absolutament a elles. Ens embolica, ens embruixa, ens convida a deixar-mos emportar... però quan ja has fet prou camí, quan ja estàs a punt d'arribar on volies, arriba el dia, el somni es trenca i tot s'acaba.

Allà on vagis tem la nit, amaga't d'ella i d'aquells qui te la recomanen i, si pots, destrueix-la.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Roman Aixendri Cugat va néixer molt jove, a l'edat de zero anys. A mesura que s'anava fent gran s'anava preguntant cada vegada més coses, fins que un dia es va trobar dins de la facultat de filosofia, i després a la de comunicació audiovisual cosa que li provocà més dubtes. Quan no dubta se posa a escriure i viceversa.

29/04/2020
Per a que intuïm fins on la pròpia ideologia fa que manipulem la nostra percepció de la realitat per adequar-la al nostre pensament, podem veure a l'astrònom Tycho Brahe, que anys després de la proposta copernicana heliocèntrica, va proposar un
30/03/2020
Aquests dies estic fent l'esforç de centrar-me molt a comprendre i a evitar jutjar.
23/03/2020
Una de les propostes que em va semblar més curioses de la meva llicenciatura de filosofia fou la proposta experimental del filòsof nord-americà John Rawls.
20/03/2020
Aprofito el confinament per fer reflexió perquè a diferència del que proposa Fernández Díez, tot ha de poder ser qüestionat, d'altra banda es cau en el dogma i el dogma pot caure en barbàrie.
14/03/2020
Tal com estan les coses molta gent comprendrà que herois com Messi, Zidane, Pau Gasol i d’altres es quedin a casa i no arrisquin a agafar el covid-19.
15/10/2019
La nineta del cor verd fa dies que es mira la Lluna. La veu allà dalt tan sola que sent tristor per ella. Pensa a ajudar-la i creu que la millor manera de fer-ho serà construïnt un gran pont per arribar a ella i donar-li el seu cor.
15/09/2018
M'ha caigut un hivern a l'ull i se m'ha inflat, m'he fet el fort, m'he volgut aguantar  però he explotat i una llàgrima ha fet primavera. Capolls i papallones, formigues i grills,