Mercat Ibèric

Foto: 

Turisme Alcanar
Recreació històrica de l'època iber

Els 10 imperdibles del Mercat Ibèric d'Alcanar

El 24 i 25 de setembre els carrers del nucli antic d'Alcanar faran un viatge al passat
Surtdecasa Ebre
,
14/09/2016
Entorn
"Les diferents excavacions que s'han fet a la Moleta del Remei i a Sant Jaume han suposat un canvi rotund en la forma d'entendre l'organització social i política de la protohistòria i del món iber i preiber al nord-est de la península Ibèrica; som hereus d'uns pobles que fa milers d'anys van brillar amb llum pròpia", assegura Alfons Montserrat, alcalde d'Alcanar. Amb la voluntat d'apropar al públic aquest patrimoni, el cap de setmana del 24 i 25 de setembre els carrers del nucli antic d'Alcanar acolliran el vintè Mercat Ibèric, un aniversari que comporta un programa intens d'activitats en què els carrers experimentaran aquest viatge al passat. T'hem fet una selecció de tot allò que hi pots trobar!

1. Mercat d'artesania
Un dels principals atractius d'aquestes jornades és precisament l'espai on s'instal·larà el Mercat Ibèric de Sant Miquel dissabte i diumenge d'11 a 14h i de 17 a 21h. Als carrers del Mercat ibèric, podrem trobar un mercat d’artesanies, detalls i alimentació, així com també demostració d’oficis i tallers de vida quotidiana dels ibers. 

2. Exposició sobre les teixits de l'època
Al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor, podrem gaudir d'un dels plats forts del Mercat Ibèric. L'exposició 'El teixit: del fil a la tela', una mostra organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre que ens introdueix en el món del tèxtil a la protohistòria, a partir de text explicatiu i la mostra de nombrosos materials arqueològics vinculats a aquesta activitat, procedents dels jaciments de la zona. L’exposició es podrà visitar divendres de 17 a 20h i dissabte i diumenge de 11 a 14h.

3. Jornades de portes obertes
Durant dissabte i diumenge, està programada una Jornada de portes obertes tant al Poblat ibèric de la Moleta del Remei de 17 a 20h, com al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor d'11 a 14h. Aquest difici senyorial del segle XIX acull l’exposició del fons arqueològic resultant de les excavacions fetes al municipi.

  • imatge de control 1per1

4. Recreació històrica
Durant tot el dia, no us heu de perdre la recreació històrica que tindrà lloc al campament. En concret, es reprodueixen dos cases ibèriques, amb la corresponent recreació de les diverses activitats de la vida quotidiana que tenien lloc en aquell moment històric. Al llarg de la jornada es realitzaran visites guiades i els visitants podran experimentar amb diferents tasques com teixir, moldre, tir en llança. Es podran endur, fet per ells mateixos, una joia, el seu nom en iber o un exvot de ceràmica. 

5. Conèixer el món ibèric amb els comerciants de la Sal 
Els comerciants de la sal és una activitat pedagògica per a tots els públics. Vols apropar-te al coneixement dels intercanvis i el menjar ibèric, a través d’una experiència al voltant dels cinc sentits? En aquest taller, de la mà de dos mercaders exòtics, podràs realitzar una recepta, consumir-la i endur-te el resultat a casa. Aquesta representació anirà a càrrec de KuanUm, especialistes en recreacions de productes alimentaris històrics. 

6. Demostracions d'oficis tradicionals
Cal destacar que durant tot el dia hi haurà demostracions d'oficis tradicionals. Els ibers elaboraven amb fibres vegetals molts dels objectes que utilitzaven. Una d’aquestes fibres, la palma, és la que ens mostraran com treballen un grup d’artesans. També hi haurà demostració tèxtil per comprovar com els ibers feien els seus vestits. Una artesana us mostrarà com teixien amb un teler vertical i us explicarà com tenyien els fils. I pel que fa a la terrissa, es comptarà amb la presència del Mestre Terrisser Joan Cortiella que mostrarà com feien els objectes de terrissa amb el torn, i els xiquets i xiquetes es podran endur les peces que elaboraran. 

7. Activitats infantils
Les activitats infantils tindran un lloc ben destacat en aquestes jornades. Durant tot el dia, es podran fer passejades en poni, ja que el cavall era un animal molt important per als ibers. També hi haurà diferents atraccions d'època i la possibilitat de fer-te una foto amb un guerrer ibèric. No hi faltarà una gimcana del Mercat Ibèric. Passa per l’estand d’informació de les Mestresses de Casa d’Alcanar i demana el full de proves de la Gimcana del Mercat Ibèric. Si les completes totes, torna’l a l’estand i rebràs un premi!

8. Sons de l'època
En diferents franges horàries que podeu consultar al programa, podreu gaudir de la música acústica d'Alcyon, un duo de música acústica experimental amb reminiscències celtes i barroques format per Ivan Espada (guitarra, violoncel, viola de gamba i cítara) i Alicia Arce (veu) que, en aquesta ocasió, ens aproparà als sons d’època. 

9. Cervesa artesana
Dissabte les 18h tenim cita amb una de les nostres begudes preferides. Sí, sí, la cervesa. Els ibers resulta que ja en consumien, tot i que era molt diferent de l'actual. De la mà dels creadors de la Cervesa Arrels, descobrireu com s’elabora una cervesa artesana. 

10. Presentació del primer llibre sobre el jaciment canareu
I finalment destacar la presentació del llibre 'L'assentament de la primera edat del ferro de Sant Jaume', el primer llibre sobre el jaciment canareu, a càrrec de David Garcia i Isabel Moreno. La Sala d’actes de la Casa O’Connor comptarà amb la presència dels autors que faran una explicació de com s'ha desenvolupat la seva recerca.

Més informació: 

XX Mercat Ibèric de Sant Miquel 
Dies 24 i 25 de setembre - Alcanar
Fitxa d'agenda Surtdecasa

A

També et pot interessar