Albino Tena

Foto: 

Cedida
Albino Tena

Albino Tena: "Com a compositor t'has de preguntar per què fas aquesta cançó, què pretens, què busques..."

El cantautor tortosí actuarà el proper 7 d'octubre a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa
Surtdecasa Ebre
,
29/09/2017
Música
Guitarrista, cantant i compositor, la trajectòria artística d’Albino Tena l’ha portat a gaudir d’estils musicals molt diferents: rock, pop, música clàssica, música tradicional... Ara, amb un estil íntim i personal, on en destaca la tendresa i la sinceritat, presenta ‘Cap a on vas’, el seu primer treball discogràfic com a cantautor. En l’estrena del nou disc, Albino Tena estarà acompanyat el proper 7 d'octubre per un equip de luxe: David Espinós (guitarra elèctrica), Quique Pellicer (baix elèctric), Manel Miró (piano i teclats), Marc Piñol (bateria), Dani Bonnin (percussió), Eva Peransi (cor), i la col·laboració de Maria Rosa Pons (violoncel) i Lluís Figuerola (fliscorn). Hem parlat amb ell.
"No és el mateix composar un tema per un grup de rock, que fer-ho per un grup de dolçainers, o per un anunci publicitari, o per acompanyar amb guitarra un escrit de Jesús Maria Tibau"

- Per què et dediques a la música?
De molt petit tenia molt clar que m’hi volia dedicar. La música és senzillament un regal.

- Com definiries el teu repertori?
Pel que fa al repertori propi, com a cantautor, és un repertori basat en la sensibilitat, el romanticisme i la sinceritat. Amb tot, però, hi ha molts estils musicals que encara no he explorat i que intueixo. Per això, crec que aquest repertori anirà evolucionant. Pel que fa a les versions que sovint incloc en les actuacions, es tracta d'un repertori variat que va des de Elton John, Txarango a Toti Soler, hi ha una ampla varietat. Canto allò que m'agrada.

- Què representa per tu l'instrument de la guitarra?
És un privilegi, una sort, m'ompli i hem sento agraït per poder-la tocar. Ara, com a cantautor, estic recorrent amb la veu el mateix camí que he fet amb la guitarra: aprofundint en els seus matisos, en seus els colors... És apassionant. Sempre he cregut que la guitarra ha de cantar, ha d'intentar imitar la veu... I ara directament cantaré.

- Amb qui t'agradaria tocar?
Amb Van Morrison, Neil Young, The Band..., però et diré que tocant amb molts músics de les nostres terres ja em sento molt afortunat.

- Entens la música i la poesia com a part de la mateixa essència?
Totes dues coincideixen en la seva capacitat d'emocionar, de transmetre, d'arribar a l'ésser humà. El repte com a cantautor està en què totes dues es trobin en una cançó.

- Com esperes que sigui l'espectacle a Tortosa?
Espero que sigui emotiu, especial, autèntic, que la gent gaudeixi amb nosaltres i amb aquestes noves cançons. Estaré acompanyat de molt bons músics.

- Quina diferència hi ha entre fer música per acompanyar l'entreteniment en algun esdeveniment i fer música com a creació?
Com a compositor t'has de preguntar per què fas aquesta cançó, què pretens, què busques... Ho fas per tu, pel teu gaudiment personal o busques la comercialitat? Quan compons hi ha més o menys límits que hi son de forma conscient o inconscient. No és el mateix composar un tema per un grup de rock, que compondre una obra per un grup de dolçainers, o per un anunci publicitari, o per acompanyar amb guitarra un escrit de Jesús Maria Tibau. Ara bé, en tots els casos hi poso l'ànima. No se fer-ho d'una altra manera. I sempre amb l'exigència per fer-ho el millor possible. Sovint toco en festes privades, actes literaris, cerimònies de casament... i moltes vegades la qüestió és saber en aquell lloc, quin paper hi té la música.

  • imatge de control 1per1
A