Francesc Valldecabres

Foto: 

Cedida
Francesc Valldecabres dirigirà l'estrena de l'obra de gran format de Felip Pedrell

Polimòrfic, referent i ampliat: el Proto-Fest torna la música a Tortosa

El Festival de Música de Tortosa acollirà del 20 al 30 de juliol una programació musical que retrà especial homenatge al músic local Felip Pedrell
Helena Martín
,
14/07/2022
Música
Si ets a Tortosa del 20 al 30 de juliol, podràs fer un recorregut per la història de la música: des del Renaixement fins a la més contemporània, de tots els estils, èpoques i formacions. De cambra, simfònica, coral, amateur o professional. El Proto-Fest o Festival de Música de Tortosa que codirigeixen Cecília Aymí i David Matheu tindrà lloc en diversos equipaments de la localitat tortosina i acollirà tant masterclasses per a professionals com concerts de talent local i emergent i referències d’escala internacional. Una de les novetats més destacades d’aquesta segona edició és l’estrena d’una obra de gran format del músic Felip Pedrell, de qui aquest any 2022 se’n celebra el centenari de la seva mort, a través d’un concert participatiu.

La segona edició del Festival de Música de Tortosa amplia el format: més dies, més programació, més activitats per a famílies, més conferències i més ajuda per part de l’administració. La cita organitzada pels músics Cecília Aymí i David Matheu del 20 al 30 de juliol aterrarà a la localitat ebrenca amb un ampli espectre d’estils i formacions de música. “Després del bon resultat de l’any passat, en què gairebé es van exhaurir totes les entrades, vam pensar que una segona edició havia de ser encara més potent”, afirma la codirectora. “Hi ha molts artistes actius al territori, però a vegades no troben l'altaveu on poder tocar”, afegeix.

La idea, apunta Aymí, és mantenir la doble vessant que caracteritza la cita: una part pedagògica per tal que alumnes d’arreu vinguin a aprendre de professors de prestigi i referents del seu instrument i estil, i una part de concerts en què es comparteixi tota aquesta música amb el públic. Alguns dels noms que figuraran entre els docents que impartiran masterclasses al Proto-Fest són la viola Rivka Golani, la soprano Marta Almajano, la directora d’escena Mireia Andreu, el director de cors i orquestra Francesc Valldecabres o la compositora Ella Milch-Sheriff.

En honor a Pedrell
D’entre la programació, una de les cites destacades de l’edició serà el concert participatiu en què s’estrenarà l’última obra de gran format simfònica i coral del músic tortosí Felip Pedrell, de qui enguany es commemora el centenari de la seva mort. L’obra data de 1907 i s’ha recuperat de la Biblioteca Nacional de Catalunya i, tal com explica el codirector del Proto-Fest Matheu, “no s’ha estrenat ni gravat mai”, de manera que aquesta en serà la primera interpretació per part de músics amateur i professionals i sota la batuta de Francesc Valldecabres.

Segons revela Matheu, en el concert del 30 de juliol de l’Accent Ensemble també s’interpretarà material inèdit de Pedrell i dins la programació de la cita es farà una visita guiada sobre la figura del músic per a qui vulgui ampliar-ne informació i una conferència, a càrrec de l’investigador Francesc Cortès. Aquestes, però, no són les úniques obres que recuperarà el Festival de Música de Tortosa: segons comenta el codirector, i després d’una investigació i recerca que fa anys que fa a l’arxiu de la Catedral de Tortosa, també es reinterpretarà part de l’obra del vilanoví Joan Antoni Nin, músic i mestre de Pedrell, “fins ara mai publicada”.

En el marc de la cita també se celebrarà la Festa del Renaixement amb diverses propostes com un concert d’orgue renaixentista de Josep Mateu, que servirà, diu la codirectora Aymí, “com a reivindicació de l’orgue de la Catedral que, per culpa d’una bomba durant la Guerra Civil, es va destruir, així com per mostrar la voluntat que a Tortosa es treballi per l’existència d’un altre orgue”. El dia 23 de juliol, al Polvorí del Parador, es durà a terme un espectacle destacat de cant renaixentista per part dels alumnes de les classes que impartiran Marta Almajano i Mireia Andreu.

 

La compositora Ella Milch-Sheriff | Foto: Cedida
Més compositores i més formats
Una les apostes de la cita, expressen ambdós codirectors, és connectar veterans i artistes emergents amb aquest tipus d’activitats i, sobretot, donar una oportunitat a músics de recent formació a qui “no sempre els és fàcil que els programin i tenir cabuda dins de festivals”. Per a l’organització també és important potenciar el talent local, que estarà representat al Proto-Fest per l’Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO), Mireia Andreu o l’Accent Ensemble. “Aquest vol ser un festival amb sensibilitat entre donar veu a persones del territori i invitar gent de fora per enriquir des de les seves zones i contextos, no volem que sigui molt endogàmic ni tampoc elitista”, expressa Matheu.

Altres línies que han volgut completar enguany és la de promoure i valorar la figura de la dona compositora, així com incloure formats com l’òpera i la música barroca per tal que el Proto-Fest sigui el màxim de “polimòrfic”. Per això enguany la cita tortosina comptarà amb dues òperes, amb un taller familiar sobre percussió i amb diversos concerts que tindran l’objectiu de visibilitzar compositores com Barbara Strozzi i Ella Milch-Sheriff, així com artistes referents com Rivka Golani i Inés Reguero. Pel que fa als directes d’obertura i cloenda del festival, enguany la cita comptarà amb un concert de l’OCTO i la viola Rivka Golani amb la batuta de Jordi Bonilla i amb un conjunt de grups de cambra que presentarà el resultat de les masterclasses amb Golani.

Més informació: 

A