Intercanvis culturals. De les Terres de l'Ebre al món

Opinió
,
dimarts, 11 agost, 2015
"Haver conegut a milers de persones de tantes nacionalitats, llengües, religions, colors de pell... al llarg de gairebé cinquanta anys de vida pública dintre del món de l’art és un dels grans regals que la vida m’ha proporcionat"

Les Terres de l'Ebre sempre s’han caracteritzat per tenir artistes i gent del món de la cultura que han sabut treballar força al seu territori i també arribar més enllà de les nostres fronteres. A dia d’avui, noms com el de Jaume Rocamora en el món de la pintura, Ignasi Blanch en el de la il·lustració, Roberto Olivan en el de la coreografia, dansa, arts del moviment... i tants d’altres, són un important referent per molts indrets del món.

Al llarg de la nostra trajectòria artística, també hem fet el que hem pogut per arribar a bona part de la geografia ibèrica i també hem aconseguit, d’una forma o altra, arribar als cinc continents. Exposicions, publicacions, premis, conferències, cursos, participació en ART CAMP’S, presentacions de llibres... ens han portat en moltes ocasions a comentar el que millor sabem fer. Amb molt de gust, cada cop que sortim i hem d’explicar quelcom, d’entrada i amb diapositives fem veure també d’on venim, fem de petits ambaixadors de la nostra terra.

Fotos excel·lents i petits missatges positius són el primer que veuen i senten del territori ebrenc, els nostres oients. Al llarg de vuit anys consecutius, hem passat bona part de tots els mesos de juliol fora del nostre país, portats de la mà de la UNESCO, CPPCE (Conservation & Promotion du Patrimoine Culturel Européen) i del Govern de Romania. Això ens ha enriquit de debò a nivell artístic, cultural i personal.

Sense anar més lluny, aquest estiu hem portat una quinzena atapeïda de debò per la regió romanesa de Ramnicu Vâlcea degut a la quantitat d’actes oficials que hem hagut d’assistir i en la major part actuar com a conferenciant o com a entrevistat. Fa dos anys, varem conèixer al Sr.Ioan Barbu, important escriptor, autor de prop de quaranta llibres i director del diari 'Curierul de Vâlcea', a més d'editor i crític d’art, que va quedar encantat amb el meu treball fet a Romania. Fa un any, just el dia que es va presentar al Museu Satului de Ramnicu Vâlcea la meua biografia, el Sr. Barbú em va assegurar que “el proper llibre que escriuria seria amb textos seus i fotografies d’obres nostres”. I així ha estat.

A la primavera ja es va presentar, en dues ocasions, aquest llibre que porta per títol 'Regimentul Alb'. Té 22 capítols encapçalats tots amb una obra meua de ceràmica, que va estar gestada i executada amb les primeres obres els estius 2012 i 2013 a Romania. Aquest juliol i amb nosaltres presents, s’han fet dues presentacions més del llibre.

Romania és un país que ens inspira. El seu clima, el seu riu, els seus arbres immensos, les seues muntanyes, els seus monestirs, la seua gent… Hem conviscut a diari amb una vintena d’artistes amb els que hem compartit dues inauguracions d’exposicions, excursions, etc. Quin dubte hi ha en que sortir del país a “donar” i a “rebre” enriqueix la vida dels humans? Haver conegut a milers de persones de tantes nacionalitats, llengües, religions, colors de pell... al llarg de gairebé cinquanta anys de vida pública dintre del món de l’art és un dels grans regals que la vida m’ha proporcionat. El fet d’haver pogut fer totes i cadascuna d’aquestes sortides amb la meua estimada Joana ha estat un gran valor afegit. Diuen que alegria compartida és doble alegria... i en podem donar fe. Tant de bo ens queden moltes més oportunitats per a seguir fent-ho i que la salut familiar ens acompanye en tot moment.

Joan Panisello
Ceramista