dimarts, 19 juliol, 2016
Opinió

Riba-roja d'Ebre, referent de la poesia actual a Catalunya

"El fet que els riba-rojans obrin les portes de casa seva per fer entrar la poesia és, en sí mateix, una forma d'acció poètica"

El passat cap de setmana es va celebrar, a Riba-roja d'Ebre, la 4a edició del Festival Poesia des dels balcons, un festival que engloba tant a poetes consagrats, fins i tot premiats amb la Creu de Sant Jordi, com a nous valors i poetes locals. I és aquesta transversalitat el que el fa diferent als altres certàmens d'aquest tipus. També cal destacar la implicació de tot el poble: famílies que acullen a les seves cases al poetes convidats, voluntaris que vetllen perquè tot surti com cal i el consistori de la vila que dóna suport. Tot va començar, ja fa quatre anys, per iniciativa del poeta riba-rojà, Josep Maria Vinyes, director del festival, i que aquest any ha retut homenatge a la poetessa lleidatana, Rosa Fabregat, així com en edicions anteriors van ser homenatjats Espriu, Montserrat Abelló i Joan Brossa.


Recitals de poesia de l'edició d'enguany.

El fet que els riba-rojans obrin les portes de casa seva per fer entrar la poesia és, en sí mateix, una forma d'acció poètica. La poesia s'integra en les tradicions més autèntiques dels pobles catalans, com són les cercaviles que se solen celebrar en plenes Festes Majors. En el cas d'aquest festival, els poetes mesclats entre la gent del poble inicien aquesta desfilada pels carrers, mentre des dels balcons es recita.

Aquesta quarta edició ha congregat un centenar d'artistes, bàsicament poetes, però també músics, cantants i pintors, i va comptar amb la presència de la Institució de les Lletres Catalanes amb la figura del seu degà Francesc Parcerisas, que va fer el pregó del festival, i de la seva directora, Laura Borràs.  Queda clar que l'èxit d'aquest festival és haver sabut integrat la contemporaneïtat amb les dinàmiques d'un poble que, poc a poc, comença a sonar a tota Catalunya com un dels centres neuràlgics de la poesia.

 

AMÀLIA SANCHÍS
Editora i poeta