EcoTribu

Foto: 

Cedida

EcoTribu: "Tenim força, esperança i ganes de canviar el món"

L'associació encapçala una nova fornada d'ecologistes a l'Empordà amb voluntat d'actuar aquí i ara
Arnau Margenet
,
20/09/2020
Activa't
Sortir de casa amb una bossa a la mà i recollir les deixalles que et vas trobant pel camí. Pot semblar un gest ecologista senzill i irrellevant, sense efecte, d'un activisme gairebé ingenu. Res més lluny de la realitat. I és que aquest petit gest, aparentment innocu, fa bo aquell aforisme anònim: L'acció més petita és molt millor que la intenció més gran. Avui us expliquem un cas que certifica l'aforisme, i fins i tot el deixa petit. I és que aquest gest és també el germen de l'EcoTribu, un grup de joves amb una forta consciència mediambiental, una mirada ecologista ferma i la determinació d'actuar, aquí i ara, davant del preocupant escenari climàtic que ens ve a sobre. Enarbolant la bandera del "pensa globalment, actua localment", amb un equip format per més de 40 voluntaris, l'EcoTribu va néixer amb l'objectiu d'empoderar el jovent del territori en la lluita mediambiental, sumant-se així al fort teixit associatiu que constitueix l'ecologisme empordanès. Parlem amb ells per conèixer una mica millor aquest projecte que, com a empordanesos, ens interpel·la i ens convida a repensar la nostra manera de relacionar-nos amb el territori que trepitgem.
Podem ser molts, però mai serem els suficients

- En un context global, de sobreinformació i estímuls de tota mena, sorprèn una mica que un grup de joves reivindiqui l'ecologisme local. D'on sorgeix el projecte EcoTribu?
Som un grup de tres joves que dirigim el projecte. Inicialment érem dos els que dirigíem aquesta iniciativa, però més tard vam pensar a incorporar un tercer administrador que ens aportés certa dinamització. No obstant això, comptem amb més de quaranta voluntaris als quals agraïm moltíssim el seu interès. Aquest projecte va començar com una cosa banal: sortíem amb la colla a donar una volta amb bicicleta i recollíem els residus que ens trobàvem pel camí. No quedàvem expressament, sinó que ja era una mena de costum portar una bossa cada cop que sortíem. Fins que el 25 de setembre de 2019 una de les creadores del projecte va decidir obrir un compte d'Instagram on penjar les fotos de les recollides. Dos dies després de posar en marxa les xarxes socials, IAEDEN ens convidava a fer una presentació del projecte EcoTribu a la Cate el Dia mundial pel Clima. Des de llavors, els resultats que ens han proporcionat les xarxes socials han estat molt positius. En un principi, aquests resultats eren d'èxit, la gent no només ens recolzava sinó que contactava amb nosaltres per poder ser voluntaris. Més tard, ens vam apagar una mica per a motius diversos, però l'arribada del tercer administrador ens ha fet mantenir una activitat molt dinàmica i constant.

  • imatge de control 1per1

- En aquest sentit, com veieu les generacions que pugen? Hi ha consciència ecològica entre el jovent?
El jovent som un dels grups de la societat amb més de potencial: tenim força, esperança i ganes de canviar el món. Pel que fa a l'ecologisme, però, hi ha excepcions. Sovint, molts joves ens veiem frustrats davant el futur que se'ns planteja. Estem parlant d'un futur imminent, immediat. A partir d'aquí, hi ha qui s'enfonsa i assumeix aquest futur irremeiable o hi ha qui (com els joves d'EcoTribu) aposta per alentir aquestes conseqüències.

- En aquesta lluita ecologista, el vostre projecte se suma a d’altres que també actuen a la comarca com IADEN-Salvem l’Empordà, SOS Costa Brava o SOS Empordanet. Sembla que es va formant un fort teixit associatiu amb una mirada ecològica clara. 
Estem molt contents que sigui així. Des que vam començar aquest petit projecte, hem notat sempre molt de suport per part d'altres iniciatives com la nostra. Apostem sempre pel treball en equip i la cooperació. Pensem que combinant la nostra força juvenil amb l'experiència i la saviesa de la resta d'iniciatives, podem crear un moviment ecologista molt potent i eficaç a la comarca.

- Una de les accions que realitzeu de forma periòdica són les recollides de residus. Per quines zones actueu? Vivim en una comarca contaminada?
Normalment sortim a Vilabertran, Cistella, i voltants de Figueres, ja que se'ns fa més fàcil accedir-hi i coneixem més bé les zones d'aquests municipis. Puntualment publiquem imatges d'altres municipis, imatges que ens fan arribar els nostres seguidors. I és que aquest és un dels nostres objectius. Animar a la gent a què dediqui una estona del dia a sortir de casa, recollir i dipositar les deixalles trobades als seus respectius contenidors. Abans de llençar-los però, ens fan arribar unes imatges o vídeos de les troballes. No és una pèrdua de temps, al contrari, és una inversió de temps. Tot i això, ens agradaria començar a actuar per altres zones. Sempre quedem sorpresos de la quantitat i varietat de residus que ens arribem a trobar en qüestió de pocs metres. Sigui on sigui. Malgrat l’Alt Empordà sigui una de les comarques més sanes en quant a xifres, qualsevol persona pot comprovar que la brutícia hi és. Cal seguir treballant fort, amb constància i units per aconseguir un territori millor.

- A part de les recollides de residus, quines altres accions dueu a terme? I de cara al futur, quines aspiracions teniu com a associació?
Des de la pandèmia mundial de la covid-19, ens és molt complicat organitzar quedades amb els voluntaris. No ens volem arriscar en aquest sentit i per tant ens veiem obligats a trobar alternatives com a projecte. Els administradors o creadors estem treballant en algunes idees i futurs possibles per continuar amb l'EcoTribu i que anunciarem més endavant a les nostres xarxes. Això no vol dir que no puguem, de manera individual o en grups reduïts, anar a fer recollides pel nostre compte i penjar les fotos a l'instagram del projecte.

- Què ha de fer algú que vulgui fer-se voluntària d'EcoTribu? Cal que sigui jove?
És molt senzill! Només fa falta que ens enviïn un missatge per Instagram i nosaltres els donarem les indicacions per participar. EcoTribu es distingeix de la resta d'iniciatives ecologistes del territori pel seus voluntaris i administradors que són molt joves. No obstant això, ser jove no és un requisit indispensable per poder formar part del voluntariat d'aquest projecte. No tindria sentit. Nosaltres algun dia ens farem grans i suposem que els nostres ideals seguiran sent els mateixos. Tothom té les portes obertes a formar part del projecte i necessitem la col·laboració i implicació de tots. Podem ser molts, però mai serem els suficients.

- Per acabar, per què és important que cuidem de l'entorn empordanès?
Tothom que visqui a l'Empordà entendrà, sense necessitat d'explicacions, perquè és necessari. Vivim en un paradís; som uns privilegiats. L'Empordà consta de platges idíl·liques, un entorn muntanyós divers i una plana espectacular. Estimar la terra vol dir cuidar-la, mantenir-la sana i saber-la respectar. Cal que comencen a ser-ne conscients. Amb el fet d'emportar-te una bossa cada cop que surts a fer un vol i anar recollint els residus que et vas trobant, ja hi estàs contribuint.

Més informació: 

Web EcoTribu
Instagram EcoTribu

A

També et pot interessar