Foto: 

CEDIDA
Fotografia de Xose Casal, inclosa dins l'exposició 'Waterworld'

Creativitat i talent, protagonistes del V Festival Mirades

Fem un petit tast per algunes de les obres presentades del festival aquest any va més enllà de Torroella de Montgrí
Paula Pairó
,
23/03/2017
Arts
La V edició del Festival Mirades de Torroella de Montgrí congrega des de fa anys fotografies i artistes creatius i talentosos, constants en la seva feina o passió, i entregats amb els treballs presentats. Aquest any els seleccionats no són menys, sinó que arriben amb propostes que sacsejaran les ments de més d'un i sorprendran els curiosos que s'acostin. Des de la fotografia social, a la fotografia de natura i a l'abstracte, el festival Mirades torna amb innovació i força per no deixar a ningú indiferent. A Surtdecasa Empordà us portem alguns d'aquests artistes que enguany, a més de Torroella de Montgrí, també passaran per L'Estartit, Ullà i La Bisbal d'Empordà, de l'1 al 24 d'abril.


'Mentawai, progrés o retrocés', de
Marina Calahorra
L'exposició presentada per la guanyadora de la XIV edició de Joves Fotògraf(e)s de les Comarques Gironines gira al voltant d'una tribu indígena, els mentawai, que hi havien en una illa a l'oest d'Indonèsia. La Marina s'ha desplaçat a l'illa recentment, on ha pogut observar i capturar el canvi de vida que han experimentat els indígenes arran de l'assentament d'un grup islàmic a l'illa.
On: Museu de la Mediterrània



'TOC (Trastorn obsessiu compulsiu)', d'Elena Hernández

La fotògrafa Elena Hernández fa un temps basa els seus projectes fotogràfics en la psicologia. Aquesta vegada ha optat pel Trastorn Obsessiu Compulsiu, habitualment anomenat TOC, a través del qual plasma l'ansietat, el temor o la inquietud dels qui el pateixen. Hernández ha escollit imatges netes, simples, uniformes, amb la característica que trenquin l'homogeneïtat i per intentar convertir el seu projecte en una teràpia personal.
On: Claustre de l'Hospital

 


'So Bad', d'Helena Roig

La fotògrafa empordanesa torna a casa per mostrar-nos una feina feta des de l'altre continent. L'exposició és un recull d'imatges realitzades al llarg d'un primer viatge als Estats Units i on es recullen fotografies molt diverses, des de paisatges a racons suburbans, passant també per personatges peculiars que han aparegut durant el seu viatge. La mostra és, doncs, una versió de la fotografia documental des d'un punt de vista irònica i reflexiu.
On: Claustre de l'Hospital

 


'Paisatge i llegenda del Comte Arnau', de Pau Guerrero

El comte Arnau és el mite folklòric i literari més important de Catalunya des del Romanticisme. Durant la seva trajectòria va interconnectar la cançó popular amb aspectes físics del paisatge, sobretot del Ripollès. A través d'aquest projecte Guerrero proposa recórrer els paisatges que van inspirar el Compte Arnau.
On: Capella de Sant Antoni

 


'1.63', d'Oscar Reina

Hi ha racons de l'Espanya profunda que van ser durament castigats per l'èxode rural de les dècades dels 50, 60 i 70 del segle XX. En províncies com Guadalajara, Sòria i Saragossa van ser milers les persones que van deixar enrere petits pobles per instal·lar-se a les perifèries de les grans ciutats, buscant una vida millor. Aquesta és la realitat que ha escollit Reina per immortalitzar amb la seva càmera, aquest èxode rural i una població encara rural que es troba en perill d'extinció.
On: Biblioteca Pere Blasi

 


'Tarde de domingo', Ismaël Guye Sancho

La història que explica Guye a través de les seves fotos va lligat a un concepte dur: esclerosis múltiple. La malaltia degenerativa del sistema nerviós, avui en dia considerada encara minoritària i estranya, afecta a unes 47.000 persones a Espanya, un 70% de les quals dones, que són diagnosticades entre els 20 i els 30 anys. Aquesta sèrie de fotografies que presenta l'especialista en fotografia social són un apropament als qui pateixen aquesta malaltia, anomenada també «la malaltia de les mil cares».
On: Casa Pastors

 


'L’escola de Boxa Rafael Trejo De La Havana', Josep Vilallonga
Deixem de banda els prejudicis que té la societat europea entorn de la boxa i submergim-nos a un país on és un esport reconegut, preuat i premiat: Cuba. El fotògraf gironí ens apropa amb aquesta sèrie de fotografies un esport molt comú entre els cubans, i sorprenentment també entre els nens cubans. La boxa pels habitants de L'Havana representa ser un esport a través del qual els nens aprenen disciplina, coordinació, control de l'agressivitat, respecte a unes normes i treball en equip entre d'altres. Així doncs, les fotografies són un acostament a una perspectiva diferent de la que estem acostumats, a un país amb tradicions dures.
On: EMD L'Estartit

 


'Miscel·lània', Dolors Gibert

La fotògrafa Dolors Gibert ens acosta la seva creació de la mà del poeta valencià Rafael Casanova, amb els poemes del qual ha aconseguit emparaular la seva obra gràfica. Els dos artistes han fusionat les dues disciplines artístiques per tal d'oferir una proposta literària i gràfica alhora, fotografies acompanyades d'un fragment o d'una frase d'un poema del valencià.
On: Castell Palau de la Bisbal

 


'In Fraganti', Rosa Matesanz

L'Empordà és terra d'ocells, i terra de pas pels ocells, pel que la fotògrafa Matesanz ha aprofitat aquesta característica de les nostres terres per fer un treball gràfic excel·lent. Per realitzar aquest recull de fotografies s'ha convertit en una observadora pacient de tota mena d'ocells i dels seus comportaments i actituds. La seva obra transcorre entre camps, boscos, platges, costes, ciutats, basses i estanys, i els colors i la llum en són els protagonistes.
On: Castell Palau de la Bisbal

 


'Waterworld', Xose Casal

Amb aquesta sèrie de fotografies, Casal vol apropar la seva introspecció cap a la fotografia de llarga exposició. La composició escollida sempre és simple, de lectura visual clara i directa, incitant als silencis i a la serenor. Amb aquesta exposició el reconegut fotògraf s'apropa a un entorn aquàtic i d'ensomni per buscar un diàleg entre el que és real i el que no ho és. Waterworld serà una exposició per deixar anar la imaginació i la ment.
On: Convent dels Agustins

A

També et pot interessar