Foto: 

Cedida

La sega tradicional de l’arròs: patrimoni de Pals

El proper 12 d’octubre se celebra la XXI Sega Tradicional de l’Arròs de Pals
Arnau Margenet
,
03/10/2019
Activa't
Si parlem de Pals, parlem d’arròs. Aquest gra universal guarda una íntima relació amb la història, l’economia i el dia a dia palsenc. El conreu de l’arròs a Pals data del segle XV, i es creu que va ser introduït pels àrabs des de València. De fet, d’aquell moment crepuscular encara se’n conserva un molí que data del 1452 i que actualment és propietat d’una de la vintena de famílies que encara es dedica al conreu d’aquest aliment fonamental.

Des d’aleshores, el conreu de l’arròs ha estat un dels motors econòmics i socials de la vila. La història d’aquesta relació compta amb moments d’esplendor però també amb moments agres, com el que es va viure a finals del segle XVIII quan una epidèmia causada per l’estancament de l’aigua va provocar una revolta de pagesos que va desembocar en un vet de conreu. 

  • imatge de control 1per1

No va ser fins a principis del segle XX que el conreu d’arròs experimentés un nou impuls gràcies, en bona part, a l’ambició d’un home: Pere Coll i Rigau. Aquest empresari, veí de Pals, va anar a fer fortuna a Cuba, i quan va tornar va adquirir el Mas Gelabert i altres terrenys agrícoles per reintroduïr el conreu de l’arròs utilitzant un sistema que permetia el moviment constant de l’aigua, evitant la putrefacció. D’aquesta manera, el preuat gra empordanès vivia una segona època daurada que es va mantenir fins a mitjans de segle.

Però a finals dels anys 50 i principis dels 60, el sector agrícola va experimentar una davallada important; les condicions de treball al camp eren molt dures i gran part de la població va anar deixant de banda les tasques agrícoles per dedicar-se a al turisme, el nou sector econòmic que s’estava implementant amb força. Malgrat aquest gran canvi, alguns pagesos van continuar amb la tasca fins a arribar als nostres dies on encara hi ha una vintena de famílies vinculades directament al conreu d’aquest cereal.

La XXI Sega Tradicional de l’Arròs

En un moment històric tan accelerat i canviant, la recuperació, conservació i foment d’una tradició com la sega de l’arròs, que ha contribuït a forjar els darrers cinc segles de la història (no només de Pals, també del país), és una més que necessària apel·lació als valors de la proximitat i la sostenibilitat. Potser aquesta és l’essència d’aquesta sega tradicional que enguany arriba a la 21ª edició i que tindrà lloc al Mas Carles. Un matí per redescobrir l’art i secrets d’aquest aliment fonamental i que acabarà, esclar, amb una arrossada popular. Us hi apunteu?

 

Més informació: 

Tota la informació aquí!

A

També et pot interessar