AGENDA
Arts
2019
Del 30 de maig a l'1 de juny
  • La Jonquera
Museu Memorial de l'Exili

Col·loqui Internacional 'De Munic a París (1938-1940)'

Col·loqui Internacional De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya al Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera.

Entre el setembre de 1938 i el juny de 1940, Europa va implosionar en una nova guerra continental atiada pels feixismes i el nazisme i facilitada pels errors i les pors de les democràcies occidentals. Mentre Espanya acabava de viure la guerra criminal que la gran coalició contrarevolucionària, encapçalada pel general Francisco Franco, havia imposat el juliol de 1936 contra el poder constitucional, representat en la Segona República, a Europa el feixisme italià i el nazisme duien a terme, pas a pas, els seus plans expansionistes i agressius, mentre a França i la Gran Bretanya es passava de l'apaivagament d'aquests feixismes i l’«Abans Hitler que Stalin», a la urgència d’intentar tancar una aliança amb la Unió Soviètica per posar fre ales agressions alemanyes i italianes.

Tot va ser debades. El feixisme, en la seva versió espanyola, fet d'integrisme catòlic, nacionalisme radical i falangisme, va guanyar la guerra el març de 1939. Immediatament es va obrir un doble procés de repressió brutal i exili massiu; Catalunya en va patir unes conseqüències singulars. Praga i Tirana van caure la primavera de 1939 a mans dels feixismes europeus. La Unió Soviètica va apostar per la seva supervivència. Els Estats Units s’ho miraven de lluny.

Res ni ningú va poder, o voler, aturar la nova guerra europea. El 3 de setembre, el conflicte ja era oficial. El 20 de juny de 1940, la III República francesa desapareixia del mapa continental.

Vuitanta anys després de l'inici del conflicte, el Museu Memorial de l'Exili convida a revisitar, rellegir i recordar aquesta història europea.
 

Programa: 

Inscripcions: 

 info@museuexili.cat / 972 556 533

Més informació: 

Et pot interessar

Dimarts 23 de juliol, 21h
Castelló d'Empúries
De l'1 de juliol a l'11 de setembre
L'Escala
Diumenge 28 de juliol, de 10 a 14h
La Jonquera
Dimecres 24 de juliol, 19h
S'Agaró
Mercè Rodoreda
Diumenge 28 de juliol, 18h
Romanyà de la Selva
Dissabte 27 de juliol, 20h
Sant Martí d'Empúries
Dissabte 14 de setembre, 11h
Castelló d'Empúries
De l'11 de juliol al 9 d'agost
L'Escala