Foto: 

cedida
Exposició de vaixelles de ceràmica de la Bisbal al Terracotta

Sis exposicions de tardor a l'Empordà

Les mostres imprescindibles d'aquesta temporada
Surtdecasa Empordà
,
24/10/2019
Arts
Aquesta temporada de tardor els museus i les sales d'exposicions de l'Empordà arriben carregades d'art i cultura. Avui us deixem una selecció amb les sis mostres que no us podeu deixar perdre aquesta temporada. Aprofiteu els dies de fred o de pluja i entre a gaudir de la cultura: pintura, escultura, ceràmica i patrimoni cultural sense necessitat de sortir de l'Empordà.
1. La taula parada amb Ceràmica de la Bisbal
En la seva incansable tasca de difusió de la ceràmica empordanesa, el Terracotta Muse reuneix en un un únic espai dues de les tradicions més emblemàtiques de l’Empordanet: una gastronomia nostrada i de qualitat creada amb els excel·lents productes del territori; i un ofici tradicional i emblemàtic com el del ceramista, en constant renovació. Una iniciativa de difusió i de promoció de la ceràmica local on trobareu les vaixelles realitzades per vint ceramistes del territori, i que és possible gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'Associació de Ceramistes de la Bisbal i el Terractta Museu.
"Parant taula. Exposició col·lectiva de vaixelles"
Terracotta Museu, La Bisbal d'Empordà
Fins al 26 de gener de 2020
 
2. Transgressió i escultura
L'artista empordanès Eudald de Juana (Navata, 1988), format a Figueres, Barcelona i Florència, té una reconeguda trajectòria artística internacional. Tal com anticipa el títol de l'exposició, de la qual són comissaris Laura Cornejo i Pere Parramon, al voltant de les seves figures impactants es conjuguen la saviesa de les formes clàssiques i alhora les transgressions pròpies de la contemporaneïtat. Aquesta mostra ofereix una gamma d'afinitats amb artistes visuals de prop i de lluny que ens permeten continuar repensant el lloc que ocupa el cos en les nostres vides.  És, per tant, una oportunitat per posar en valor l'art com a mirall per als dubtes, certeses, temors i expectatives del segle XXI.
"Eudald de Juana i la transgressió de la forma"
Museu de l'Empordà, Figueres
Fins al 12 de gener
 
3. Gegant i capgrossos de Torroella
Aquesta exposició és fruit d’un intens i exhaustiu treball de recerca en diversos arxius del país que a dut a terme el seu comissari: Xavier Cordomí expert en el món de la imatgeria festiva de Catalunya.Es tracta d'una exposició singular, que posa en valor l'imaginari festiu de Torroella a partir d’un anàlisis històric i social inèdit fins el moment. L'exposició permet fer un recorregut a la història dels Gegants de Torroella de Montgrí, i tot el seguici festiu, des de la primera noticia datada el 1608 fins a l'actualitat. Una proposat del Museu de la Mediterrània i l'Associació d'Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí.
"Montgrí. Una història de gegants"
Museu de la Mediterrània, Torroella de Montgrí
Fins al 13 d'abril de 2020
 
4. Art i memòria
El MUME mostra un treball artístic nascut de la runa del camp Joffre de Ribesaltes, un antic camp de concentració al sud de França que es va obrir en els anys trenta del segle passat per allotjar exiliats espanyols. "L'obra presentada a Refugium, refugia retrata els llocs físics i emocionals del desarrelament, llocs on freqüentment l'enterrament segueix al desterrament, on la necessitat d'empara és acompanyada per la seva negació i on la solució a la tragèdia és només el mal menor. Els camps són al mateix temps refugi i condemna i certifiquen la pèrdua de dignitat i identitat del refugiat, fracturat, apartat de les seves arrels, de la seva terra, del seu passat. Fosses comunes, forats, túmuls, caixes... refugis reals o simbòlics, alternatives cíniques a les cíniques polítiques europees. El refugiat com a condició intrínseca del desterrat, on, en la  mateixa impossibilitat de tornar a casa, es troba l'absoluta i definitiva impossibilitat de tenir-ne una altra, perquè el desarrelament és un trauma irreversible que afecta els fonaments mateixos de l'ésser humà".
"Refugium, refugia", de Marcos Noris
Museu Memorial de l'Exili, La Jonquera
Del 9 de novembre de 2019 al 2 de febrer de 2020
Web MUME
 
5. 50 donacions al Castell de Benedormiens
El Fons Municipal d'Art de Castell-Platja d'Aro es nodreix de les donacions realitzades pels artistes que han exposat al municipi. Si poden trobar obres de diferents estils, tècniques i èpoques d'artistes locals i internacionals. Ara s'ofereix la possibilitat de veure 50 obres realitzades en pintura, dibuix, ceràmica, escultura i fotografia, totes elles del període entre 2011 i 2019. na bona oportunitat per descobrir l'escepticisme d'aquest fons amb peces de Pep Camps, Quim Domene, Artigau, Isidre Vilaseca, Tindaro Calia, Rosa Serra o Xavier Carbonell, entre d'altres.
"Fons Municipal d'Art 2011-2019"
Castell de Benedormiens, Casell d'Aro
Del 26 d’octubre al 24 de novembre
 
6. Construint en pedra seca
Aquesta mostra es tracta d'un projecte pedagògic per al coneixement del patrimoni de la pedra seca a l'Alt Empordà que ara s'ha convertit en exposició itinerant. Una exposició que explica les principals tipologies constructives de pedra seca a casa nostra, les principals tècniques, materials i eines de treball així com altres elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància com a element vertebrador del nostre territori.
"Tot un món de pedra seca"
Ecomunseu-Farinera, Castelló d'Empúries
Del 9 de novembre de 2019 al 12 de gener de 2020

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar