Patrimoni

Foto: 

Cedida

La gran festa del patrimoni cultural

Els dies 6, 7 i 8 d’octubre tornen les Jornades Europees de Patrimoni
Surtdecasa
,
28/09/2017
Entorn
Torna la gran festa del patrimoni. Els dies 6, 7 i 8 d’octubre, Catalunya celebra la 26a edició de les Jornades Europees de Patrimoni. Els palaus, castells, monestirs, fàbriques, jardins històrics i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i activitats especials.

Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. Són la manifestació cultural participativa més important d’Europa en relació al patrimoni i, des de la seva creació el 1991, Catalunya s’hi va afegir creant activitats pròpies.

Enguany, el lema suggerit pel Consell d'Europa és 'Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats' per posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats.


Visita al monestir de Santes Creus

Activitats a més de 70 municipis
Més de 70 municipis d’arreu de Catalunya han organitzat més de 300 activitats per a tothom els dies 6, 7 i 8 d’octubre: visites guiades, representacions teatrals, concerts, exposicions...

A les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, es pot descobrir la història i el patrimoni del litoral en una visita guiada pels principals indrets històrics, com el Torreó de Miami Platja o els búnquers de la Platja de la Pitxerota. A Vila-rodona, els amants del vi poden unir-se a la visita guiada al Celler Cooperatiu de Cèsar Martinell, inaugurat l’any 1919, i encara en funcionament.

Els més curiosos poden descobrir a Barcelona una de les torres més emblemàtiques de la ciutat, el campanar de Santa Maria del Pi, conèixer la seva història i contemplar unes vistes úniques del Pla de Barcelona des de 54 metres d’alçada. I si es gaudeix de les Jornades en família, es pot participar en tallers familiars com el que proposa el Museu de Cau Ferrat, a Sitges, per jugar a trobar tots els animals atrapats en plats de ceràmica, penjats del sostre...

A les comarques de Girona, el jaciment d’Empúries proposa visitar la gran domus dels Mosaics i baixar al criptopòrtic –obert al públic des del passat mes de març-, un espai subterrani ubicat sota peristil, el jardí principal d’aquesta casa. I a qui li agradi envoltar-se d’arbres, pot apuntar-se a la passejada per la Roureda de Can Pascal, a Camprodon, un dels boscos més especials de Catalunya on hi ha roures de fulla gran centenaris.

Els qui viuen a les comarques de les Terres de Lleida i Aran, poden descobrir el Parc dels búnquers de Martinet i Montellà amb una proposta que combina la visita històrica amb una visió de descobert de la natura que envolta aquests equipaments de fortificació. Els qui vulguin visitar el patrimoni de la Vall de Boi poden visitar gratuïtament sis de les esglésies de l’excepcional conjunt romànic.
 

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar