Foto: 

Lluís Tudela
Lluís Tudela

'Mal de Tierra', de Lluís Tudela: un descens a l'infern des d'una mirada quotidiana

Parlem amb el fotògraf torroellenc, que presenta un fotollibre editat per Clandestine Books
Adrià Cortadellas
,
03/04/2018
Arts
Publicat per Clandestine Books, el fotollibre 'Mal de Tierra' del fotògraf empordanès mostra el testimoni de tres anys pel curs del subconscient. Un recorregut simbòlic cap a límits perceptius anteriorment desconeguts per l'artista. Un periple que culmina aquest dissabte amb la presentació del llibre al Mecànic de Barcelona, un centre fotogràfic regentat per l’empordanesa Xènia Gasull a la Vil·la de Gràcia (ja en parlarem un altre dia!).
«Vaig trobar-me immers en un estat de dubte que s'acostava al deliri o a la revelació»

Era l'any 2014 quan una experiència emocional inusual va impulsar a Lluís Tudela a capturar una sèrie de fotografies. Això va marcar el tret de sortida d'un projecte que culminarà aquest dissabte amb la presentació del fotollibre Mal de Tierra. L'obra del torroellenc narra un viatge conceptual cap a paratges perceptius que abans desconeixia. «Es podria definir com un viatge emocional que va arrencar a partir del març del 2014, a l'Empordà: durant tres dies vaig fer una sèrie de fotos que em van intrigar», resumeix el torroellenc.

Era el primer cap de setmana de primavera i Lluís Tudela feia setmanes que patia insomni: va viure tres dies molt intensos entre tempestes, tramuntana i arcs de Sant Martí. «Tot i que l'escenari fos un entorn molt familiar, apreciava canvis de llum molt extrems i matisos cromàtics que em semblava veure per primer cop», explica Lluís Tudela. Aquesta efervescència va fer aflorar pensaments difícils d'assimilar: «És en aquest punt on vaig veure'm immers en un estat de dubte, que s'acostava al deliri o la revelació».

  • imatge de control 1per1

Al veure les fotos, setmanes més tard, en Lluís Tudela va començar a assimilar que havia viscut una mena d'èxtasi. I el llibre, doncs, és el resultat d'intentar buscar resposta a aquesta experiència. «Després d'observar i interpretar les imatges, sorgeixen elements simbòlics que actuen de guia per crear una mena de ficció, un relat on la fotografia té l'objectiu de reflectir l'expressió de l'ànima», conclou el fotògraf empordanès.

I és que la relació amb aquella estranyesa viscuda van marcar un absolut punt d'inflexió en la seva evolució artística: «A nivell personal ha estat colpidor; professionalment m'ha aportat un grau d'observació importantíssim: hi ha certs elements formals i conceptuals que m'han calat i tinc ganes d'aprofundir-hi més». Mal de Tierra reinterpreta i qüestiona la fragilitat de la línia que separa l'entorn material de la sensibilitat subjectiva: allò real d'allò imaginari. Subconscient que topa amb l'empirisme.

La publicació inclou una selecció d'imatges preses amb càmera analògica que il·lustren el desig i l'horror a través de la temporalitat de les formes, la llum i el color. A més, també inclou un text de l'escriptor Víctor Balcells, a mode d'assaig. I és que Mal de Tierra es publica després de més d'un any de treball amb Manu Rodríguez, editor de Clandestine Books. Fundada el 2014, l'editorial barcelonina actua com a plataforma per mostrar l'obra d'artistes emergents en el camp de la fotografia, la il·lustració i l'arquitectura.

Les fotografies de Lluís Tudela (Torroella de Montgrí, 1988) han estat recentment publicades als mitjans especialitzats Der Greif (Alemanya) i Splash Grab (Regne Unit). El 2015 va presentar l'exposició individual Baix Ter a Valdívia (Xile) i va formar part del projecte col·lectiu Sóc Lloc, exhibit a Torroella de Montgrí i Barcelona durant el 2016-17. Aquest any les seves fotografies apareixeran als nous números de Revista Balam (Argentina), Melancolía Magazine (Espanya) i Idle Magazine (Regne Unit).

La presentació de Mal de Tierra, oberta a tothom, tindrà lloc aquest dissabte 7 d’abril, a les 19h al Mecànic (C/Verntallat, 30, Vil·la de Gràcia, Barcelona). 

 

Més informació: 

A

També et pot interessar