Foto: 

Cedida

L'Ermita de Santa Caterina, història viva de l'Empordà

Amb l'Aplec de Santa Caterina a tocar, descobrim una de les joies monumentals de la comarca
Arnau Margenet
,
14/11/2019
Entorn
Diu la llegenda que fa molts anys, un pastor de Torroella de Montgrí, va trobar entre els matolls del massís del Montgrí la imatge d’una verge: Santa Caterina. El poble va decidir que calia retre-li lloança en una capella que es trobava allà mateix, on el pastor la va trobar. Un temps més tard, la imatge de la verge es va esfumar fins que algú la va trobar més amunt del camí. Aleshores, els veïns van arribar a la conclusió que Santa Caterina preferia romandre en aquell lloc, més enlairat. I així és com es va aixecar una segona capella. Però la història es va repetir una tercera vegada. Quan semblava que aquell seria l'emplaçament definitiu, un llamp va esclatar sobre la tercera capella, fent que la verge fugís despavorida. Finalment, al cap de molt temps, la imatge va reaparèixer a la Vall Gran. Allà, uns frares de Montserrat hi van construir l'ermita de Santa Caterina, i des d'aleshores és un lloc de pelegrinatge pels torroellencs i veïns del Montgrí, on anualment s'hi reuneixen per venerar la seva figura i, cada 25 de novembre, celebrar l'Aplec de Santa Caterina.
Entre les parets de l'Ermita de Santa Caterina s'hi atresoren algunes de les obres pictòriques més rellevants de l'art català
Espai d'espiritualitat, i d'art
Més enllà de ser un espai de veneració, comunió i un punt de trobada entre els veïns del Montgrí, l'Ermita de Santa Caterina és cèlebre perquè entre les seves parets s'hi atresoren algunes de les obres pictòriques més rellevants de l'art català, especialment el seu conjunt de retaules. Per una banda, el retaule de la Pietat, obra de Jaume Cabrera, una taula gòtica de la segona meitat del segle XV que formava part d'un retaule de Torroella de Montgrí que va patir els estralls de Guerra Civil. En ella, s'hi relata el moment posterior al davallament del cos de Jesús, després de la crucifixió.
 
 
Però recentment, l'Ermita de Santa Caterina compta amb una nova obra. Una reproducció del retaule de La Mare de Déu de la Llet, una de les obres pictòriques més valuoses que atresorava l'ermita i que a principis del segle XX va ser venuda per procedir a la reforma de l'edifici. En aquest retaule s'hi retrata a una Mare de Déu donant el pit al nen Jesús, acompanyada de quatre àngels amb les mans juntes en senyal de pregària. L'obra, que data de mitjans del segle XIV, se li atribueix al pintor Llorenç Saragossa, tot i que avui dia encara existeix el debat sobre la seva autoria. Després de ser exposada al vestíbul del Museu de la Mediterrània a petició de l'Associació d'Amics de l'Ermita de Santa Caterina, la reproducció s'ha instal·lat al seu lloc original.
 
L'Aplec de Santa Caterina
Enguany tindrà lloc els propers 24 i 25 de novembre. La cita esdevé una oportunitat única per veure de prop la reproducció d'una de les obres pictòriques més rellevants del patrimoni català a l'Edat Mitjana. El diumenge 24 la programació de la jornada inclourà balls de gegants, sardanes i arrossada popular. El dilluns 25 de novembre, coincidint amb el dia de Santa Caterina, es farà una missa. 
 
L'arxiu fotogràfic de l'Aplec
A l'important patrimoni històric, monumental i pictogràfic que constituteix l'Ermita de Santa Caterina, també se li ha de sumar el fotogràfic. Des de fa uns anys, l'Associació d'Amics de l'Ermita de Santa Caterina ha desenvolupat una tasca de recerca i documentació d'imatges fotogràfiques relacionades amb l'Aplec de Santa Caterina que, en conjunt, reflecteix la seva evolució històrica i fa palesa la seva importància en el marc de la cultura, la tradició i l'imaginari col·lectiu de la vila documentant de forma extensa les celebracions, dinades i festes que ha acollit la Vall de Santa Caterina fins ara. Un arxiu que, evidentment, té marge de creixement. Si teniu fotografies i voleu que formin part d'aquesta galeria, les podeu portar a l'Ermita o a l'Ajuntament de Torroella.
 
 
Ruta al Castell del Montgrí
Trepitjar l'Ermita de Santa Caterina implica, necessàriament, trepitjar el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, una de les joies de l'entorn empordanès i català. No podíem deixar passar l'oportunitat per recomanar-vos un dels itineraris més clàssics de la comarca: la pujada fins al Castell del Montgrí
 
A 330m d'alçada, al capdamunt del massís del Montgrí, s'erigeix un dels castells més emblemàtics de l'Empordà, visible des de pràcticament qualsevol punt de la comarca. Es tracta d'una edificació de gran dimensió construïda durant el s.XIII a petició del rei Jaume II i que, segons indiquen els documents històrics, tenia com a objectiu intimidar als comtes d'Empúries, crítics amb el regnat.
 
 
Sortint de l'extensa zona d'aparcament situada a la falda de la muntanya, enfilem per un camí molt ben traçar i senyalitzat que va vorejant la muntanya passant pels peus de la tartera del Cau del Duc, les tres capelles (antigues estacions del rosari quan el poble pujava en processó a l'Ermita de Santa Caterina) fins arribar a la Creu de Santa Caterina situada al coll que porta el mateix nom. Des d'allà, farem un últim esforç superant un accentuat però assequible desnivell final al llarg d'uns tres-cents metres fins al cim. Allà, l'esforç queda automàticament recompensat per una de les panoràmiques més emblemàtiques de la comarca que us permetrà recórrer, d'una ullada, les Illes Medes, Les Gavarres, el Canigó o la Badia de Roses. Simplement espectacular.

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Aplec de Santa Caterina 
Diumenge 24 de novembre 
A partir de les 11 h
Web Ermita de Santa Caterina

A

També et pot interessar