Foto: 

Cedida
Truman Capote

Un turista a Palamós

Empès per la influència d’altres insignes i precoços visitants, Truman Capote feia de la Costa Brava el seu lloc d’estiueig
Laura Cortadellas
,
25/06/2018
Entorn
Entre els anys cinquanta i seixanta, celebèrrims visitants descobrien els atractius d’una impol·luta Costa Brava. Estrelles de Hollywood, periodistes, músics i escriptors s’anticipaven al turisme per la mediterrània empordanesa. Entre tots aquests, un de ben destacat per al món literari: Truman Capote.
La presència de Truman Capote a la vila no va pas destorbar la vida palamosina.

Aquest conegut escriptor nord-americà s’inclinava per Palamós. De la mà del músic Arti Shaw, Capote es fixava en la Costa Brava i decidia passar-hi l’estiu de 1960. A l’edat de 36 anys, ja havia publicat una de les seves obres mestres: Desdejuni a Can Tiffany. Era un autor de sobres conegut, i també una personalitat d’allò més peculiar: es definia a si mateix com “un homosexual, un alcohòlic, un drogoaddicte, un geni”. La seva presència a la vila, però, no va pas destorbar la vida palamosina. Els autòctons restaven tranquil·lament aliens a la seva visita i ell, com un empordanès més, feia i desfeia vida absolutament local. En total hi va passar divuit mesos, l’equivalent a tres temporades estivals molt ben aprofitades.  

El primer estiu, Capote s’hi traslladava des de Kansas, Estats Units. Havia passat l’hivern investigant l’assassinat de la família Clutter. La seva mort havia commocionat la societat estatunidenca, sobretot la de l’estat de Kansas, i de retruc a l’escriptor nord-americà. La tràgica història d’aquesta família es convertiria en l’epicentre d’A sang freda, narració pionera en el gènere novel·lístic de no ficció i obra magna en la carrera de Capote. Durant aquell primer estiu a l’Empordanet, organitzava les notes prèviament preses i hi meditava, tot plegat amb vistes al Mediterrani. Entre una cosa i altra, la cosa anava prenent forma. De fet, quan l’escriptor va abandonar Palamós la tardor de 1960, ja havia redactat una quarta part de l’obra.

  • imatge de control 1per1

A Palamós, però, Truman Capote no només hi va treballar. Durant els divuit mesos que hi va passar, també hi va fer vida discretament palamosina. Potser per això, per l’absoluta moderació que va caracteritzar la seva estada, del seu pas per la vila en queden poquíssimes petges. De visites, els d’aquí ho sabem, n’hem tingut de molt més fresseres. La seva potser fins i tot l’haguéssim oblidada si no fos perquè algun coetani ens recorda que tot plegat fou certíssim. D’entre aquests, ens quedem amb els records de Joan Colomer, propietari de l’hotel Trias i molt proper a Capote en la seva estada empordanesa. D’ell en destacava la seva sensibilitat i que era “molt fredolic i un enamorat absolut de la Costa Brava. S’interessava molt per les coses d’aquí, era un entusiasta de les sardanes, li agradava anar al mercat de peix, anar a comprar al carrer Major i a buscar els diaris estrangers cada matí. Precisament fullejant el diari a la llibreria Pepita Soler es va assabentar de la mort de la seva amiga Marilyn Monroe”. 

A

També et pot interessar