Figuretes de carn i óssos a Bàscara

La vila alt-empordanesa celebra la 41ª edició del popular Pessebre Vivent
Surtdecasa Empordà
,
20/12/2013
Família

Qui hagués dit que la ocurrència que va tenir un noi de 14 anys, veí de Bàscara, fa més de quatre dècades ressonaria a través dels anys per convertir-se, a dia d'avui, en una reserva patrimonial del Nadal empordanès i en una cita imprescindible aquests dies. Ens referim al Pessebre Vivent de Bàscara, una arrelada cita de la nostra agenda cultural que enguany estrena dècada amb la celebració de la 41ª edició.

El noi es deia Joan Sayeras. Va ser ell qui en veure la similitud que guardava el paratge de la Font del Castell i l’Horta d’en Micaló amb el pessebre que cada any muntaven a casa seva va tenir la idea de traslladar la recreació en miniatura a una dimensió real. Va engrescar a una bona colla de joves d’entre 9 i 14 anys per fer pinya i emprendre aquell projecte que probablement no tenia cap altra pretensió fora de la de satisfer una inquietud creativa i una voluntat de projecte local i comú. L’empresa, com acostuma a passar en tota temptativa d’emprenedoria, no va ser fàcil: la oposició inicial de pares, veïns i clergat (inclús de la climatologia!) va obligar a aquesta colla de cul-inquiets a organitzar-se i a superar els esculls sense l’ajuda de cap adult. Amb els anys, aquesta petita ocurrència de quatre nens aniria assolint categoria de tradició, obtenint any rere any una major implicació dels adults i el reconeixement d’institucions i mitjans, engreixant la llista d’actors (fins els 300 que avui dia hi participen), ampliant el seu radi de repercussió cultural amb els Premis Literaris de la vila de Bàscara o la organització d’altres activitats annexes, i creixent com a projecte associatiu i dinamitzador de la vila empordanesa.

  • imatge de control 1per1

El 25 de desembre es va realitzar el primer Pessebre Vivent de Bàscara. L’escenificació original consistia en la utilització de personatges estàtics, música ambiental i elements contextuals que contribuïssin a reforçar la versemblança de les escenes (animals, fonts, construccions, eines, maquinària...), a fi de representar de la manera més fidel la Palestina de fa 2000 anys. Dos anys després es consolidaria el recorregut de gairebé un quilòmetre de llargada que es mantindria durant els vints anys següents. Actualment les representacions del pessebre consten de dues parts: la introducció i les escenes plàstiques. La introducció té lloc a la plaça de l’Església i esdevé en una espectacular composició escènica on la llum, el so i el moviment es conjuguen de manera cadenciosa fins evocar-nos un temps passat. Aquesta part del pessebre fa d’avantsala del recorregut posterior, que ens portarà a recórrer els casc antic de la vila resseguint la riba del riu Fluvià i a través del qual podrem presenciar les diferents escenes plàstiques on personatges immòbils i abillats amb la vestimenta hebrea representen el Naixement i la vida quotidiana d’aquella Palestina. Una recreació pulcre i cuidada fins l'últim detall que amb els anys s'ha perfeccionat gràcies al treball i esforç dels organitzadors, i que avui dia es presenta com un dels espectacles visuals més atractius i emblemàtics que acull la nostra comarca.

Feu-li una ullada a aquestes fotos i en quedareu convençuts!

 

Pessebres vivents de l’Empordà

Més enllà de les creences i el rerefons que puguin tenir aquestes representacions, és cert que el fet que hagin perdurat al llarg del temps no es sinó un símptoma del seu arrelament a la cultura popular, esdevenint més aviat en accions de valor i fons creatiu, plàstic i cultural que no pas en manifestacions de caire religiós. És per això que Bàscara no és la única vila empordanesa que acull un pessebre vivent aquestes dates. Són diverses les poblacions de la nostra comarca que conserven una forta tradició amb els pessebres vivents i que durant aquests dies treballen a tota màquina per escenificar de la manera més fidel possible els espais on es duran a terme els simulacres de l’antiga Palestina. Aquí us deixem els pessebres vivents que se celebraran durant aquest Nadal a territori empordanès!

 

Diumenge 22 - Pessebre Vivent a Llers (18:00 i 19:00); Pessebre Vivent a Llançà (18:00 i 19:00); Pessebre Vivent a Peralada (19:00); Pessebre Vivent a Bàscara (19:00)

Dimecres 25 - Pessebre Vivent a Llers (18:00 i 19:00); Pessebre Vivent a Peralada (19:00); Pessebre Vivent a Bàscara (19:00)

Dijous 26 - Pessebre Vivent a Llers (18:00 i 19:00); Pessebre Vivent a Llançà (18:00 i 19:00); Pessebre Vivent a Peralada (19:00); Pessebre Vivent a Bàscara (19:00)

Divendres 27 - Pessebre Vivent a la Ciutadella de Roses (18:30)

Dissabte 28 - Pessebre Vivent a la Ciutadella de Roses (18:30); Pessebre Vivent a Bàscara (19:00)

Diumenge 29 - Pessebre Vivent a Llers (18:00 i 19:00); Pessebre Vivent a la Ciutadella de Roses (18:30); Pessebre Vivent a Peralada (19:00); Pessebre Vivent a Bàscara (19:00)

A

També et pot interessar