Berto Romero: "L’absurd és un tret força fonamental en l’ésser humà"

Berto Romero porta el seu espectacle a Figueres el dia 7 de desembre
Surtdecasa Empordà
,
20/12/2013
Arts

En Berto Romero, o en Berto a seques, s’ha fet un nom arreu de l’estat amb un humor característic, que passa del negre al blanc amb una gràcia directa i desvergonyida. Aquest desembre el còmic de Cardona ens presenta a l’Empordà el seu espectacle ‘Sigue con nosotros’ on els acudits s’intercalen entre cançons.

Més com en una cita i per a què no s'emporti cap sorpresa, el posem en antecedents amb algun dels tòpics més diversos i bigarrats que han definit als empordanesos. I ja que hi som, li preguntem sobre les seves opinions respecte a l'humor i el seu personal procés de creació.

Els empordanesos, com a qualsevol altra zona, som molt heterogenis però tenim les nostres particularitats. Trobes diferències en les reaccions del públic segons la zona que visites?

Si, si que en trobo. Hi ha públic més fred, més carinyós, més afí, menys... No et diré quines són les meves preferències, filies i fòbies, que les tinc, perquè vull continuar treballant.

 


Surrealistes

Sovint te'n rius dels absurds en la publicitat, els manuals d'instruccions o en les relacions personals. Quin és l'absurd per excel·lència?

Encara el busco. Però segur que el trobaré. L’absurd és un tret força fonamental en l’ésser humà, perquè som una espècie que contínuament intenta posar ordre en el caos, i aquest impuls vitals ja és, de per si, una forma d’absurd. L’univers tendeix a l’entropia.

Ets dels que esperes que la inspiració se t'aparegui o dels que s'asseu davant un full blanc a escriure acudits?

Segons el dia, la hora, i com de cansat vagi.

 


De poble

L'humorista i guionista empordanès Jaïr Domínguez comentava fa un temps que el procés de creació es fa més difícil a la ciutat que no pas als pobles. Quin és el teu lloc preferit per a crear?

Un gran pensador Jaïr Domínguez, i un bon amic. Malauradament no prenc en gaire consideració les seves asseveracions, tenint en compte que es tracta d'una persona profundament pertorbada. El meu lloc preferit per crear és assegut a la tassa del vàter mentre defeco. Sona cru, però no et vull mentir. Quan la sang abandona el meu cervell per anar cap al cul visc moments d'il·luminació.
 

Afrancesats

Creus en les fronteres de l'humor o tot tema pot ser tractat depenent de com s'enfoqui?

Ja no sé en què crec pel que fa a tot això de fronteres i límits de l'humor. Jo no les conec, ni les percebo, ni les entenc, però el públic no para de parlar-ne, de manera que suposo que en deuen haver. Quan es posin d'acord i les cataloguin bé que m'avisin.

La gent tendeix a creure's amb el dret de no ser mai ofès?

No em preocupa. No és la meva guerra. Que cadascú es cuidi la seva ofensa.

 

Tocats per la tramuntana

Algú t'ha dit que deixessis de fer el boig?

Ningú amb criteri.

I tu, ets fan d'algun humorista?

Tots m'agraden i de tots n'aprenc.

 

Emprenedors

Vas deixar Cardona per a anar a estudiar una carrera, Periodisme, que mai vas acabar. Recomanaries als joves que no perdessin el temps a la universitat i es busquessin la vida al món real?

Ni de conya recomanaria res a un jove, arriscant-me a arruïnar-li la vida si em fa cas. Feu el que vulgueu. Jo he fet el meu camí, però no trobo que sigui ni millor ni pitjor que cap altre. No vaig acabar la carrera perquè no vaig poder compatibilitzar-la amb la feina, cap al final, i m'agradaria haver-ho fet. No faré bandera d'això. I la universitat també forma part del món real, no ho oblidem.

 

De la conya

"Sigue con nosotros" dura aproximadament una hora i mitja. Està plantejat com una sèrie de gags o un monòleg a l'ús?

És un monòleg trufat de cançons, una mensa de corrent lliure de pensament còmic.

Des de l'equip de Surtdecasa t'agraïm que ens hagis cedit una part del teu temps i dedicació. Ens veiem el dia 7!

Abraçades.

 

BERTO ROMERO - Sigue con nosotros
Dia i hora: Divendres, 6 de desembre 21.30h
Local: Teatre de Bescanó

Dia i hora: Dissabte, 7 de desembre. 21h.
Local: Teatre Municipal El Jardí, Figueres Entrades:
 

A

També et pot interessar