Foto: 

Cedida

8 propostes per viure la Vila del Llibre de l’Escala

La vila marinera celebra la seva primera gran festa del llibre i la literatura
Arnau Margenet
,
20/02/2019
Llibres
L’Escala escriu demà la seva primera pàgina de la Vila del Llibre, una iniciativa a escala de país que pretén revifar l’interès i l’estima per a la literatura en viles i pobles que no acostumen a estar al centre de la vida cultural catalana. Després de Bellprat, Cervera, Montblanc i la Pobla de Segur, l’Escala s’adscriu a aquesta xarxa literària que es materialitza aquest cap de setmana en una gran trobada amb desenes de propostes: mercat d'editors independents, llibreries de vell, llibres d'artista, exposicions, tallers, recitals de poesia i activitats infantils... Tres jornades que situen la vila marinera en l’epicentre literari del país. A continuació, un petit tast del que serà aquesta 1ª Vila del Llibre a través de 10 propostes:

1. Solitud, una obra universal

Serà l’exposició central de la Vila del Llibre de l’Escala. Una mostra de peces i documents originals de la magnífica escriptora escalenca Victor Català, que consta d’un recull d’edicions de l’obra “Solitud” en diferents idiomes. Per si fos poc, també s’exposarà per primera vegada el manuscrit original, format per 270 pàgines amb la lletra manuscrita de la ploma de Caterina Albert. Paral·lelament, podrem gaudir de l’espectacle “Solitud 360º” (entrada a 10 euros), una experiència immersiva de llums, ombres, fotografia i música per viure en primera persona el camí emocional de la Solitud, de Víctor Català.                


2. Taller de Creació Poètica            
Sabeu què és un haiku? En voleu aprendre a escriure? De la mà de l’escriptora de Celrà, Núria Esponellà, podreu descobrir la forma poètica del haiku, la seva composició i els principals elements d'aquest llenguatge poètic a partir de l'obra de diferents poetes que s'han inspirat en el “mar emporità”.  Això serà dissabte. Diumenge serà el moment de llegir les creacions originals amb la projecció d’imatges de l’Empordà de fons.     

  • imatge de control 1per1

3. Sopar literari amb música i vi

El divendres per la nit teniu una cita especial en format de sopar literari. De la mà del periodista i novel·lista Martí Gironell, Jordi Jacas, xef i propietari de l'Hotel Gastronòmic El Molí de l’Escala, i Pep Poblet, músic de jazz, ens endinsarem en la novel·la La Força d’un destí (Columna), guanyadora del Premi Ramon Llull 2018, que explica la vida de Jean Leon des que va fugir de l’Espanya franquista, i recrea les aventures que va viure quan va arribar als Estats Units on va canviar la seva identitat per convertir-se en ciutadà nord-americà i empresari vitivinícola. Martí Gironell explicarà diferents anècdotes del llibre, on la gastronomia i el vi tenen un paper protagonista, mentre degusteu un menú de quatre plats i postre al Molí de l’Escala (45 euros per persona).


4. Taller de Poesia: La poesia puja a l'Escala            
T’imagines un recital de música itinerant? Aquest taller-espectacle t’ofereix la possibilitat d’aprendre les claus per escriure un vers i viure una experiència festiva i participativa, tot recorrent la Vila i recitant a viva veu al Mar Mediterrani. La proposta neix de l’editorial Edicions Tremendes i comptarà amb la participació de les poetes Dolors Miquel i Núria Martínez-Vernis, i la música de Melissa Bertosi. ¡No t’ho perdis!    


5. Taller de Papereria i Cal·ligrafia                        
Crea el teu paper vegetal i aprèn les tècniques de cal·ligrafia amb elements naturals. Des de Montolieu, Village du Livre, Carole Foissier convida a la creació de papers singulars: papers vegetals sense química industrial a partir de vegetals de l’hort, un procediment singular a Europa, i paper de marbre: dansa de colors i impressió sobre paper d’un motiu ancestral Suminagashi. A més, la creació del paper es complementarà amb sessions de tècniques de cal·ligrafia amb canyes de bambú que prepararan els mateixos cal·lígrafs..            


6. Ruta Víctor Català                    
Una passejada pel barri vell de a través dels indrets que varen inspirar Caterina Albert i Paradís, Víctor Català, la gran escriptora de l'Escala. Es llegiran fragments de les narracions marineres de Mar d'Hivern a la Punta, i poemes tant a l'interior del jardí modernista del Clos del Pastor com davant la seva tomba al Cementiri Mariner. Una proposta del Museu de l'Anxova i de la Sal.                        


7. Escape Room en un vaixell    

Converteix-te en un dels personatges de les històries del Capitán Trueno per fugir del vaixell que s'enfonsa, però no et deixis el Sant Grial! Tens 50 minuts per furgar entre els trastos vells i no enfonsar-te per sempre. Una proposta dissenyada per Agustí Béjar de la Pobla de Segur, Vila del Llibre.                                        


8. Liternatura: escriptura en alta mar
Una experiència de navegació i creació literària per descobrir la costa del Mar d'Empúries alhora que es descobreixen conceptes fonamen- tals sobre l'escriptura de la natura. Des de Sy Montogmery desenvolupant la seva estretíssima relació amb un pop fins a Philip Hoare explicant l'experiència amb les balenes i els oceans o què planteja Tristan Gooley en el seu “Cómo mirar el agua”... sense oblidar la mirada sobre el mar de Josep Pla. Un taller conduït per l'escriptor especialista en llibres de viatge i natura, Gabi Martínez.

Més informació: 

Vila del Llibre
Del 22 al 24 de febrer
L'Escala
Web

A

També et pot interessar