Foto: 

Cedida

Les cinc recomanacions literàries de Ponent per Sant Jordi

Els llibres d'aquest 2015 que no et pots perdre d'autors del territori
Surtdecasa Ponent
,
16/04/2015
Llibres
Triar un llibre per Sant Jordi pot arribar a ser tan difícil com escollir el millor perfum en un museu de les olors. Cada any se n’editen molts i per Sant Jordi és inevitable perdre’s en un mar de portades originals i botigues plenes de pàgines. Fins i tot pels que ja surten al carrer amb la decisió presa, la diada de Sant Jordi convida a perdre estones llegint contraportades amb sinopsis que intriguen, altres que expliquen poc i moltes que conviden a endinsar-se una mica més en les pàgines interiors de llibres que, sense voler-ho i per sopresa del lector, acaben embolicats amb una enganxina de la senyera per posar-lo a les mans d’algú proper. Per a fer la decisió una mica més fàcil, a Surtdecasa.cat et proposem una selecció de les novetats editorials amb denominació d’origen Ponent, un recull de cinc propostes amb accent lleidatà que tenen molts números d’esdevenir les estrelles d’aquest Sant Jordi a les terres de Lleida.

1. 'Puta pasta' d’Emili Bayo
Guanyadora del VI Premi Crims de Tinta, l’òpera prima del lleidatà Emili Bayo (Lleida, 1961) és una novel·la que s’ambienta entre Barcelona i Lleida i focalitza la crítica a la societat de la corrupció, la crisi i la impunitat. Bayo fusiona originalitat i eficàcia per explicar la història de tres personatges. Marc Tramós serà el protagonista d’un robatori juntament amb la seva amiga de la infància Verònica, la secretària del diputat Àngel Bernal. Junts entraran a casa del seu cap i robaran una bossa amb més de dotze milions d’euros. Una història que es complicarà amb originalitat i recorrerà als personatges típics del gènere negre, com la femme fatal, el policía en decadència personal o el protagonista cínic. Una novel·la estructurada amb tres punts de vista diferents, humor i farsa i referències als clàssics literaris i cinematogràfics del gènere policíac.
Editorial: La Magrana
Preu: 15 euros

 

  • imatge de control 1per1

2. 'Sóc de l’oest, lo #PostuLlibre' de Sr. Postu
Després de dos anys de protagonisme digital, el Sr. Postu, personatge emmascarat i lleidatà que administra els perfils a les xarxes de Postureig de Lleida, on té més de 30.000 seguidors, ha traslladat al paper les idees, missatges, fotos i dibuixos de les seves campanyes solidàries i humorístiques al llibre Sóc de l’Oest. Humor, sarcàsme i solidaritat sobre l’actualitat lleidatana, el llibre és doncs el recull dels posts més divertits del seu primer any de vida, i també inclou diverses campanyes solidàries que ha dut a terme per promoure associacions benèfiques a Lleida, com les 8 #PostuXapes o el #FruitaDeLleidaChallenge.
Editorial: Fonoll
Preu: 16 euros (per cada #postullibre venut, es destinarà 1 euros a les causes posturils)

 

 

3. 'A Peu' de Jaume Pubill i Gamisans
Reflexions fetes des de l’espontaneïtat i, al mateix temps, des de la necessitat de posar a cada cosa el qualificatiu que es mereix. Un llibre que no és res més que una selecció d’apunts dels seus primers quatre anys i mig del seu blog, un portal que va començar com un entreteniment però que s’ha convertit en un espai de reflexió. A Peu és, en conjunt, un document que reflecteix fidelment les conseqüències d’uns anys difícils marcats per una greu situació econòmica. El missatge que es vol transmetre, però, és d’esperança i d’il·lusió per un futur col·lectiu que, entre tots, hem de construir dia a dia. Un reflex de les mirades que l’autor fa sobre les coses necessàries i essencials de la vida.
Editorial: El Toll
Preu: 20 euros

 

 

4. 'El exilio de Mona Lisa' de Juan Cal
El exilio de Mona Lisa és la primera novel·la del periodista Juan Cal. Està ambientada en la postguerra entre finals del 39 i finals del 40 a Montauban, França, i centrada en tot el que comporta l’exili, també el de l’art. La història és de ficció però neix d’uns fets històrics i es basa en personatges reals, com són el pintor Enric Crous i el mossèn Josep Maria Llorens Ventura. Dos refugiats catalans es retroben enmig de l’angoixa que genera l’imminent ocupació alemanya. Milers de persones arriben a la petita ciutat procedents d’una Espanya on Franco ja s’ha fet amb tot el país i dels departaments del nord, on la guerra ja ha estat declarada. Per atzar de la història, la ciutat es transforma en punt de reunió d’activitats de resistència, refugi del president de la República a l’exili i dipòsit de la col·lecció renaixentista del Museu del Louvre, dispersa per tot el país per tal d’evitar que caigui en mans alemanyes. Amor, resistència, compromís, l’angoxia de la guerra, són alguns dels vincles entre dos personatges tant aparentment allunyats entre ells com un artista revolucionari i un sacerdot republicà i catalanista.
Editorial: Milenio
Preu: 19 euros

 

5. 'Una casa blanca i altres cases' de Vidal Vidal
Una casa blanca i altres cases  aplega nou relats que tenen com a denominador comú les emocions i els sentiments d’uns homes de mitjana edat desconcertats i vulnerables, que comencen a prendre consciència del pas inexorable del temps i l’arribada de la maduresa amb totes les seves renúncies i les seves incògnites, enxampats entre uns fills que es fan grans i uns pares que envelleixen, unes ocupacions laborals que no els omplen i unes relacions de parella no sempre satisfactòries, però que es resisteixen a abandonar l’anhel de ser feliços. L’autor recrea aquests fragments de vides corrents contemporànies, sovint sense una trama precisa, perquè com sostenia Josep Pla al prefaci d’El carrer estret, “el fet que el públic cregui que les novel·les han de tenir argument no vol pas dir que en la vida n’hi hagi”, servint-se d’un estil que podríem definir com a realisme líric, en què cobren un especial relleu els escenaris físics, volgudament concrets i recognoscibles, descrits de manera minuciosa i situats la majoria a la ciutat de Lleida, en aquest cas amb un especial protagonisme de les cases on habiten els personatges i que fins a cert punt en determinen el destí o els estats d’ànim.
Editorial: Pagès Editors
Preu: 14 euros

 

A

També et pot interessar