Foto: 

Blacknight

La història de la Sinfosuite Passanelles’20 en forma d’exposició en el 46è FIM de Cadaqués

L’arquitecte Toni Gironés pronunciarà una conferència l’11 d’agost a l’espai Art i Joia del Municipi
Adrià Cortadellas
,
25/07/2017
Activa't
El cap de setmana passat (el dissabte 22 de juliol) es va fer el tret de sortida l'exposició que recull la història de projecte de la Sinfosuite Passanelles’20 en el marc de la 46à edició del Festival Internacional de Música de Cadaqués, que se celebra al municipi del 4 al 15 d'agost. Sota el nom 'Llançament Passanelles 1995-2017: Una topografía en el temps' la mostra recull en imatges la història aquesta pràctica centenària tan arrelada al municipi de l’Alt Empordà. 
El sumatori de les diferents sèries de llançaments va configurant una melodia, de les infinites que pot arribar a disposar l'atzar

L'any 1995 l'arquitecte Toni Gironès va idear un projecte que transformava els llançaments de passanelles en registres sonors. Sobre la superfície de l'aigua del mar es disposaven sèries de boies com si fossin carrils de natació. Aquestes formen una retícula de 40x40m, de divisions desiguals 10x4 i 8x5m, que produeixen 10 canalitzacions individuals amb l'horitzó com a referència infinita. Tot seguit i de manera imaginària, se sobreposa un pentagrama establint la relació amb la música com a registre acústic, de manera que la distància de la pedra determina el to de la nota i el número de bots el temps. El sumatori de les diferents sèries de llançaments va configurant una melodia, de les infinites que pot arribar a disposar l'atzar.

D'aquesta manera a una pràctica centenària tan arrelada a Cadaqués, se li donava dimensió col·lectiva des de fa uns vint anys, convocant així a cadaquesencs i visitants a fer sèries de llançaments anuals per a obtenir els registres sonors. I això possibilitaria que les gairebé mil notes musicals obtingudes entre 1996 i 2015 resultat de les passanelles, llançades per les gairebé mil persones, siguin transformades en registres acústics que s'han interpretat cada any a la mateixa platja al llarg de les tretze edicions celebrades fins als 2016. Tot plegat, cercant el període de "ses minves" en circumstàncies microclimàtiques diverses i en indrets diferents.A mitjans de l'any 2014, i de cara al 20è aniversari de la llançada de passanelles al 2016, Toni Gironès li proposa a Francesc Llongueres (músic, compositor i director d'orquestra molt arrelat a Cadaqués), coordinar la transformació dels diferents registres acústics anuals en peces musicals, i unificar-los. Així doncs, s'encarrega a diferents músics vinculats a Cadaqués, la composició d'una obra musical, agafant com a base cadascun dels 14 registres obtinguts en el llançament de les passanelles. La Sinfosuite Passanelles '20, és el resultat de la compilació de les diferents obres que en ordre cronològic, el Francesc Llongueres estructura i enllaça mitjançant uns interludis corals provinents del més profund cançoner de Cadaqués.

El resultat final, amb la inclusió de totes les passanelles registrades, s'interpretarà a Sa Conca el pròxim 13 d'Agost, amb la participació de l'Orquestra de Cadaqués, la Polifònica de Puig-Reig, els cors de Cadaqués Canta i el Combo Passanelles format per aquest concert. Aquest concert està programat el pròxim 11 d'agost a les 22h a l'espai Sa Conca. L'exposició romandrà oberta fins al 26 d'agost.

Més informació: 

46è Festival Internacional de Música de Cadaqués
Del 4 al 15 d'agost
www.festivalcadaques.com

A

També et pot interessar