Foto: 

Cedida
Imatge de l'exposició sobre Viladesau al Museu de la Mediterrània

L'Any Viladesau, o els 100 anys del Príncep de la Tenora

Més d'una trentena d'activitats per celebrar el centenari del compositor calongí
Arnau Margenet
,
08/02/2018
Música
El "príncep de la tenora". Aquest és el sobrenom que li va assignar el mestre Pau Casals a un altre mestre com ho va ser el compositor Ricard Viladesau. Un sobrenom que pretenia enaltir la perícia innata del calongí a l'hora de fer sonar aquest instrument de vent tan característic de la sardana. El passat 18 de gener de 2018 Viladesau hagués complert 100 anys, i coincidint amb l'efemèride, la població nadiua del músic ens proposa 'L'Any Viladesau', un programa d'activitats que té com a objectiu recordar i difondre la vida i obra d'un dels compositors més prolífics del sardanisme i una de les figures més destacades del catalanisme del segle passat.
El seu extens cançoner –amb 212 composicions firmades en més de 50 anys de trajectòria–, a més de sardanes, també inclou boleros, havaneres i música de ball

Una trentena d'activitats, entre exposicions, concerts, taules rodones i, és clar, ballades sardanistes, que es repartiran al llarg del calendari i que tindran com a pedra angular la vida i obra de qui s'ha considerat el millor instrumentista de la història de la sardana. Però no només es basa en sardanes el seu extens cançoner –amb 212 composicions firmades en més de 50 anys de trajectòria–, sinó també de boleros, havaneres i música de ball.

365 dies. 12 mesos. Un any farcit d'actes en memòria a Ricard Viladesau. Un any, que en paraules del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, serà “un any ple de records, però sobretot de catalanitat”. Un any d'homenatges a la figura del compositor calongí que ja ha viscut el seu tret de sortida amb la presentació d'un disc en directe obra de La Principal de La Bisbal, cobla de la qual Viladesau va formar-ne part durant dues dècades de la seva vida. També amb l'obertura d'una exposició al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, Ricard Viladesau. El príncep de la tenora, on es presenta una retrospectiva de les diferents facetes del músic al llarg de la seva carrera, des de l'instrumentista elevat a “divo” fins al professor d'escola.

  • imatge de control 1per1

Els actes es reprendran a partir del març, concretament el divendres 16 de març a la Biblioteca Pere Caner de Calonge, on se celebrarà una taula rodona per parlar i recordar l'obra musical de Viladesau. Altres actes destacats del programa són els concerts que oferiran la coral Mestre Sirés de Palafrugell o el músic Adrià Sardó, amb l'Escola de Música de Calonge, interpretant peces del compositor, o les ballades i cantades sardaneres que tindran lloc al llarg de tot l'estiu –amb especial atenció a la 4ª Cantada de Sant Antoni de Calonge i a la Festa Major de Sant Martí–.

Finalment, el 19 de gener de 2019, un any i un dia després del seu centenari, l'Auditori de Girona acollirà un concert de cloenda que posarà la cirera a un any profundament sardanista i que significarà l'últim gran acte d'homenatge a una de les figures més importants de la cobla i la sardana. De moment, tot un any per endavant per celebrar, en paraules de Pere Vila, "100 anys de patrimoni, 100 anys de llegat, 100 anys de memòria col·lectiva que han dignificat la tenora, la sardana, la cultura, la música i el país".

A

També et pot interessar