Gorgues de Canet

Foto: 

Nina Pagès

10 plans sostenibles per aprofitar al màxim el pont de l'1 de maig a les terres gironines

Voleu gaudir d'aquest cap de setmana llarg sense rascar-vos les butxaques?
Nina Pagès
,
25/04/2017
Activa't
Sí, acabem de sortir de la Setmana Santa, però això no vol dir que per aquest pont llarg hàgim de quedar-nos a casa mirant les musaranyes. Les nostres comarques són una mina d'activitats culturals, gastronòmiques i naturals econòmiques o gratuïtes que van des d'excursions i rutes a espectacles, festivals i exposicions. Si tens un pressupost ajustat per a l'1 de maig, no et perdis les nostres propostes: surt de casa i menja't el territori!

1. Tastar cerveses a la platja

  • imatge de control 1per1

Qui vol una mica de cervesa, solet, platja i música? Una de les opcions més sucoses d'aquest pont és el Festival Birrasana, que tindrà lloc des del 29 d'abril a l'1 de maig al Passeig Marítim de Lloret de Mar. Es tracta d'un esdeveniment d'accés gratuït en què podrem gaudir i degustar tranquil·lament les diverses cerveses, menjar i escoltar els espectacles que s'oferiran dins la carpa. Només s'ha d'adquirir el pack del festival, que inclou el got i la guia del Festival, on es detalla la informació de totes les cerveses. Preparat per descobrir les creacions dels seus cervesers? 

 

2. Gaudir de les millors vistes de l'estany 

No hi ha res més romàntic que tenir l'Estany de Banyoles, els Pirineus, les Gavarres i l'Empordà literalment als teus peus. Si volem enlluernar la nostra parella, una de les propostes estrelles és la del Mirador de Sant Martirià o de la Creu, un esplèndid mirador de l'estany i la comarca situat sobre el Puig de Sant Martirià. Envoltats d'oliveres, pins, alzines, roures, ginesta, romaní i farigola, podreu explorar els cinc sentits mentre el sol s'amaga darrere les muntanyes. També podem anar-hi amb la família o amb els amics, i l'experiència serà igual d'especial. Us proposem que us hi quedeu al vespre, agafeu un sac de dormir i una esterilla i aprofiteu per meravellar-vos amb un dels cels més estrellats de tota la província. 

 

3. Conèixer la fauna dels nostres rius 

Esteu cercant una activitat de natura educativa? Aquesta vegada us proposem la visita de 'LIFE Potamo Fauna', al Museu Darder de Banyoles, una exposició amb continguts molt visuals, gràfics, sopa de lletres, jocs, enllaços amb codis QR i exemplars de les espècies fins a l'11 de juny. Life Potamo Fauna és un projecte de la Unió Europea i la xarxa Natura 2000 que permet conservar espècies amenaçades com el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), la nàiade allargada (Unio elogantulus) o la tortuga d'estany (Emys orbicularis). Durant quatre anys s'actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques gironines. 

 

4. Escoltar titelles 

L'abat Bonitus és molt vellet i despistat, però fa molts i molts anys va ser un personatge molt important, ja que era l'amo i senyor de Banyoles i de l'estany. Quan era més jove va viure moltes aventures i va trobar un fantàstic tresor encantat, però ai làs... ara ja no recorda on el va guardar! Per això entre tots plegats el farem recordar, ens explicarà la seva història i donarem un cop de mà a l'abat i al seu ajudant Martirià per descobrir l'amagatall de tan preuat tresor. Fem matí de contes i taller al Museu Arqueològic de Banyoles el pròxim diumenge 30 d'abril a les 11 h. Cal fer la reserva al mateix museu al telèfon 972 57 44 67 o al correu comunicaciomuseus@ajbanyoles.org. 

 

5. Resseguir la Ruta de les Fonts 

Us ve de gust una excursió passada per aigua? Un dels 14 itineraris que trobem a Sant Gregori és el de la Ruta de les Fonts, que es pot fer tant a peu com en bici, recorrent 13 quilòmetres senyalitzats o per trams. El principal atractiu d'aquesta ruta són les fonts que es poden visitar, com per exemple la del Raig, la d'en Coromines i la de Can Verdaguer, totes tres situades al peu de les muntanyes de Sant Grau, tot i que la ruta que se'ns proposa dóna una volta fins a l'aiguabarreig del Llémena i el Ter. Així que ja ho sabeu, si teniu ganes de veure natura i estar sempre hidratats, les fonts de Sant Gregori són una molt bona opció! Abans de tornar cap a casa, atureu-vos a la fleca del final del poble. Tenen una infinitat de pans diferents per a tots els gustos!

 

6. Fer una volta a l'estany de Sils 

No cal que marxem fins als Aiguamolls de l'Empordà per trobar una zona humida com déu mana. L'estany de Sils és el darrer vestigi de què havia estat el llac més gran de Catalunya. Una bona manera de conèixer l'entorn i poder albirar tota mena d'espècies animals i, especialment, aus, és fer una ruta amb bicicleta de 10 quilòmetres amb parades als diversos aguaits o a peu fent una distància de 3,5 quilòmetres. Les dues opcions tenen com a punt de sortida l'Estació de Tren de Sils. És una escapada molt bonica per fer amb la família en un entorn verd i humit, entre pollancres i vegetació de ribera. Agafeu allargavistes i atureu-vos una bona estona a un dels aguats. Aquests dies, podreu veure moltes aus migratòries que fan la seva parada als Estanys de Sils! 

 

7. Caminar a pas d'ase

 

Si bé no es tracta d'una activitat gratuïta, sí que és un pla prou econòmic per descobrir el territori de manera sostenible i única. Explorar nous horitzons, descobrir itineraris i paisatges de casa nostra i viure una aventura diferent al costat d'un dels animals més icònics i estimats de la nostra terra: el burro català. En Joel Ferrer i la Núria Puigdevall són els dos caminadors inquiets d'A Pas d'Ase, un projecte amb seu a Granollers de Rocacorba que proposa i organitza una sèrie de passejos i rutes d'un, dos o tres dies a indrets com El cingle de Sant Roc, Rocacorba, el Volcà de la Banya del Boc i els entorns de la Riera de Llémena per recuperar la gairebé extinta cultura del passeig. Aquesta parella gironina ens planteja una experiència slow walk per connectar amb l'entorn més pròxim i establir un vincle amb el nostre company de viatge: "Per més que les coses canviïn molt de pressa i semblem anar girant l'esquena a la natura, hi ha una cosa que costa d'explicar, però que ens lliga als animals amb els quals hem compartit bona part de la nostra història". Així doncs, a què espereu per caminar a pas d'ase? 

 

8. Refrescar-se a les gorgues de La Font 

Les gorgues de Canet són un autèntic refugi de diversió i relaxació. La riera de Canet, o Tornavellins, neix sota la muntanya de Rocacorba i va serpentejant al llarg del seu curs formant balmes i petites cascades. Un dels punts més especials és el de les gorgues de la Font de la Torre, d'origen volcànic, produïdes per l'impacte contra les parets dels materials del llit del riu que arrossega l'aigua. Envoltades de roures, alzines, pollancres, freixes de filla petita i vegetació aquàtica com la nimfa de bosc o la panàxia, creen un paisatge natural espectacular que combina amb la part més històrica de la font de la Torre i la resta de l'antic molí amb la resclosa i un parell de ponts. Per arribar-hi, podem fer una breu caminada des del centre del municipi de Canet d'Adri. Es tracta d'una sortida molt senzilla i curta que passa per l'interior del poble, des del restaurant La Sala, i que arriba fins a les gorgues en qüestió. Abans de fer la sortida, vés a fer un esmorzar de forquilla i ganivet a Cal Sabater. Recomanem dur pantalons elàstics! 

 

9. Descobrir un micropoble: Esponellà 

Fer una excursió en un micropoble és una opció d'oci d'allò més atractiva, ja que ens permet passar un dia diferent, sense deixar-nos el sou mensual, descobrint el patrimoni natural i cultural de les nostres terres. En aquesta ocasió, us proposem Esponellà, un poble conegut per les seves carabasses, que podreu tastar en algun dels comerços del municipi del Pla de l'Estany. A més, Esponellà compta amb un dels entorns naturals més espectaculars de la província de Girona. A la falda d'un turó que domina el riu on hi havia l'antic castell, és un municipi del Pla de l'Estany on es desenvolupen diverses activitats de natura I esport com el caiac o el senderisme. Un dels imperdibles és, sens dubte, el Salt de Martís, un saltant de gran bellesa. 

 

10. Entrar a les coves de Serinyà 

El Parc de les Coves Prehistòriques és un paratge únic que permet apropar-nos a l'escenari on vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. Format per diversos abrics o coves oberts en un talús de roca travertínica, és el millor jaciment d'Europa occidental per conèixer el pas de l'home Neandertal a l'home modern. Podem visitar-lo amb amics, la parella i tota la família, ja que la visita també compta amb tallers i activitats diverses. A més, podeu completar la sortida amb la visita al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, on podreu observar una bona mostra d'objectes prehistòrics procedents de les mateixes coves. 

A

També et pot interessar