Capella de Sant Joan Baptista

Foto: 

Cedida
La Capella de Sant Joan Baptista a Blanes

5 racons desconeguts del Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany

Cales i gorgues salvatges, museus amb encant, capelles originals, jardins especials i joies arquitectòniques
Nina Pagès
,
18/05/2017
Entorn
Els gironins i les gironines som aventurers per naturalesa. Ens agrada descobrir nous espais i endinsar-nos en la història dels municipis i els paratges que visitem. El que passa és que gairebé sempre acabem recorrent als mateixos itineraris, perquè disposem de poc temps, informació o recursos per caure més lluny. Per això, hem decidit investigar alguns dels racons més desconeguts de les nostres comarques, des de capelles, museus i joies arquitectòniques, fins a gorgues verges o nuclis antics, per donar-vos algunes idees per escapar-vos el cap de setmana! No us perdeu alguns dels espais amb més encant i amagats de casa nostra!

1. Capella de Sant Joan Baptista
L'antiga capella del Castell, documentada des del segle XIII, és un dels tresors desconeguts de la vila de Blanes. Situada als seus peus, és una fortificació d'una sola nau, coberta amb volta de creueria i campanar de torre amb un interior d'allò més artístic. Si entrem a l'edifici, podrem descobrir les pintures al fresc de l'artista local Maria Teresa Bedós i, també, diferents murals del 2007 de la Pilarín Bayés, coneguda per les il·lustracions per a infants. Aprofitem per fer una excursió al litoral i descobrir el patrimoni artístic i històric de la nostra zona!

2. Museu Emili Vilà
El pintor Emili Vilà i Gorgoll (1887-1967) va ser el fundador d'aquest museu, on es troben la major part de les seves obres més importants. Emili Vilà, cèlebre sobretot a França, on va passar una bona part de la seva vida, és reconegut com a cartellista i retratista (va fer retrats dels presidents de la república, dels ministres i de comediants com Charlie Chaplin) i també com a pintor de paisatges de gran bellesa. El museu es tracta d'un centre cultural poc conegut fora de Llagostera que recorda el llegat artístic d'un dels seus fills més talentosos.

  • imatge de control 1per1

3. El casc antic de Flaçà
Alguna vegada heu visitat Flaçà? La primera imatge que tenim un cop arribem amb transport públic o privat és la via del tren, que divideix el municipi en dos sectors. Al davant de l'estació, alguns comerços, els bars i una carretera de cases que arriben fins al següent municipi. Però, si creieu que heu vist la part antiga de Flaçà, aneu ben equivocats. El nucli antic està situat a uns quilòmetres de la part comercial, i ens presenta una imatge totalment diferent del poble. Cases de pagès, carrers empedrats i estrets, masies antigues amb flors a les terrasses, gats passejant i mandrejant, olor de fusta i, al bell mig, l'església romànica de Flaçà, documentada al segle X amb un absis semicircular que es troba just sota el campanar. Una imatge particular que ens recorda les parts antigues d'altres municipis del Baix Empordà i que ens posa de manifest la manera com els habitants han anat sortint del nucli antic per expandir-se i reproduir-se fora els límits originals. 

4. Font gòtica de Blanes
Enmig del centre de Blanes, just al davant del Teatre Municipal, se'ns presenta la Font gòtica, una obra arquitectònica originada el 1438, l'exemple gòtic més destacat de la ciutat. La va fer construir la filla del Comte de Prades, Violant de Cabrera, per tal de pal·liar la falta de salubritat dels blanencs i les blanenques, una situació dramàtica que havia causat algunes infeccions i malalties. 

5. Gorga de Llorà o Gorg del Diable
Una de les millors gorgues del Gironès i, també, una de les més difícils de trobar és el Gorg del Diable. Es troba a 30 minuts del pont que hi ha proper a l'ermita de Sant Medir, i forma part del Pla de Sant Joan, un veïnat ubicat entre Sant Martí de Llémena i Llorà. És una gorga molt gran, i l'excursió per arribar-hi requereix una estona de camí de baixada pronunciada, no gaire recomanable per anar-hi amb infants i persones grans. Però si ets un aventurer i vols descobrir racons nous i salvatges, aquesta és la teva excursió!

A

També et pot interessar