Moviment Afrobanyolí Social

Foto: 

Cedida
Membres del Moviment Afrobanyolí Social

"Si vas amb gent blanca et deixen entrar, però si es tracta d’un grup de negres, no"

La comunitat africana de Banyoles, un exemple de transformació social a través de l'art
Mar Molero Dolz
,
19/02/2020
Arts
El Moviment Afrobanyolí Social (MAS) és una associació formada per joves afrobanyolins que té la voluntat de ser un espai per a que tots els joves puguin expressar i manifestar les seves inquietuds, maneres de fer, preocupacions i necessitats. Aquest espai els permet sentir-se escoltats i reconeguts i buscar la seva identitat com a joves, banyolins i africans. Aquest acompanyament és una porta a la integració social, el respecte i la convivència. S’hi treballen tabús i problemàtiques però també hi tenen cabuda manifestacions artístiques i culturals per compartir emocions, perspectives i diverses formes d’art.
"Sempre hem cregut que hem de ser un mitjà de connexió entre comunitats, ja sigui dins la nostra pròpia comunitat o entre la gent de Banyoles i la gent de la nostra comunitat"

El Moviment Afrobanyolí Social (MAS) és un projecte que dona cabuda a una comunitat molt important de Banyoles, la comunitat africana. Actualment Banyoles té gairebé 20.000 habitants dels quals 3.700 són estrangers, i la meitat són d’origen africà. Joves de Banyoles amb arrels africanes van decidir formar el Moviment Afrobanyolí Social per trobar i oferir un espai on compartir què senten i explorar la seva identitat: africans i banyolins. I moltes coses més, és clar: fills, germans, joves, alumnes, però sobretot persones. I persones amb inquietuds.

Entre els anys 2016 i 2017 es va formar l’associació amb la intenció de donar veu a les persones africanes, sobretot als joves. “Va néixer a partir del contacte amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Banyoles, en què una de les membres va creure que era important que els joves tinguéssim algú amb qui parlar sobre les nostres necessitats i preocupacions”, diu en Hady, un dels membres del MAS. Actualment l’associació està formada per onze persones, principalment joves, nascudes aquí que tenen arrels africanes. “Principalment som persones joves, però per exemple la meva mare també hi col·labora. Volem que sigui un espai pels joves perquè quan vinguin a les reunions no se sentin cohibits”. Ara bé, “si es tracta d’algú molt interessat en el projecte i que té una ment oberta en relació a les coses que fem i com les fem també hi pot tenir cabuda”, recalca.

  • imatge de control 1per1

El Moviment Afrobanyolí Social es reuneix al Casal Popular de la Muralla de Banyoles. Es tracta d’un centre privat de caire social i l’utilitzen diverses entitats. Organitzen diferents activitats. “Ens reunim amb joves per fer quedades i parlar sobre temes que considerem importants, i que aportin el seu punt de vista o coses que hi tinguin a dir”. Un dels temes que va tractar el MAS va ser el de les castes a nivell comunitari. “En funció del país que un vingui i la seva ètnia té una casta o una altra. Últimament s’ha generat un conflicte entre castes, en què per exemple s’ha prohibit relacionar-se entre castes. A Banyoles, la majoria venen d’un poble de Gàmbia i el que passa allà també s’ha traslladat aquí”.


Una de les activitats culturals organitzades pel MAS

Actualment un dels projectes més importants és un programa de ràdio a Ràdio Banyoles que es diu ‘MAS enllà’. “Parlem d’inquietuds que són importants i a vegades tabús per la nostra comunitat”, diu en Hady. “I també hi posem música dels nostres països o música més contemporània que no trobem quan sortim de festa”.

Teixint camins
Malauradament encara es continuen produint situacions de racisme. I, malgrat que a Banyoles fa anys que es treballa per això, “a un membre l’associació li han negat l’entrada a discoteques perquè el consideren un perfil conflictiu”, explica en Hady. “Si vas amb gent blanca et deixen entrar, però si es tracta d’un grup de negres, no”, afegeix. També parla dels microracismes que poden ser, per exemple, “anar caminant pel carrer i que una senyora s’agafi el bolso pensant que el robaràs”.

  • imatge de control 1per1

La manera d’actuar és diferent a casa que fora de casa, segons en Hady el que és important en això són les persones amb qui estàs en aquell moment. “Davant la família et comportaràs d’una manera que és com ells suposen que has d’actuar, en canvi quan surtis de casa o bé et sentiràs una mica més lliure o bé t’adaptaràs a la situació de les persones amb qui estiguis”.

“Sempre hem cregut que hem de ser un mitjà de connexió entre comunitats, ja sigui dins la nostra pròpia comunitat o entre la gent de Banyoles i la gent de la nostra comunitat. Fins ara no hi ha hagut ningú que s’atrevís a parlar d’aquests temes en què es pogués involucrar el benestar i la relacions entre persones com nosaltres. La comunicació és molt important per relacionar-nos entre nosaltres”, assegura el banyolí. De fet, no cal anar gaire lluny per trobar la pròxima activitat organitzada pel Moviment Afrobanyolí Social. El proper 22 de febrer a partir de les 15h tindrà lloc la segona edició de la Festa Cultural en què “gaudirem de múltiples sonoritats artístiques, des de la música, el teatre i molta dansa, espiarem els nostres sentiments, reflexionarem conjuntament i dibuixarem entre totes un paisatge complet de colors i textures”, conclou.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar