Peralada

Foto: 

CEDIDA

6 rutes per descobrir Peralada, al cor de l’Empordà

Per conèixer el passat de la vila, l’autor Ramon Muntaner i els rius que transcorren pel municipi
Paula Pairó
,
19/06/2020
Entorn
El municipi de Peralada impulsa per aquest estiu un grapat d’itineraris guiats per descobrir cada racó del poble i tots els seus atractius. A l’oferta existent fins ara per promocionar la vila, s’afegeixen dues noves rutes naturals pels rius que travessen el municipi i una visita teatralitzada. Si aquest estiu voleu conèixer el cor de l’Empordà, Peralada és la millor opció!

1. Peralada, un viatge al passat
Aquest itinerari recorre els carrers tortuosos i empedrats de Peralada per permetre al visitant descobrir la història del poble, passant del poblat iber a la Peralada actual. Els principals punts de la ruta són el Claustre romànic de Sant Domènec, el Casc antic medieval, l’Església de Sant Martí i la Casa Natal de Ramon Muntaner.
> Més informació

2. 'Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada' (ruta literària)
A través d’aquesta ruta es dóna a conèixer l’obra de l’autor, la Crònica, posant la literatura i el paisatge al servei del lector. A través de la lectura de fragments de l’obra i les descripcions de l’autor, es convida els visitants a descobrir els espais on va viure Muntaner.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

3. Santa Eulàlia, un tresor a l’Empordà
El tercer itinerari que s’ofereix recorre les principals restes medievals de la vila, entre les quals destaquen l'Església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga i les seves pintures d'origen romànic, un dels conjunts més grans i més ben conservats in situ de la pintura mural catalana. El recorregut també portarà a descobrir la Resclosa del comte, que data del segle XVII, punt d'origen del vell rec del molí.
> Més informació

 

4. 'Peralada: cendres, cèntims i celebracions' (visita teatralitzada)
Què millor que explicar una història a través de les arts escèniques? El relat que s’explica en aquesta ruta comença el 1285, quan Peralada és cremada per l’arribada de Felip l’Ardit i la defensa de Pere III el Gran. Ramon Muntaner un dels grans cronistes catalans ens ho explicarà a través de certs personatges històrics que ho van viure, com Na Mercadera. La seva reconstrucció va portar a la Peralada actual però no va ser gens fàcil reconstruir des de les cendres i sense diners un poble i una societat devastada. Com s’ho van fer?
> Més informació

5. 'Secrets dels rius de Peralada' (ruta natural)
La vila de Peralada està banyada pels rius i afluents del Llobregat, l’Anyet, l’Orlina, la Muga i el rec del Molí. Aquests amaguen dins les seves aigües, secrets que ens poden desvetllar la salut d’aquests rius. La proposta per aquest estiu és que a través d’un taller participatiu, descobriu els animalons que s’amaguen sota l’aigua i entre les pedres d’una manera molt senzilla i pràctica.
> Més informació

6. El rec del Molí de Vilanova de la Muga (ruta natural)
El rec del molí d’origen medieval es crea com a desviació d’aigua del riu La Muga per poder abastir als molins de Castelló d’Empúries. Amb el pas del temps s’ha convertit en un itinerari natural amb el seu bosc de ribera, ocells migradors, vegetació diversa plena d’insectes com papallones i libèl·lules que permeten descobrir un món de colors, olors i sons singulars amb una tranquil·la passejada. Amb aquest itinerari, aprendreu a observar i viure en un entorn tan especial com és el Rec del Molí de Vilanova de la Muga.
> Més informació

Més informació: 

Web Visit Peralada
Oficina de Turisme de Peralada: promocio@peralada.cat i/o 972 53 88 40

A

També et pot interessar