Foto: 

CEDIDA
Imatge del documental 'Las Mujeres de la Mina'

Un primer pla de l'Amèrica Llatina

La primera Setmana del Documental Social arriba a Girona amb 12 films independents sobre diversos països llatinoamericans
Nina Pagès
,
28/11/2016
Arts

Convertir‐se en un punt de trobada, diàleg i debat entre realitzadors independents i el públic. Aquesta és l'aspiració de la primera Setmana del Documental Social, una iniciativa cultural de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament, l'àrea d'estudis de Ciències Polítiques de la Universitat de Girona, la Coordinadora d'ONG Solidàries, l'Àrea de Cooperació de l'Ajuntament de Girona, la Biblioteca Carles Rahola i el Cinema Truffaut.

Des del 28 de novembre fins a l'1 de desembre, la Biblioteca Carles Rahola i el Cinema Truffaut acolliran una dotzena de projeccions independents que aporten una mirada diferent de la complexa realitat social i econòmica d'Amèrica Llatina. L'objectiu d'aquesta iniciativa és acostar als estudiants, personal de la UdG i al públic en general, treballs documentals de qualitat que no compten amb els recursos necessaris per accedir als canals de distribució comercials. Per això, les sessions comptaran, a més, amb la presència dels autors dels diversos treballs.

  • imatge de control 1per1

El primer dia, el 28 de novembre, la biblioteca Carles Rahola projectarà 'Los herederos' (Mèxic, 2016), un film del director Eugenio Polgowsky que retrata la vida dels nens i nenes treballadors i pagesos de diferents zones rurals del país, 'El Muro y el Desierto' (Mèxic, 2006), una mirada de Pablo Gleson a la immigració de Mèxic cap als Estats Units, i 'Quinuera' (Bolívia, 2014), un retrat íntim i familiar de la mà d'Ariel Soto que retorna a les arrels d'una terra inexplorada i transformada per la quinoa. A més, la jornada comptarà amb el col·loqui dels directors Pablo Gleson (18 h) i Manu Estrada (21 h).

El següent dia, la Biblioteca presentarà 'Asfaltar Bolívia' (Bolívia, 2015), a les 11 h, 'Alerta Amazónica' (Perú, 2012), a les 17 h, del director Marc Gavaldà, i el posterior col·loqui a les 18 h. D'altra banda, el Cinema Truffaut projectarà 'Arte a la deriva' (Guatemala, 2012), a partir de les 20.30 h, del francès Grégory Lassalle, qui farà una xerrada a les 21 h.

El 30 de novembre, podrem veure a la biblioteca 'Tiempo suspendido' (Mèxic, 2015), de Natalia Bruschtein, a les 12.30 h, 'Humillados y Ofendidos' (Bolívia, 2008), a les 17 h, del triumvirat format per Javier Horacio, César Brie i Pablo Brie, i 'El Salvador 28 anys després' (El Salvador, 2011), a les 19.30 h, que el seu director Jordi Oriola explicarà a les 21 h.

Finalment, l'1 de desembre, els espectadors gironins descobriran a la biblioteca Carles Rahola els films 'Tahuamanu' (Bolívia, 2010), a les 11 h, de Javier Horacio, César Brie i Pablo Brie, i també 'Estados Clandestinos' (2016), a les 17 h, de Marc Iglesias i Paula Monteiro. D'altra banda, al Cinema Truffaut trobarem la projecció de 'Mujeres de la Mina' (Bolívia, 2014), a les 20.30 h, una proposta dels directors Malena Bystrowicz i Loreley Unamuno que retrata tres dones que viuen i treballen a les mines del Cerro Rico de Potosí, un emblema del saqueig colonial.

A

També et pot interessar