Foto: 

Eddy Kelele

Entrelligant el cel i la terra

“Clarianes de Bosc” de Víctor Masferrer és la nova exposició viatgera que farà itinerància per les comarques gironines de la mà de la Diputació de Girona: es pot visitar a la Casa de Cultura fins el 8 d’octubre
Adrià Cortadellas
,
12/09/2016
Arts
Quina relació tenim amb la natura i els espais que ens envolten? Som capaços de posar-nos als ulls de la natura? Què veuria un arbre si tingués ulls? Víctor Masferrer busca aquest plànol zenital per trobar una influència a mig camí del cel i de la terra. I aquest és el resultat de “Clarianes de Bosc”: crear una relació directa entre el cel i la terra a partir d’un objecte càmera que estigui fusionat amb el lloc i pugui recuperar el misteri d’aquest espai.
L'artista reflexiona sobre la creació de la imatge a partir de la natura

“Clarianes de bosc” és el nom amb què Víctor Masferrer ha volgut batejar aquest projecte expositiu guanyador, juntament amb “Un tren en pot amagar un altre”, d'Àlex Nogué, de la darrera convocatòria del cicle Exposicions Viatgeres que organitza la Diputació de Girona. Tal i com va succeint amb la resta d’exposicions guanyadores que l‘han precedit, l’exposició comença el seu cicle itinerant a la sala d‘exposicions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona (on es podrà veure fins el 8 d'octubre) i després iniciarà un periple de tot un any per diversos municipis de les comarques gironines.

Clarament influenciada pel Land Art, corrent artístic sorgit a finals dels 60 en el qual paisatge i obra es troben inextricablement relacionats, “Clarianes de bosc” és bàsicament un projecte escultòric. Tot i això, l’exposició també inclou fotografia i dibuix. I és que l’artista Víctor Masferrer també ha volgut reflexionar sobre la relació de l’ésser humà amb l’entorn natural a través d’un procés de treball molt personal: planta càmeres de fotografia al bosc (fetes amb fusta de pollancre) per extreure’n imatges de llarga exposició que documentin el pas del temps.

  • imatge de control 1per1

Així doncs, l’objectiu de Víctor Masferrer és situar-se a la frontera d’allò orgànic i en transformació, i testimoniar l’espai de confluència entre dos mons: el terrestre i el celeste, l’humà i el natural, l’orgànic i el mecànic. L'exposició es compon per una banda de les càmeres realitzades per l’artista amb fusta de pollancre i per una altra, els resultats d'aquest experiment: dibuixos i fotografies col·locades estratègicament a la sala per acabar de completar la voluntat de transcriure la natura per mitjà de la seva obra.

Masferrer és dels que pensa que l’art ha de fer connexions que aparentment són inexistents i que per això combina materialització i conceptualització amb una necessaria dosis d’escapisme. Segons diu, l’art és una conversa infinita: cal que tingui un estat latent, ha de parlar contínuament i no es pot explicar en un sol discurs. L’artista sentia la necessitat d’estar en contacte amb la matèria i sentir el món en sí. És per això que va sortir a l’exterior. I aquest és el resultat: una proposta expositiva plenament contemporània, amb una forta càrrega poètica, realitzada amb una formalització exquisida. Una imprescindible reflexió sobre la creació de la imatge a partir de la natura i una interessant observació que ha fet de la realitat mitjançant uns sistemes tècnics fotogràfics antics, tot unint art i ciència.


L’artista
Víctor Masferrer (Barcelona, 1980) viu a Sant Julià de Ramis, és llicenciat en filosofia per la Universitat de Girona i ha realitzat estudis artístics a l’Escola Massana. Des de l’any 2007 ha estat realitzant exposicions individuals i col·lectives a les comarques de Girona, Barcelona i a Menorca, i ha guanyat diverses beques, com ara la Kreas (Girona, 2011), Saltus, artista en residència (2012), la de la Fundació Fita (2014), Rad-Art (Itàlia, Salt —Les Bernardes—, 2014), i ha estat artista resident a La Volta (Girona, 2015).
 

Exposicions Viatgeres
L’objectiu d’aquest cicle impulsat per la Diputació de Girona és apropar l’art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l’art a les comarques gironines. Després de més d’una dotzena d’edicions a les espatlles, el programa preserva la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat. “Clarianes de bosc” es va presentar a la Casa de Cultura de Girona el passat 6 de setembre i es podrà visitar fins el 8 d’octubre. A partir d’aquí començarà a fer itinerància per la província de Girona fent parada a municipis com Lloret de Mar, Ripoll, Blanes, Ripoll, La Jonquera, Torroella de Montgrí o Castellfollit de la Roca. 

Més informació: 

Vols conèixer més exposicions viatgeres?

www.ddgi.cat/exposicions

 

Vols conèixer una mica més en Víctor Masferrer?

https://victormasferrer.com/

 

Apunteu a l'agenda:

Del 6 de setembre al 8 d'octubre a la Casa de Cultura de Girona + info

A

També et pot interessar