Paula Pairó
,
06/09/2017
Arts

Allò que amaguen les imatges

“Un tren en pot amagar un altre” d’Àlex Nogué es podrà visitar a la Casa de Cultura de Girona fins al 30 de setembre

Foto: 

Diputació de Girona
Amb la metàfora paisatgística com a bandera, l'artista garrotxí presenta una nova exposició que il·lustra “Un train peut en cacher un autre”, una expressió francesa que sovint es troba en rètols a les estacions de tren franceses. A través d'aquesta frase, l'autor vol explicar que una imatge –i en concret les seves imatges- poden contenir molt més del que veiem a primera vista, i per tant, que una fotografia sempre n'amaga d'altres darrera.
L'exposició "Un tren en pot amagar un altre" és la proposta d'Àlex Nogué per a Exposicions Viatgeres 14, un projecte impulsat per la Diputació de Girona que selecciona l'exposició per presentar-se a la Casa de Cultura de Girona i per recórrer diverses sales d'exposicions de les comarques gironines. La mostra seleccionada el passat 2016 és la de Víctor Masferrer, un projecte titulat "Clarianes de bosc" i que actualment es pot veure a la població empordanesa de Torroella de Montgrí.
 
Nogué va presentar, acompanyat pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i del director en funcions de la Casa de Cultura, Lluís Freixas, el passat dimecres dia 6 de setembre el que és el seu últim treball, que romandrà exposat a la Casa de Cultura de Girona fins al 30 de setembre. En aquest, l'artista vol mostrar milers d'imatges que envaeixen la vida quotidiana i que ens han fet desenvolupar una gran habilitat per identificar-ne ràpidament el significat immediat però que, alhora, han comportat que perdem la capacitat per embadalir-nos.
 
L'artista, doncs, planteja una reflexió a través d'un viatge per les 90 imatges fotogràfiques exposades –de 20,5 cm x 30,5 cm- de fragments de paisatges de la Vall d'en Bas, d'on ell és originari. En la itinerància es reduirà el nombre de peces a 48. Les imatges estan presentades a través de la pintura i el collage i de dues instal·lacions fetes amb fusta i llum pensades per ser recorregudes i viscudes per qui les mira: Blanc i negre i Sense títol.
 
La instal·lació Blanc i negre és una peça de gran format, de 8 m de llarg, que permet visualitzar com una imatge n'amaga una altra i com la imatge que amaga tramet la llum (la informació) a la imatge amagada. La instal·lació Sense títol posa l'èmfasi en la percepció individual com a nucli de la comunicació artística, aquesta només es pot visitar demanant accés a la persona que té cura de l'exposició.
 
"Les obres de Nogué es rebel·len contra aquesta insubstancialitat de l'art amb un anhel molt noble: l'artista té un compromís amb la societat i ha d'oferir imatges que continguin alguna cosa que l'espectador es pugui emportar, quelcom que li obri la ment, el cor o ambdues coses alhora, un sentiment o una sensació que quedin incorporats a la seva ànima. En definitiva, imatges amb missatge que ens ajudin a entendre quin lloc ocupem al món" justifica el text d'introducció del catàleg de l'exposició, escrit per Maria Palau.
 
Així doncs, l'artista convida al públic espectador a apoderar-se novament de la seva mirada, a rescatar l'enigma que tenen les imatges, a redescobrir-les i a reconèixer-s'hi, a experimentar una experiència visual que regali una emoció estètica única.
 
La seva mostra comença el seu cicle itinerant a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, i després iniciarà un periple de tot un any per diversos municipis de les comarques gironines. Algunes de les sales d’exposicions on es podrà veure la mostra són a Castellfollit de la Roca, Lloret de Mar, Ripoll, Blanes, Beuda, Roses, Santa Coloma de Farners, la Vall d’en Bas o Torroella de Montgrí.
 
 
L'artista
Àlex Nogué (Hostalets d'En Bas, 1953) és artista visual i catedràtic de la Universitat de Barcelona. Editor de la revista científica BRAC (Barcelona, Recerca, Art, Creació) ha publicat 6 llibres sobre processos de creació fonamentals en l'experimentació artística personal. Ha realitzat més de 50 exposicions individuals en diferents països. El seu treball artístic està vinculat en la utilització metafòrica de referències paisatgístiques.
 
Exposicions Viatgeres
L'objectiu d'quest cicle impulsat per la Diputació de Girona és apropar l'art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l'art a les comarques gironines. Després de més d'una dotzena d'edicions a les espatlles, el programa preserva la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat.
 
 

Més informació: 

Vols conèixer més exposicions viatgeres?
 
Vols conèixer una mica més l'Àlex Nogué?
 

També et pot interessar