Paula Pairó
,
04/09/2018
Arts

Allò que amaguen les imatges

"Un tren en pot amagar un altre" d'Àlex Nogué es podrà visitar del 7 de setembre al 29 de novembre al Museu de la Mediterrània

Foto: 

Diputació de Girona
Amb la metàfora paisatgística com a bandera, l'artista garrotxí presenta una exposició que il·lustra "Un train peut en cacher un autre", una expressió francesa que sovint es troba en rètols a les estacions de tren franceses. A través d'aquesta frase, l'autor vol explicar que una imatge –i en concret les seves imatges- poden contenir molt més del que veiem a primera vista, i per tant, que una fotografia sempre n'amaga d'altres darrera.
L'exposició "Un tren en pot amagar un altre" és la proposta d'Àlex Nogué emmarcada dins de les Exposicions Viatgeres, un projecte impulsat per la Diputació de Girona que selecciona l'exposició per recórrer diverses sales d'exposicions de les comarques gironines. La mostra arriba a la població empordanesa de Torroella de Montgrí, concretament en l'Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània..
 
En aquesta mostra, l'artista vol mostrar milers d'imatges que envaeixen la vida quotidiana i que ens han fet desenvolupar una gran habilitat per identificar-ne ràpidament el significat immediat però que, alhora, han comportat que perdem la capacitat per embadalir-nos. L'artista, doncs, planteja una reflexió a través d'un viatge per les 48 imatges fotogràfiques exposades –de 20,5 cm x 30,5 cm- de fragments de paisatges de la Vall d'en Bas, d'on ell és originari.
 
"Les obres de Nogué es rebel·len contra aquesta insubstancialitat de l'art amb un anhel molt noble: l'artista té un compromís amb la societat i ha d'oferir imatges que continguin alguna cosa que l'espectador es pugui emportar, quelcom que li obri la ment, el cor o ambdues coses alhora, un sentiment o una sensació que quedin incorporats a la seva ànima. En definitiva, imatges amb missatge que ens ajudin a entendre quin lloc ocupem al món" justifica el text d'introducció del catàleg de l'exposició, escrit per Maria Palau.
 
Així doncs, l'artista convida al públic espectador a apoderar-se novament de la seva mirada, a rescatar l'enigma que tenen les imatges, a redescobrir-les i a reconèixer-s'hi, a experimentar una experiència visual que regali una emoció estètica única.
 
L'artista
Àlex Nogué (Hostalets d'En Bas, 1953) és artista visual i catedràtic de la Universitat de Barcelona. Editor de la revista científica BRAC (Barcelona, Recerca, Art, Creació) ha publicat 6 llibres sobre processos de creació fonamentals en l'experimentació artística personal. Ha realitzat més de 50 exposicions individuals en diferents països. El seu treball artístic està vinculat en la utilització metafòrica de referències paisatgístiques.
 
Exposicions Viatgeres
L'objectiu d'quest cicle impulsat per la Diputació de Girona és apropar l'art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l'art a les comarques gironines. Després de més d'una dotzena d'edicions a les espatlles, el programa preserva la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat.
 
 

També et pot interessar