Girona, una ciutat de pel·lícula

Foto: 

Paula Meijide

Girona, una ciutat de pel·lícula

Directors com David Trueba, Isaki Lacuesta o l’alemany Tom Tykwer han escollit la nostra ciutat per rodar-hi els seus films
Nina Pagès
,
21/04/2015
Entorn
L’explosió de colors de les cases de l’Onyar, l’encant dels carrers empedrats del barri vell, la successió de ponts sobre el riu o els arbres centenaris de la Devesa són alguns dels elements que fan de la nostra ciutat un lloc ideal per projectar a la gran pantalla. Girona ha resultat ser una opció molt interessant per directors de diferents països, i així ho demostren les més de 8 pel·lícules que han utilitzat aquesta localització per realitzar les seves escenes. Des de Surtdecasa.cat, volem ensenyar-vos alguns exemples.

1) Soldats de Salamina
L’adaptació cinematogràfica de la novel•la homònima de Javier Cercas és un docudrama del director David Trueba. Protagonitzat per cares tant conegudes com Ariadna Gil, Julio Manrique, Ramón Fontserè o Diego Luna, gira al voltant  d’una novel•lista que investiga la història de l’escriptor i falangista Rafael Sánchez Mazas durant els últims dies de la Guerra Civil espanyola. La pel•lícula guanyadora d’un Goya a la millor fotografia va utilitzar localitzacions com  El bar El Bistrot, el bar Núria, el Pont de Pedra, la Llibreria 22 i la facultat de Lletres de l’UdG per rodar algunes escenes.

2) El Perfum. Història d’un assassí
Hollywood també s’ha fixat en Girona. L’any 2006, el director alemany Tom Tykwer (Heaven, Cloud Atlas, The International) va estrenar aquest drama terrorífic inspirat amb el best-seller de Patrick Süskind. La pel•lícula relata la vida de l’assassí Jean Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) durant la Revolució Francesa del segle XVIII.
En aquest cas, el Barri Vell de Girona es va convertir en la vila francesa de Grasse: els carrers del casc antic, la pujada de Sant Domènec i els Jardins de la Francesa van transformar-se completament (eliminant mobiliari urbà, senyals de trànsit i, fins i tot, l’enllumenat públic) per donar vida a la llegenda del ‘Perfum’.

3) Agnosia
Agnosia és una pel•lícula del director alacantí Eugenio Mira ambientada a la Barcelona del 1899. Eduardo Noriega, Lluís Homar o Martina Gedech són alguns dels actors de categoria que donen vida a aquest thriller sobre una jove hereva amb una malaltia neuropsicològica.
Eugenio Mira va decidir rodar una escena important de la seva obra a Girona, en concret, a les escales de la Catedral.

4) Tengo ganas de ti
Segurament, una de les més recents és aquesta comèdia romàntica (en italià: ‘Ho volgia di te’) dirigida per Fernando González Molina i protagonitzada pels actors Mario Casas, María Valverde i Clara Lago. La història d’amor entre Hache (Casas) i Ginebra (Lago) arriba al seu punt àlgid en les escenes rodades a Girona. A la pel•lícula, podem reconèixer fàcilment el Pont d’en Gómez i la Princesa o l’interior del restaurant Dolce Vita de la Plaça Independència.

5) Murieron por encima de sus posibilidades
L’octubre del 2014, el director Isaki Lacuesta, amb l’ajuda de Pau Riba i Albert Pla, va decidir presentar la seva última pel·lícula al cinema Truffaut de Girona. Protagonitzada per Raúl Arévalo, Imanol Arias, Bruno Bergonzini, Àlex Brendemühl i José Coronado, utilitza temes com les retallades a l’administració, el sistema bancari o la corrupció política per fer una sàtira social de la crisi del país. Aquest film, a banda d’utilitzar diferents localitzacions de la ciutat, també compta amb l’anècdota d’haver estat ideada a un dels locals del Barri Vell de Girona. En una entrevista, el director gironí va explicar que el guió de la pel·lícula l’havia creat durant les seves reunions al bar Padules.

Hem vist una llista amb 5 exemples, però també creiem oportú mencionar films com ‘Manolito Gafotas’, ‘Mi general’, ‘El Monje’, les catalanes ‘Tres amb família’, ‘La Fossa’ i ‘l’Artèria Invisible’, ‘El Juego del Ahorcado’ i ‘Pandora i l’holandès errant’, que va utilitzar la desapareguda Plaça de Toros de Girona.

 

A

També et pot interessar