Pantà Pasteral

Foto: 

Cedida
Pantà Pasteral

Els 5 paisatges desconeguts de les comarques de Girona

Caminades per agafar aire amb tranquil·litat
Surtdecasa Girona
,
30/01/2020
Entorn
Les comarques gironines, com tants altres indrets, tenen espais d’una gran riquesa paisatgística i de calma, que creen un clima i una atmosfera perfectes per desconnectar unes hores o programar una sortida a l'aventura. N’hem sentit a parlar d’uns quants que podem afirmar que es troben a la llista de rutes fantàstiques de Catalunya. Però, i dels que no se’n parla tant? La Fageda, l’estany de Banyoles els coneixem bé, però encara tenim molt de territori per descobrir i gaudir de la natura dels paratges verds, rocosos o fins i tot d’aigua. Us proposem cinc paisatges desconeguts — o no tan coneguts — però no per això menys importants. A caminar s’ha dit!

1. Les Pedreres de la Cellera de Ter
Una excursió pel Baix Ter amb una dificultat mitjana ens portarà a visitar les Pedreres de la Cellera de Ter. La ruta anirà per la vessant oriental de la muntanya i el pla de la Cellera, en què es podran trobar parets de marbre o de granit. Aquesta activitat va ser fruit de mitjans segle XIX i va influir en la construcció de la famosa estació de tren al Pasteral. Actualment del Pasteral en coneixem la presa que abasta bona part de l’electricitat de les poblacions de les comarques gironines. La ruta és d’uns nou quilòmetres i circular, amb sortida i arribada al parc de la Ruira i s’han d’anar seguint les marques blanques i verdes que es troben al llarg del recorregut.
Més informació


Recorregut de Sardenes a Santa Bàrbara I Foto: Cedida
2. De Sadernes a Santa Bàrbara
Aquesta ruta de l’Alta Garrotxa dura unes tres hores i es comença a Sadernes i s’acaba a Santa Bàrbara de Pruneres. Cal tenir en compte que del 15 de març al 30 de novembre la pista de Sadernes està tancada tots els caps de setmana i festius, i a més a més, els mesos de juliol, agost i setembre està tancada cada dia. D’aquesta manera, la millor opció és deixar el cotxe a l’aparcament del principi. L’itinerari s’inicia a Sadernes, des de l’església de Santa Cecília, i es baixa al Llierca seguint les indicacions 'Oix i Montagut per Palomeres'. El recorregut passa pel coll de Jou, pel coll de Sitrelles i finalment arriba a l’església de Santa Bàrbara de Pruneres, on podrem gaudir d’unes meravelloses vistes. Després es tractarà de baixar i seguir la senyalització en direcció Sadernes.
Més informació

  • imatge de control 1per1

 


3. La Via de Capsacosta i la Vall de Bianya
La Vall de Bianya és un dels altres encants de la Garrotxa. A mig camí entre Olot i Sant Joan de les Abadesses, s’erigeix aquesta zona com un reducte tranquil i fresc. Proposem una ruta d’uns vuit quilòmetres i d’una dificultat mitjana que té com a punt de sortida el nucli de l’Hostalnou de Bianya. Des d’allà seguim direcció Santa Margarida de Bianya i anem seguint els panells que indiquen Sant Miquel del Mont. Després de Sant Miquel del Mont, passarem per Sant Andreu del Coll i anirem baixant per tornar a arribar a l’Hostalnou de Bianya. Un dels encants de la Vall de Bianya és que podeu trepitjar i resseguir la via romana de Capsacosta o via Annia, un ramal de la Via Augusta i que té més de dos mil anys.
Més informació

4. Ruta de l’aigua Santa Coloma de Farners
La Selva és la terra de l’aigua. Els que hi viuen ho saben bé, però els qui només hi passen en tren segur que han notat l’espessa boira que hi ha en aquestes terres. Per això no podem passar per alt una passejada imprescindible per Santa Coloma de Farners. És un tram senzill i curt, també conegut com la 'Ruta de l’aigua'. Un primer tram segueix la riera de Santa Coloma i ens porta a la Font Picant i a la Gorga d’en Vilà. Seguidament toca desfer camí per tornar a l’inici i arribar fins al balneari. Per fer aquest segon tram, s’ha d’anar en direcció a la Font de Sant Salvador i un cop s’arribi al balneari, tornar a desfer el camí.
Més informació

 

Poble de Queralbs I Foto: Cedida
5. Ribes de Freser i Queralbs
Us proposem un itinerari pel Ripollès d’unes dues hores. L’inici de l’excursió és a Rialb, on ben a prop s’hi troben unes coves amb jaciments de l’època del paleolític mitjà i neolític. S’ha d’agafar el camí de Batet seguint les marques grogues i al cap d’una estona podreu tenir vistes al Taga. Es passa per Vilamanya i s’arriba a Queralbs. Abans d’arribar a Queralbs, però, cal estar atents al riu Tosa, ja que hi viu alguna llúdriga i l’almesquera, un mamífer aquàtic que és car de veure. Un cop a Queralbs, es pot agafar el cremallera anant en direcció al refugi de Coma de Vaca o bé es poden fer tres quilòmetres més a peu fins arribar a Rialb.
Més informació

A

També et pot interessar