Santuari de la Mare de Déu del Far

Foto: 

Cedida
El Santuari de la Mare de Déu del Far

Descobrim la Selva: ermites panoràmiques de la comarca

No et perdis la ruta per les 6 ermites amb vistes de 360º
Nina Pagès
,
02/03/2015
Entorn
Diuen que la Selva ho té tot: mar, muntanya i vall. Des de Vilobí d’Onyar fins el municipi d’Amer, passant per les Guillaries, el baix Montseny i la Costa Brava, podem trobar indrets magnífics encara per descobrir. A vegades, per poder mirar-ho amb perspectiva, cal agafar alçada. Per això, des de Surtdecasa, hem volgut pujar als cims i descobrir les ermites panoràmiques més espectaculars.

1. Santa Bàrbara, Anglès
Santa Bàrbara és una antiga construcció amb una gran porta dovellada i un potent campanar d’espadanya. A 854 metres d’altitud, aquesta ermita del 1310 (es va bastir l’any 1419) té unes vistes espectaculars: Pirineus, Golf de Roses, Les Illes Medes, Vall Ter, el pla de la Selva, la punxa d’Argimon, les Gavarres, les Guillaries i el Pedraforca. A l’interior, es conserven dues arcades gòtiques del segle XV.

Santa Bàrbara és una màrtir del segle III que va morir en mans del seu propi pare, que la va privar de la voluntat de batejar-se tancant-la en una torre. Després d’acabar amb la vida de la seva filla, el pare va morir fulminat per un llamp. Per això, Bàrbara és la patrona de les morts sobtades i de tot allò relacionat amb els llampecs i les tempestes. La vegetació dels voltants és variada, rica i densa. Les pinedes i les alzines sureres senyoregen la banda solella i, a l’altra cara, trobem els roures i els castanyers. Un escenari magnífic que acull cada segon diumenge de maig el festiu aplec de l’ermita.

> La ruta per arribar a l'ermita aquí.

2. Santuari de la Mare de Déu del Coll, Osor
Des d’aquest santuari, podem aconseguir una de les millors imatges de l’embassament de Susqueda. A 823 metres, el panorama des del cim de la Mare de Déu del Coll és engrescador: el pantà, els cingles del Far i els Pirineus i, més a la dreta, Rocacorba. Per l’altra banda, la vall d’Osor amb el poble, el massís de Solterra i la serra de Santa Creu d’Horta. L’edifici actual és d’origen romànic rural, amb una sola nau, absis semicircular i campanar d’espadanya de dos pisos. Es va documentar, per primer cop, l’any 1184, quan s’hi va construir un priorat benedictí que depenia del monestir d’Amer. El frontal del santuari és obra del Mestre del Coll i, actualment, està considerat una joia de la pintura catalana primitiva. No podeu oblidar-vos del finestral de vidre, obra de l’artista gironí Domènec Fita.

> La ruta per arribar a l'ermita aquí.

3. Sant Roc, Massanes
Sabíeu que Sant Roc és el patró dels gossos? La llegenda explica que aquest sant del segle XIV va viatjar a Roma per ajudar als malalts de pesta, fins que ell agafà la malaltia i es retirà a un bosc. Allà, un gos el va socórrer portant-li cada dia un tros de pa. Un dia, l’amo d’aquest gos el va trobar i va decidir curar-lo. Per aquest motiu, Sant Roc sempre surt amb el seu salvador, el gos. La capella de la construcció es va bastir a la segona meitat del segle XVI i al 1600 s’hi va posar la campana. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), es va destruir i no es va refer fins al cap d’uns anys. Tot i així, de nou, durant la Guerra Civil (1936-1939) va tornar a ensorrar-se. A partir dels anys 40, es va començar arreglar i, a la dècada dels 90, definitivament, es va restaurar.

> La ruta per arribar a l'ermita aquí.

4. Sant Pere Desplà, Arbúcies
Sant Pere Desplà és una ermita romànica del segle XII amb pintures preromàniques dels segles IX-X que representen personatges orants distribuïts en forma de sanefa. És una nau amb absis semicircular a l’est amb una finestra de doble esqueixada. La porta s’obre al sud i té dues arquivoltes, una d’elles amb decoració geomètrica. Al costat de l’edifici, un enorme eucaliptus s’alça per fer-li companyia. La vista de 360º repassa les Guillaries, Sant Hilari, la vall d’Arbúcies, el Castell de Monsoriu i, just davant, tot el Montseny.

> La ruta per arribar a l'ermita aquí.

5. Santuari de la Mare de Déu del Far, Sant Matí Sacalm
El principal protagonista de la panoràmica del santuari és el pantà de Susqueda. Rodejada de prats, la plana del Gironès, els Àngels i Rocacorba, l’ermita de la Mare de Déu del Far és una de les més visitades de la zona. L’esdeveniment més important és l’aplec, que es duu a terme l’últim diumenge del mes d’agost. El santuari, situat a 1123 metres, va ser documentat, per primer cop, el segle XIII. Al cap d’un segle, va ser destruït pels forts terratrèmols que van sacsejar Catalunya. Després d’això, es va construir l’ermita d’avui. L’església és d’una sola nau amb volta d’arc apuntat, d’estil gòtic i façana reformada al segle XVII. El campanar, de torre quadrada, es troba a la dreta de la nau. La imatge de la Mare de Déu, d’alabastre, és del segle XIV. Després de la visita, les famílies poden gaudir d’una àmplia zona d’esbarjo amb taules, bancs i barbacoes.

> La ruta per arribar a l'ermita aquí.

6. Ermita del Nen Jesús de Praga, Sant Hilari Sacalm
Tots els hilariencs han visitat alguna vegada aquesta ermita dedicada al nen Jesús de Praga. Construïda el 1911, és una de les més recents de la zona, però no menys estimades. Es troba a pocs quilòmetres de la població de Sant Hilari Sacalm i ofereix una vista privilegiada de la zona. L’edifici és d’una sola nau, amb 7 metres de longitud per 4,6 d’amplada i 4 d’altura, absis semicircular i un porxo lateral al nord. L’estil neogòtic es respira a cada un dels racons del santuari.

> La ruta per arribar a l'ermita aquí.

A

També et pot interessar