Foto: 

CEDIDA
Parc de la Draga

Les millors sortides històriques per descobrir el passat de les nostres comarques

Trepitgem escenaris de la Guerra Civil, el neolític, l'Edat Mitjana i la Revolució Industrial
Nina Pagès
,
13/04/2017
Entorn
Voleu viatjar en el temps i descobrir com vivien els nostres avantpassats? Des de la prehistòria fins a l'actualitat, podem recórrer diferents episodis històrics de les nostres comarques a través d'itineraris, rutes i excursions d'unes hores.
 
1. El Castell de Montsoriu
 
Una de les activitats històriques més interessants de les nostres comarques és la visita que s'endinsa en el Castell de Montsoriu, el castell gòtic més imponent de Catalunya i un dels recintes medievals més importants del país. Situat al cim d'un turó de més de 600 metres, al peu del Montseny i a tocar de les Guilleries, a cavall dels municipis d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, dins la comarca de la Selva, Montsoriu domina la vall de la Tordera i tot el corredor mediterrani de Girona a Granollers. Actualment, el castell de Montsoriu ofereix al visitant l'oportunitat de recular més de cinc-cents anys en el temps i reviure la història i la manera de viure a la Catalunya de l'edat mitjana.

 

 2. Sant Pere del Bosc 

Voleu quedar meravellats? En un entorn de gran bellesa, enmig de la Serra Marina, podem veure Sant Pere del Bosc, un antic monestir benedictí del municipi de Lloret de Mar construït per Puig i Cadafalch. El conjunt patrimonial té més de mil anys d'història, els seus orígens daten de l'any 986. L'edifici neogòtic és de grans dimensions, aïllat, de tres plantes i terrassa, i format per la capella, l'estada, l'asil i diverses dependències al voltant d'una plaça amb un monument al reformador del lloc a finals del segle XIX, Nicolau Font. Podem organitzar una excursió al monestir i arrodonir-ho amb una volta pels diversos itineraris de ronda que passen pel costat del mar. 

 

3. Lloret Iber 

Els ibers van ser un conjunt de pobles independents entre si, a l'estil de les polis gregues, que compartien els trets bàsics d'una mateixa cultura. Es comencen a establir a partir del segle VI aC i abasten una gran extensió de la regió de l'occident mediterrani. A Lloret de Mar, podem trobar-ne tres poblats: Montbarbat, Turó Rodó i Puig de Castellet. La seva cronologia abasta des del segle IV aC fins al II aC com a màxim. A partir de llavors, ja ben entrat el segle I, el món ibèric va desaparèixer a causa del procés d'expansió dels romans. El del Puig de Castellet data del segle II aC i està situat a 2 km del nucli de Lloret, en una zona estratègica de domini visual que va de la desembocadura del Tordera fins a la costa de Lloret, i el més allunyat de tots és el de Montbarbat, que és un dels més importants de la contrada, sobretot des del punt de vista urbanístic. 

 

4. La Draga neolítica 

Fem una visita a l'interior de les cabanes ambientades del Parc de la Draga i descobrim l'únic jaciment neolític d'ambient lacustre de tota la península Ibèrica. Voleu conèixer com era la vida dels homes i les dones que vivien en aquella època, els aliments que menjaven i les cordes i eines de fusta que utilitzaven al seu dia a dia? Tots els de casa, des dels més grans als més menuts, podem viatjar pel temps amb una visita guiada d'allò més antiga! Cal reserva prèvia a Arqueolític als telèfons 972 57 64 99 i 609 135 077 o a arqueolitic@arqueolitic.com. 

 

5. Coves prehistòriques de Serinyà 

El Parc de les Coves Prehistòriques és un paratge únic que permet apropar-nos a l'escenari on vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. Format per diversos abrics o coves oberts en un talús de roca travertínica, és el millor jaciment d'Europa occidental per conèixer el pas de l'home Neandertal a l'home modern. Podem visitar-lo amb amics, la parella i tota la família, ja que la visita també compta amb tallers i activitats diverses. A més, podeu completar la sortida amb la visita al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, on podreu observar una bona mostra d'objectes prehistòrics procedents de les mateixes coves. 

 

6. Ruta Soldados de Salamina 

Voleu trepitjar els escenaris principals de la novel·la de Javier Cercas i la pel·lícula de David Trueba? Les Rutes de Salamina són llocs fortament afectats per la Guerra civil Espanyola, i consten de diversos itineraris a peu que discorren pels territoris de Cornellà de Terri, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor. Des de fa una desena d'anys, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany ofereix la possibilitat de participar en visites comentades de forma lúdica, participativa i dinàmica, per tal de conèixer alguns dels episodis que van tenir lloc a les nostres terres durant aquesta etapa històrica. Una de les rutes és la dels Amics del bosc, de 3,5 km de distància, que surt del Mas Borrell i va fins a Palol de Revardit. Es tracta d'una excursió d'una hora i mitja que ens permet recordar l'escena en què Rafael Sánchez Mazas va arribar cansat i famolenc a la zona de Palol, després d'haver recorregut quilòmetres des del Collel, lloc on es va escapar de ser afusellat. 

 

7. La vil·la romana de Vilauba 

Vilauba fou un centre d'explotació del territori, que funcionarà durant gairebé tot el període romà (del s. II-I aC al VII dC). L'evolució de la vil·la al llarg de 600 anys ens ha permès conèixer la seva zona residencial, la rústica i la d'explotació. Us proposem fer una passejada per la part residencial de la vil·la per tal d'entendre com funcionava i fer-nos una idea del seu sistema de vida i organització. Per donar a conèixer aquest llegat, el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles organitza visites guiades per aquest espai amb l'objectiu de donar a conèixer el model de vil·la rural romana, que estava a mig camí entre la casa d'estiueig i una zona de producció agrícola. El recorregut s'endinsa en la zona nord, on hi havia un espai residencial en què destaquen les restes d'un 'triclinium' i unes petites termes, i en la zona sud, on es troben les estructures on es produïa oli i vi. D'abril a novembre es programen visites guiades regulars i gratuïtes al jaciment. El punt de trobada és al mateix clos arqueològic (carretera GI-5247 Banyoles-Pujarnol). Per a més informació o per a inscriure-s'hi cal enviar un e-mail a comunicaciomuseus@ajbanyoles.org o trucar al 972 57 23 61. 

 

8. La Ruta del Suro 

La indústria del suro ha tingut un paper molt important en el desenvolupament econòmic de la població de Cassà de la Selva. Durant el segle XIX, es va desenvolupar una important indústria suro-tapera que va ser el motor de l'explosió demogràfica i econòmica de Cassà, potenciada per la creació d'una línia de ferrocarril. Per conèixer el passat d'aquesta ciutat selvatana, us proposem la Ruta del Suro, un recorregut per l'entorn de la finca de can Vilallonga. A través d'una caminada de poc més d'una hora de tipus circular, descobrirem l'origen i el final del suro arbre fins al suro tap, així com la gestió agrícola i forestal que es dur a terme en aquesta finca pública de les Gavarres. El cas de can Vilallonga és excepcional al massís, ja que el 98% del territori és propietat privada. Visitarem aquesta masia, el seu molí i la resclosa, però també el Camí de l'Aigua de Can Vilallonga, els aqüeductes de reg de la masia datats del segle XVIII, les alzines sureres i la zona d'extracció i diversificació del suro.

 

9. El Santuari dels Àngels 

El massís de les Gavarres té un potencial encara per descobrir. En aquesta ocasió, us proposem una caminada fins als Àngels, un dels cims més coneguts i concorreguts del Gironès. Envoltat d'alzina, arboç i boix, gaudeix d'una àmplia vista a les Gavarres, la plana empordanesa i, més lluny, les Guilleries i els Pirineus. Està situat a 484 metres d'altitud i és el santuari de la ciutat de Girona per antonomàsia. L'any 1409, el rector de Sant Martí Vell va concedir una llicència a Martí de Llac i Guillem de Casadamont per construir la capella dedicada a la Mara de Déu dels Àngels. Al llarg de la història, ha sofert diverses transformacions arquitectòniques i, de fet, l'edifici actual és del 1718. Segurament, un dels esdeveniments recents més coneguts és el casament de Salvador Dalí i la Gala el 8 d'agost del 1958, amb una cerimònia íntima al santuari. 

A

També et pot interessar