Poble abandonat de Pinyeres

Foto: 

Maria Homedes
Poble abandonat de Pinyeres (Batea)

5 racons desconeguts de les Terres de l'Ebre

Alguns dels indrets que val la pena descobrir del nostre territori
Judit Monclús
,
18/05/2017
Entorn
Les Terres de l’Ebre són un bagul ple de joies naturals. Algunes, les més característiques, les coneixem des de sempre. D’altres, ens permetem el luxe de descobrir-les a poc a poc, com si el fet de conèixer el territori pam a pam no ens permetés gaudir-lo com pertoca. Però les sorpreses naturals apareixen a les nostres terres rere cadascun dels racons que les conformen. A Surtdecasa hem fet un breu llistat amb alguns d’aquests tresors poc coneguts i que val la pena descobrir.

Les basses de la Foia - MasdenvergeFoto: Miquel Gil Martin
1. La Foia, a Masdenverge
De gran importància ambiental, les basses de la Foia són un racó únic i carregat de biodiversitat. Es troben al barranc de la Galera, molt a prop de Masdenverge, i és l’entorn tan sec que les envolta el que les fa encara més especials. Incloses dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN), conformen un ecosistema amb molta diversitat d’insectes, aus, rèptils i amfibis. La primavera és la millor època per descobrir la riquesa natural d’aquest espai poc conegut.

 

  • imatge de control 1per1

Els Martells de Cardó - Benifallet
2. Els Martells de Cardó, a Benifallet

La serra de Cardó és un paratge ideal per aquells que volen caminar, estar en contacte amb la natura i descobrir els racons més sorprenents de les nostres terres. Fent ruta per aquestes muntanyes i endinsant-se pels seus rics boscatges, els Martells són de visita obligatòria. Es tracta d’unes curioses formacions geològiques que s’assimilen a unes columnes. Els que s’atreveixin a escalar-les i usar-les com a miradors privilegiats, podran gaudir d’unes vistes impressionants sobre la vall a més de tenir la sensació de poder pessigar els núvols només aixecar els ulls.

 

El poble abandonat de Pinyeres - Batea
3. El poble abandonat de Pinyeres, a la vora del riu Algars

Pertany al municipi de Batea, però no hi viu ningú. Situat a la dreta del riu Algars, les cases de Pinyeres es mantenen aixecades inalterables al costat dels camps silenciosos que les envolten. Es va anar deshabitant perquè donada la seva situació –enclotat a la vora del riu–, les epidèmies i les altes temperatures feien estralls entre els seus habitants, que van optar per traslladar-se a altres nuclis de població. Entre els seus edificis hi destaca l’església de la Transfiguració del Senyor o de Sant Salvador, del segle XIII. Al sud de Pinyeres, situat a dalt d’un petit turonet, s’hi troba el poblat ibèric del Tossal del Moro.

 

Trinxeres de Berrús - Riba-roja d'Ebre
4. Trinxeres de Berrús, a Riba-roja d’Ebre

Entre els espais històrics de la Batalla de l’Ebre, hi trobem aquesta línia de trinxeres que domina la confluència dels rius Ebre i Matarranya i que servia per controlar l’accés a l’antic camí entre Riba-roja d’Ebre i la Pobla de Massaluca. Les seves estructures –parapets, refugis i pous de tirador– es troben en bon estat de conservació i la seva disposició en forma de ziga- zaga l’han acabat convertint en un mirador esplèndid a gran alçada.

 

El Muntell Gros o de les Verges - Deltebre
5. El Muntell Gros o de les Verges, a Deltebre
El Delta de l’Ebre sempre sorprèn per tots els petits tresors que la natura li atorga. En aquest cas, el Muntell Gros o de les Verges es tracta de la duna més elevada del delta –té uns quatre metres d’alçada– que permet contemplar el curs final del riu, així com l’illa de Buda. A més, té una altra característica que el fa especial: al seu capdamunt s’hi ubiquen quatre columnes de granit coronades per quatre verges lligades a poblacions per les que transita el riu Ebre. Tot i que no es troben en massa bon estat de conservació i alguna ha desaparegut, les que es podien admirar eren la de Montesclaros (Fontibre), la del Pilar (Saragossa), la de Valvanera (la Rioja) i la de la Cinta (Tortosa).

 

A

També et pot interessar