Jump to navigation
Foto: Miquel Gil Martin1. La Foia, a Masdenverge De gran importància ambiental, les basses de la Foia són un racó únic i carregat de biodiversitat. Es troben al barranc de la Galera, molt a prop de Masdenverge, i és l’entorn tan sec que les envolta el que les fa encara més especials. Incloses dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN), conformen un ecosistema amb molta diversitat d’insectes, aus, rèptils i amfibis. La primavera és la millor època per descobrir la riquesa natural d’aquest espai poc conegut.
2. Els Martells de Cardó, a BenifalletLa serra de Cardó és un paratge ideal per aquells que volen caminar, estar en contacte amb la natura i descobrir els racons més sorprenents de les nostres terres. Fent ruta per aquestes muntanyes i endinsant-se pels seus rics boscatges, els Martells són de visita obligatòria. Es tracta d’unes curioses formacions geològiques que s’assimilen a unes columnes. Els que s’atreveixin a escalar-les i usar-les com a miradors privilegiats, podran gaudir d’unes vistes impressionants sobre la vall a més de tenir la sensació de poder pessigar els núvols només aixecar els ulls.
3. El poble abandonat de Pinyeres, a la vora del riu Algars Pertany al municipi de Batea, però no hi viu ningú. Situat a la dreta del riu Algars, les cases de Pinyeres es mantenen aixecades inalterables al costat dels camps silenciosos que les envolten. Es va anar deshabitant perquè donada la seva situació –enclotat a la vora del riu–, les epidèmies i les altes temperatures feien estralls entre els seus habitants, que van optar per traslladar-se a altres nuclis de població. Entre els seus edificis hi destaca l’església de la Transfiguració del Senyor o de Sant Salvador, del segle XIII. Al sud de Pinyeres, situat a dalt d’un petit turonet, s’hi troba el poblat ibèric del Tossal del Moro.
4. Trinxeres de Berrús, a Riba-roja d’Ebre Entre els espais històrics de la Batalla de l’Ebre, hi trobem aquesta línia de trinxeres que domina la confluència dels rius Ebre i Matarranya i que servia per controlar l’accés a l’antic camí entre Riba-roja d’Ebre i la Pobla de Massaluca. Les seves estructures –parapets, refugis i pous de tirador– es troben en bon estat de conservació i la seva disposició en forma de ziga- zaga l’han acabat convertint en un mirador esplèndid a gran alçada.
5. El Muntell Gros o de les Verges, a Deltebre El Delta de l’Ebre sempre sorprèn per tots els petits tresors que la natura li atorga. En aquest cas, el Muntell Gros o de les Verges es tracta de la duna més elevada del delta –té uns quatre metres d’alçada– que permet contemplar el curs final del riu, així com l’illa de Buda. A més, té una altra característica que el fa especial: al seu capdamunt s’hi ubiquen quatre columnes de granit coronades per quatre verges lligades a poblacions per les que transita el riu Ebre. Tot i que no es troben en massa bon estat de conservació i alguna ha desaparegut, les que es podien admirar eren la de Montesclaros (Fontibre), la del Pilar (Saragossa), la de Valvanera (la Rioja) i la de la Cinta (Tortosa).