El Congost de Fraguerau

Foto: 

Cedida
El Congost de Fraguerau

Les 10 millors excursions per fer a la primavera al Camp de Tarragona

Propostes per aprofitar el bon temps i conèixer el nostre territori
Surtdecasa Camp
,
21/03/2019
Entorn
El bon temps i l'arribada de la primavera conviden més que mai a aprofitar el nostre entorn més proper, i a redescobrir-lo amb excursions i sortides per algunes de les meravelles naturals o patrimonials que tenim repartides pel territori. Propostes per fer a peu, en vehicle o en bicicleta, d'arreu del Camp de Tarragona. És el moment, per tant, de seleccionar, apuntar a l'agenda, preparar la motxilla i perdre-us per alguns d'aquests bells paratges que tenim ben a prop. Aquí teniu algunes de les opcions que us suggerim des de Surtdecasa.

1. Els avencs de la Febró
Heu passejat mai per una immensa esquerda que s'obre enmig de la pedra? Doncs això és el que podreu fer si visiteu els Avencs de la Febró. N'hi ha tres de principals però el més fàcilment visitable, i al qual nosaltres us recomanem fer una ullada, gaudeix d'uns 30 metres de profunditat, 300 metres de llargada i uns 7 metres d'amplada per poder caminar per ell. Un lloc increïble i d'accés no complicat. A més, si us atreviu, també podreu visitar alguna de les coves que hi trobareu. Porteu una llanterna, val molt la pena!!

2. Congost de Fraguerau
Un dels llocs més emblemàtics del Parc Natural del Montsant és aquest congost que deu el seu nom a Fra Guerau, un eremita que durant l’Edat Mitjana  va viure en aquest indret també conegut com ‘la vall del silenci’. Per fer aquesta ruta, recomanable per començar a endinsar-se en les meravelles del Parc, us proposem sortir des de l’Ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins, ja que allà hi ha una explanada on podeu aparcar el cotxe. Al llarg de la passejada, que us portarà fins a l’Ermita de Sant Bartomeu si aneu seguint les marques blanques i vermelles que us anireu trobant, descobrireu un paisatge espectacular caracteritzat per les roques arrodonides fruit de l’erosió o per altres espais amb molt d’encant com el toll d’aigua conegut com les Cadolles Fondes.

  • imatge de control 1per1

3. Del Castell de Tamarit a la platja de la Mora
La Punta de la Móra és un espai natural protegit que pertany a Tarragona. Per conèixer-lo us proposem una sortida fàcil ideal per fer en família. L’excursió comença al castell de Tamarit on es pot aparcar el vehicle. Des d’allà cal agafar un petit camí que us trobareu degudament assenyalat, que entremig de vegetació i boscos, us portarà directament fins a la tranquil·la platja de la Mora.

4. L'alzinar de la Pena
Què us sembla perdre-us en un bosc d'alzines? Bé, tampoc cal perdre's però sí gaudir d'una bona estona envoltats de natura. Us proposem una ruta d'unes 3 hores que té com a objectiu arribar al Mirador de la Pena on gaudireu d'una bonica panoràmica de la Conca de Barberà. Fins arribar-hi, us trobareu amb boscos de ribera, d'alzina, pineda i antigues pedreres. Com veieu, aquest indret dins el Paratge Natural de Poblet és molt divers.

5. Els Castells del Gaià
La major concentració de castells i torres medievals de Catalunya es troba al llarg de la vall del Gaià, un riu que passa per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès. Al llarg de tot el recorregut hi ha prop d’una trentena d’elements entre castells i torres. Per citar-ne alguns, us recomanem el Castell del Temple de Barberà de la Conca, el de Montmell, el de Rodonyà, el de Saburella, el de Santa Coloma de Queralt, el de Santa Perpètua de Gaià, el d’Altafulla o el del Catllar, seu del Centre d’interpretació dels castells del Baix Gaià.

6. Al Tossal de la Baltasana en bicicleta
La següent proposta és per fer en bicicleta. Us convidem a pujar al Tossal de la Baltasana, un turó que es troba a les muntanyes de Prades i que és el cim més alt d’aquesta serra gràcies als seus 1.201,9 metres sobre el nivell del mar. La sortida comença a la famosa Plaça Major de Prades, i des d’allà se surt per la T-700 en sentit Poblet. Transcorreguts uns 250 metres, cal agafar el carrer Colomers i vorejar el torrent de la Font cap a la dreta. A partir d’aquí comença una ruta senyalitzada, que es pot fer en 1 hora i 15 minuts, i que transcorre per indrets com el Mas del Pagès, la roureda de Prades, l’Ermita de Sant Roc o la Mare de Déu de l’Abellera.

7. Les catedrals del vi
A les comarques de l'Alt Camp, Priorat i la Conca de Barberà hi trobarem molts dels cellers modernistes més importants de tot Catalunya. Rebatejats amb el nom de 'catedrals del vi' per la seva espectacularitat, i construits amb la finalitat d'impulsar la modernització agrícola i tècnica en l'elaboració del vi, esdevenen un aparador de les corrents artístiques de l'època. Si sou amants de l'arquitectura i del vi, podeu fer una ruta per alguns d'ells, com per exemple el de Falset, l'Espluga de Francolí, Rocafort de Queralt, Nulles o Barberà de la Conca.

8. El Castell d'Escornalbou
Si voleu fer-vos una idea de com era una mansió senyorial del s. XII, el conjunt arquitectònic que engloba el Castell d'Escornalbou és una bona opció. A pocs quilòmetres del municipi de Riudecanyes, i dalt del turó de Santa Barbara, trobarem aquest espai format per una mansió senyorial, el monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i el castell. A més, podreu pujar a l'Ermita de Santa Barbara des d'on gaudireu d'unes vistes privilegiades. Es pot arribar en cotxe i hi ha zona d'aparcament. Ah, i si sou observadors, podreu trobar rostres en alguns racons de la fortificació que fan de "guardians protectors" i que van ser incorporats durant la reconstrucció que va anar a càrrec d'Eduard Toda.

9. Niu de l’Àliga
El toll del Niu de l’Àliga és un dels indrets més coneguts del Riu Glorieta, un afluent del Francolí que neix a les Muntanyes de Prades, i que travessa Alcover per acabar desembocant al Morell.  Es troba a tres quilòmetres d’Alcover i s’hi pot accedir a través de la finca de Mas Forès. Allà cal agafar el camí cap a les Fonts del Riu Glorieta fins que les senyals ens portin cap a un dels dos recorreguts que arriben al Niu de l’Àliga, un de directe i l‘altre més entretingut. Una vegada allà us trobareu amb un bell paratge que, per cert, deu el seu nom a una roca que té forma d’aquest ocell.

10. La ruta del Cister
La coneguda ruta del Cister, de 105 quilòmetres de llargada, és la que formen tres monestirs cistercens com són el de Santa Maria de Vallbona (Urgell), el de Poblet (Conca de Barberà) i el de Santes Creus (Alt Camp). Suposa una bona oportunitat per conèixer el patrimoni monumental, cultural i tradicional d'alguns pobles de la nostra zona. A cadascun dels monestirs trobareu espais dignes de ser fotografiats així que ja podeu carregar bé la bateria del mòbil o de la càmera!

Més informació: 

A

També et pot interessar