Foto: 

CEDIDA

Què fer a Girona a l'aire lliure segons el mes de l'any

Us proposem un itinerari de propostes per a cada estació de l'any
Surtdecasa Girona
,
05/01/2023
Entorn
Acabem de començar l'any i és un bon moment per reflexionar sobre els paisatges que tenim a l'abast segons l'estació. Ara es parla de la desestacionalització del turisme, i com que no tot a la vida ha de ser sol i platja, us hem preparat unes idees sobre els millors llocs on anar i les millors activitats que es poden portar a terme a l'aire lliure segons el mes de l'any a la demarcació de Girona. Tot i que enguany pot ser any atípic degut a la pandèmia, així que haurem d'estar atents als canvis d'última hora d'alguns esdeveniments.

1. Gener
Art romànic al Ripollès
Quan fa fred ens ve de gust gaudir de la muntanya i fins i tot sentir l'aire fresc a la cara ens aporta una immillorable sensació de salut. La natura, però, no impedeix que coneguem la història que s'amaga entre els plecs de la nostra geografia. Parlar de cultura i història al Ripollès és parlar gairebé de la raó de ser del poble català, ja que va ser Guifré el Pilós qui va començar a les nostres contrades, en ple s. X, la reunificació del territori català. Al Ripollès hi trobareu una de les concentracions més grans dels Pirineus i més importants d’art romànic d’Europa. El Ripollès no és només romànic, també és terra de llegendes i tradicions arrelades a la història de la comarca; que podreu conèixer a través d’aquests museus. Al gener és un bon moment per endinsar-s'hi.

2. Febrer
Un hivern al castell
El mes de febrer continua sent un mes on la muntanya és la protagonista. Què us sembla si viatgem més de cinc-cents anys en el temps per reviure la història i la manera de viure a la Catalunya de l’edat mitjana? El Castell de Montsoriu és el castell gòtic més imponent de Catalunya i un dels recintes medievals més importants del país. Situat al cim d’un turó de més de 500 metres, al peu del Montseny, domina la vall de la Tordera. Durant tot l’any, es fan visites guiades per conèixer el seu interior, així que, durant l’hivern, podria ser una activitat molt interessant.

  • imatge de control 1per1

3. Març
Les Coves Prehistòriques

Quan ja comença a pujar una mica la temperatura, al mes de març, el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà és un paratge únic que permet apropar-nos a l'escenari on vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. Format per diversos abrics o coves oberts en un talús de roca travertínica, és el millor jaciment d'Europa occidental per conèixer el pas de l'home Neandertal a l'home modern. Podem visitar-lo amb amics, la parella i tota la família, ja que la visita també compta amb tallers i activitats diverses. A més, podeu completar la sortida amb la visita al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, on podreu observar una bona mostra d'objectes prehistòrics procedents de les mateixes coves.

4. Abril
Pícnics de primavera

Diuen que és un bosc encantat, que hi habiten fades. El Bosc de les Estunes del Pla de l'Estany ha propiciat la creació d'una desena de llegendes i contes sobre els seus racons màgics. Les esquerdes, balmes i una vegetació frondosa i intensa són només alguns dels elements que fan d'aquest lloc encantador un escenari ideal per fer un bon pícnic. Al costat del pàrquing de Les Estunes, podrem trobar-hi una zona amb dues taules per poder seure i endrapar el dinar que haurem preparat. Després de l'àpat, podeu aprofitar per fer una petita excursió i descobrir els secrets d'aquest espai natural tan destacat.
> Més informació

 


5. Maig
Temps de flors a Girona

Us imagineu quantes flors poden cabre a Girona? Milers, milions... I de totes les formes i colors. El millor temps per passejar-se per la capital i sentir l'aroma de les flors i les creacions contemporànies fetes en cada edició. 'Girona, Temps de Flors' és la història de joves emprenedors que, avui fa 61 anys, van decidir organitzar una primera edició del que van anomenar Concurso Exposición Provincial de Flores al Saló de Descans del Teatre Municipal. La bona resposta i l'interès de les persones que van visitar aquell espai el 1954 els va empènyer a tirar endavant un esdeveniment que s'ha convertit en el gran festival internacional de Girona, una activitat que atreu gent d'arreu del món. La mostra va ser des del principi, i és encara avui, una oportunitat per obrir als habitants de Girona espais públics de la ciutat als quals difícilment es tenia accés.

6. Juny
La ruta del suro
Bon temps per conèixer d'on surt el suro en contacte amb la natura. La indústria del suro ha tingut un paper molt important en el desenvolupament econòmic de la població de Cassà de la Selva. Durant el segle XIX, es va desenvolupar una important indústria suro-tapera que va ser el motor de l'explosió demogràfica i econòmica de Cassà, potenciada per la creació d'una línia de ferrocarril. Per conèixer el passat d'aquesta ciutat selvatana, us proposem la Ruta del Suro, un recorregut per l'entorn de la finca de can Vilallonga. A través d'una caminada de poc més d'una hora de tipus circular, es descobreix l'origen i el final del suro arbre fins al suro tap, així com la gestió agrícola i forestal que es dur a terme en aquesta finca pública de les Gavarres.

7. Juliol
Bany a les platges nudistes
Arriba el bon temps i, clar, hem d'anar cap al mar, per poder banyar-nos si en tenim ganes. La connexió amb la natura i la comoditat i llibertat són alguns dels valors que cerca la tradició nudista, una pràctica molt popular a les nostres comarques que cada vegada atrau més banyistes i adeptes. Els espais naturals on es practica solen estar allunyats de les poblacions i les aglomeracions de gent, sovint en cales i petites platges silvestres i poc urbanitzades. Algunes opcions interessants de la comarca de la comarca de la Selva són la Cala de Sa Boadella a Lloret de Mar o la Cala d'En Carles i la Cala Morisca a Tossa de Mar.

8. Agost
Natura a la fresca

Voleu conèixer l'entorn de Santa Coloma de Farners i, al mateix temps, estar ben fresquets? Us proposem una ruta on podrem gaudir de dos dels paratges més singulars del municipi colomenc, com són el Parc de Sant Salvador i el Rocar. Per una banda, la Ruta de l'Aigua discorre tota la vora de la riera, des del Magma fins a la Gorga d'en Vilà, i es tracta d'un itinerari senzill i apte per a totes les edats que travessa el parc amb les seves fonts i va seguint el curs de la riera. Quan seguim aquest camí, trobarem indicacions per a la Ruta del Rocar, una sortida que ens permetrà descobrir una bona pila de formacions granilítiques esculpides amb formes curioses, fruit de l'erosió partida al llarg del temps, i unes magnífiques vistes panoràmiques a la ciutat a mesura que ens enfilem a la muntanya. De tornada, aprofiteu per visitar el casc antic de Santa Coloma de Farners i comprar una ampolla de ratafia!

9. Setembre
Passeig pel camí de ronda

Magnífics penya-segats, paisatges idíl·lics i allunyats del brunzit de la ciutat i aquella mescla de mar i muntanya són els ingredients que fan dels camins de ronda un plat irresistible i sobretot quan ja han marxat la munió de turistes. Com sabeu, els camins de ronda són uns itineraris que antigament utilitzaven els pescadors, els vigilants i contrabandistes i, que el dia d'avui, ens permeten creuar el litoral per conèixer nous pobles, la fauna i la flora de la zona, excursions i cales de gran bellesa. Els uneix el GR92 (Gran Recorregut), un itinerari que abraça tota la línia litoral i prelitoral i que ens descobreix alguns dels millors indrets de bany de la Costa Brava. L'Empordà és una de les comarques amb més trams, però no és l'única, ja que la Selva també compta amb una de les zones més espectaculars i desconegudes.

10. Octubre
Les festes populars i el passeig per la ciutat

A finals d'octubre arriba Sant Narcís i les Fires, la festa major de Girona. Les activitats es desenvolupen majoritàriament al centre de la ciutat, però cada vegada més es busca la participació dels diferents barris a la Festa Major. És una altra bona oportunitat per passejar la ciutat. Se celebren més de 200 actes, entre els quals s'inclouen els populars concerts del passeig de la Copa, passant per activitats infantils i de cultura popular com el correfoc, la diada castellera o les trobades geganteres. Els actes conclouen sempre amb el castell de focs a les ribes del Ter. Un bon moment per fer passejades urbanes abans que arribi el fred de debò!11. Novembre
Fagedes a La Garrotxa

El mes de plena tardor per excel·lència. I si visitem les fagedes? A Camprodon, on es fusionen el Ter i el Ritort, és un espai natural protegit que engloba les ribes del riu Ter des de Camprodon fins a Ripoll, un tram del riu Ritort i també algunes planes i zones boscoses properes. Aquest espai engloba diversos Hàbitats d'Interès Comunitari com ara les vernedes (boscos de ribera), les rouredes de roure pènol, les fagedes acidòfiles, els prats de dall i els rius i torrents amb sargars. A més, és visita obligada el poble de Camprodon que té un patrimoni medieval molt ben conservat on destaca el seu emblemàtic pont de pedra. En el terme municipal de Camprodon, es fusionen dos rius, el Ter i el Ritort, i aquest fet el converteix en un indret ple de fonts. En total se n’hi compten més d’una quinzena, repartides dins i fora del nucli urbà.

12. Desembre
La festa de la llum a Girona

Si al maig parlàvem de la festa de les flors, al desembre no podem oblidar-nos de la festa de la llum, que amb el nom de Vibra, desperta noves sensacions als visitants a través d’un joc de llums, sons i colors. Tot i que és una aposta recent ha captivat tant gironins i vistants perquè espais de la ciutat com l’edifici modernista de la Farinera Teixidor, de l’arquitecte Rafael Masó, proposen joc de llums en què els ciutadans poden intervenir-hi. A més, durant aquestes dates hi ha diverses fires repartides per la ciutat, mercat de les flors fins a la fira del mercat, la fira de productes nadalencs, mercats de productes artesans, de col·leccionisme, gastronòmics que ens ajuden a sentir vius els carrers i a oblidar-nos del fred, tot i sortir de casa.

A

També et pot interessar