Foto: 

David Sancho
Aiguamolls de l'Empordà

Què fer a l'Empordà a l'aire lliure segons el mes de l'any

Miradors, rutes, platges i oci cultural, al territori empordanès pots realitzar una gran varietat d'activitats
Surtdecasa Empordà
,
05/01/2023
Activa't
Amb o sense turistes, l'Empordà és una terra plena de propostes per a fer, sigui quin sigui el mes de l'any en què et trobis. La natura és una de les seves protagonistes més admirades, ja que combina platges, serres i aiguamolls, però les iniciatives culturals tampoc hi falten. Agafa l'agenda i planifica: aquí tens 12 activitats a fer a l'Empordà, una per cada mes de l'any. Enguany pot ser any atípic degut a la pandèmia, així que haurem d'estar atents als canvis d'última hora d'alguns esdeveniments.

1. Gener
Apunta't a l'escalada

L'inici d'any és el moment perfecte per proposar-te una vida més saludable i activa, i un dels esports més de moda a l'aire lliure és el de l'escalada. La zona de l'Alt Empordà hi ha una gran varietat d'indrets on poder practicar-ne a la vegada que es gaudeix d'un bon paisatge. Si et vols sumar al carro de l'escalada aquest any que entra, et recomanem 7 llocs de l'Alt Empordà on poder escalar i 5 llocs del Baix Empordà.
> Més informació

2. Febrer
Prepara la disfressa per Carnestoltes

Una festa molt sentida per les contrades de l'Empordà és la del Carnestoltes. Tant si ets dels carnavals clàssics, com si t'agrada la festa que se celebra a Platja d'Aro, a Roses, a Begur, a Santa Cristina d'Aro, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, a l'Escala, a Peralada, a Llançà o a Sant Feliu, aquest és el teu mes. Tens opcions a dojo i una bona excusa per fer passar al fred amb comparses, carrosses, rues i concerts.

3. Març
Segueix la ruta dels 4 refugis de la Tramuntana

De Roses a Albanyà hi ha 121 km de camins i es poden fer a trams o d'una tirada, de 2 a 6 dies. El Centre Excursionista Empordanès ha traçat una ruta pels quatre refugis que gestiona, que passa per indrets com el refugi de Coll de Banyuls, els dòlmens del Bosc de la Margalla, els de Vinyes Mortes, o el de Dofines, el coll de les Eres, el Castell Serradillo, el refugi de les Salines, l'església de Sant Corneli, el Coll del Prior i la Creu d'en Miquelet, entre molts altres.


Dansa de la Mort de Verges | Foto: Cedida
4. Abril
Viu la Processó de Verges
Quan arriba Setmana Santa, tot Catalunya posa els ulls en Verges. La Processó de Verges i la Dansa de la Mort són dues tradicions cabdals de la cultura empordanesa que se celebren el Dijous Sant. Per la seva banda, la Processó representa la vida i la mort de Jesucrist a través d'un recorregut pel municipi, i la Dansa de la Mort és una part que s'ha de la Processó en què cinc esquelets salten al so d'un tabal.

5. Maig
Les Illes Medes sense calor ni turistes

Si vols evitar les aglomeracions de les vacances d'estiu, el maig és un mes ideal per conèixer les Illes Medes, un arxipèlag de roques situat prop de l'Estartit i que alguns geòlegs creuen que abans formava part del massís del Montgrí. Les Illes Medes són set, i a la més gran d'aquestes hi ha vestigis romans. En estar l'accés molt restringit per a la seva preservació, les activitats que s'hi poden fer estan bastant limitades, però una de les que tenen més èxit és la de veure les cavitats i els túnels submarins que amaguen colònies de corall vermell.

6. Juny
Supera la calor als banys fluvials

Si vols defugir de la multitud i la sorra de les platges de la zona, sempre pots optar per refrescar el mes de juliol a uns banys fluvials. El curs inicial del riu La Muga, a Albanyà, és un dels paratges naturals de més bellesa que podem trobar a l'Empordà, però també pots banyar-te al Gorg de les Dones de Maçanet de Cabrenys, al Salt del Fitó de La Jonquera o a les Gorges de Salenys de Santa Cristina d'Aro. Per la seva banda, la Font Picant, a les Gavarres, té una història ben curiosa: per les seves propietats medicinals va ser declarada d'interès públic l'any 1904, va estar present a l'exposició de París de 1900 i, fins i tot, va ser comercialitzada durant un temps sota el nom d'"Aigua Mineral de Madremanya".
> Més informació


Havaneres de Calella de Palafrugell | Foto: Cedida
7. Juliol
Escolta havaneres i beu rom cremat

De ben segur que quan escoltes l'havanera de 'La bella Lola' se't posen els pèls de punta i et transportes mentalment a la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell que se celebra cada juliol. Una de les tradicions més entranyables de l'Empordà, tot i que es faci per tot el territori català, és la de les havaneres, que se sol acompanyar d'un vas de rom cremat. Si ja has anat a veure les de Calella de Palafrugell, pots impregnar-te d'aquesta música de contacte colonial a altres municipis com Llafranc, Sant Feliu de Guíxols, Tamariu o Palamós.

8. Agost
Ves de festival

L'Empordà és una de les zones amb més cultura musical els mesos d'estiu, però a l'agost és quan més se'n concentren. El Festival Ítaca, el Sons del Món, l'Acústica de Figueres, el Portalblau i el Festival de Porta Ferrada porten la música catalana i internacional més de moda als escenaris de l'Empordà, i el Festival de Rumba de Palamós i el Festival de Jazz de Figueres s'especialitzen en les estrelles d'un gènere musical en concret. Tot això és compatible amb un dels fenòmens estel·lars més importants de l'any, que poden afegir un toc melangiós a la música empordanesa: les llàgrimes de Sant Llorenç. Aquí pots consultar vuit llocs especials des d'on poder observar la pluja d'estels més important de l'any.

9. Setembre
Aprèn de l'herència jueva a Castelló d'Empúries

A principis de setembre a Castelló d'Empúries té lloc la Jornada Europea de la cultura jueva, una cita que any rere any vol reivindicar el patrimoni jueu i la diversitat i riquesa del judaisme. A través de conferències, concerts, actuacions i visites guiades que se celebren simultàniament arreu d'Europa, podràs adquirir més coneixements sobre la matèria i convertir-te en un expert sobre llegat jueu.


Vol dels estornells | Foto: Cedida
10. Octubre
Observa l'espectacle dels estornells

Més que qualsevol gran producció de Hollywood, el veritable espectacle acròbata és el que arriba amb els primers freds. Els protagonistes: els estornells o altrament dits Sturnus vulgaris. El lloc: els Aiguamolls de l'Empordà. Aquesta espècie d'ocells originaris d'Euràsia, cap al capvespre, generen una hipnòtica performance a l'aire, una activitat en plena naturalesa que s'ha d'admirar almenys un cop a la vida.

11. Novembre
Puja els cims de l'Empordà

Un dels reptes que pots marcar-te pel nou any és fer el màxim de cims possible. Així, mentre surts a caminar, pots contemplar la geografia empordanesa i els paisatges verges que conté des de les altures. A l'Empordà hi ha molts cims que pots coronar sense haver de ser professional: a la Serra de les Salines, per exemple, hi ha el cim més alt de l'Empordà, el Roc del Comptador, i al Parc Natural de l'Albera hi ha el Puig Neulós, el Puig dels Pastors i el Puig dels Quatre Termes. Al massís del Montgrí hi pots trobar la muntanya d'Ullà, la de Santa Caterina i el Mont Pla, i al de les Gavarres el cim més alt és el Puig d'Arques, que fa 532 metres d'altitud.
> Més informació

12. Desembre
No et perdis la quina

Una de les tradicions més importants d'aquesta època de l'any és la de les quines, que a l'Empordà estan especialment arrelades. Els 'lloros', que són les persones que canten els números, afinen la veu per repartir premis als guanyadors que tinguin tots els números. Des d'Albons, Bàscara, Bellcaire d'Empordà, Garrigàs o Pont de Molins, la quina no falta a gairebé cap municipi de la zona.

A

També et pot interessar