Vall de Núria

Foto: 

Toni Anguera

7 motius per visitar Vall de Núria a l’estiu

Vall de Núria disposa de tot el que pugueu necessitar per gaudir com cal una estada entre natura
Surtdecasa
,
21/07/2021
Família
Des de Queralbs agafem el tren cremallera per enfilar cap a la Vall de Núria, on l’estació de muntanya abriga el santuari que li dóna nom. En un entorn en què es respira aire fresc i net impera el verd i tenim al nostre abast una infinitat de propostes on la natura és omnipresent. Gaudir d’aquest escenari també a l’estiu és un plaer i un privilegi. Us expliquem quins són els principals atractius d’aquest indret tan especial i que no us podeu deixar perdre.

1. Espai lliure de vehicles
Un indret tan singular com Vall de Núria, no pot deixar que el seu paisatge es redueixi ni un sol pam per ubicar-hi un aparcament on vagi a petar cap carretera. Aquest és un dels motius que dóna un encant diferencial a la vall, no hi arriben vehicles de motor. Un cop a dalt, la nostra mirada es perd entre paisatges naturals en què les roderes no malmeten l’entorn. El tren cremallera, amb un recorregut ben vertical, és l’encarregat d’apropar als visitants al santuari i als paratges que l’acullen. Això sí, qui ho prefereixi, pot fer cames i escalfar múscul des d’on cregui oportú! En qualsevol cas, a peu de cremallera hi ha un aparcament de fins a 750 places reservat per als usuaris del cremallera per fer més còmoda la vostra arribada.

2. Tots els serveis que puguis necessitar
Vall de Núria disposa de tot allò que ens pot caldre en un entorn de muntanya. Disposeu de diferents tipus d’allotjaments per triar el que més s’adapti a les vostres necessitats, també podeu escollir entre diverses ofertes de restauració, comprar a la botiga de la vall en què trobareu estris de muntanya, equipament tèxtil o queviures i visitar el centre d’interpretació que us ajudarà a entendre la història i el present de la Vall de Núria. No s’ha de passar per alt que, a més, disposeu de servei mèdic amb servei de guàrdia les 24 hores del dia.
 

Foto: FGC Turisme
3. Ascensions als cims que envolten la vall
Les excursions a fer a Vall de Núria són infinites, si bé disposeu d’itineraris senyalitzats que, a més, compten amb especials punts d’interès que recorren els seus cims. Trobareu tota la informació amb els itineraris ben marcats i dades com les distàncies, desnivells, durada aproximada i flora i fauna que podeu observar a cada etapa. Des de Vall de Núria se segueix treballant en la senyalització de noves rutes i enguany s’estrena l’itinerari dels ponts històrics, que alhora formen part del patrimoni romànic. Segueix en marxa també el servei d’audioguiatge Vall de Núria, que permet descobrir l’entorn gràcies a la informació i detalls inèdits que podem sentir a través d’una app, al nostre mòbil.

4. Observatori d’Ocells
Cada terra, o més ben dit, cada cel veu volar unes aus diferents. A Núria hi regna el voltor, el trencalòs, l’àliga daurada o el trencapinyes. Ara poder observar-los és més fàcil, en col·laboració amb el Parc s’ha instal·lat un nou observatori d’ocells situat al mirador del llac, al costat oposat de la Creu d’en Riba. Els ocells volen alt, però les seves preses corren arran de terra, així que intenteu mantenir el silenci tant com en sigueu capaços i, amb una mica de paciència, gaudireu de l’espectacle.
 

Foto: FGC Turisme
5. Celebració del 90è aniversari del tren cremallera
Sense el tren cremallera, hauria calgut construir una carretera que serpentegés de valent per tal de salvar el desnivell i arribar al santuari de Núria, amb l’impacte mediambiental que això hagués suposat. Afortunadament, amb el tren cremallera i el seu enginyós sistema dentat que escala la muntanya sense dificultat, ara fa noranta anys que podem visitar la vall i alhora minimitzar l’impacte del camí. Són noranta anys de pujades i baixades incansables, d’apropar als excursionistes i peregrins al santuari i a les valls, noranta anys de tècnica i enginy que ara una exposició recull amb una mostra visual i un joc virtual, amb activitats al tren i un viatge que permet entendre què ha suposat la presència del cremallera.

6. Sostenibilitat i compromís amb el medi ambient
Vall de Núria treballa per convertir-se en una vall de zero emissions, és a dir, que no generi residus i que funcioni amb energia neta. L’energia geotèrmica substituirà progressivament el gasoil i ja s’han començat a dur a terme les obres per tal de fer-ho possible. L’estació pot presumir de la ‘Q’ de qualitat, i el Distintiu Garantia Qualitat Ambiental. La digitalització també permet prescindir de molta informació impresa en paper i aquestes són només algunes de les accions que es fan per no malmetre l’entorn. Visitar Vall de Núria amb respecte per part del visitant ajudarà amb escreix a fer possible no malmetre l’entorn.
 

Foto: FGC Turisme
7. Activitats per als incansables
Si entre tot, encara no en teniu prou, heu de saber que Vall de Núria ofereix encara més activitats: Rutes en cavall i ponis que us permetran gaudir de l’entorn des del balanceig dels seus lloms; al camp de tir amb arc podreu posar a prova la vostra punteria, així com al camp de minigolf. Si ho preferiu podeu gronxar-vos a les barques i canoes, fer un circuit d’orientació ben divertit o fer una visita ben entretinguda al parc lúdic. Disposeu d’activitats per a tots els gustos!

 

Més informació: 

A

També et pot interessar