Museu Miner d'Ogassa

Foto: 

Turisme El Ripollès
Museu Miner d'Ogassa

Les 10 millors excursions per fer al Ripollès

Rutes, camins i paisatges per respirar aire fresc i estar en contacte amb la natura
Surtdecasa
,
22/03/2021
Entorn
Aprofitem aquests dies per sortir a respirar aire fresc en alguns dels nostres paratges. És hora de posar-se roba lleugera i calçat còmode i sortir a descobrir els racons amagats del territori. Amb la idea de seguir defugint els espais amb gaire gent, enfilem cap a la muntanya. Compartim amb vosaltres unes quantes propostes per recórrer i gaudir el Ripollès. Descobriu-los amb aquesta llista i sortiu de casa!

1. Ruta volta de l’avetar
Si feu aquesta excursió a la primavera, encara caldrà que us abrigueu prou, ja que es tracta d’una passejada força fresca per l’obaga de Planoles, amb brolladors d’aigua constants i unes vistes espectaculars a la roca Aguda. Si us animeu a fer alguna grimpada, hi podeu pujar i gaudir d’unes vistes excepcionals. La Roda del Molí i l’Avet del torrent de la Cometa, un arbre monumental protegit, complementen els atractius de l’excursió. (Localització)

2. De Núria a Queralbs pel camí dels enginyers
Es diu que aquest era el camí que feien els enginyers encarregats de fer l’estudi de la construcció d’una presa al riu Freser, malgrat que mai no es va arribar a construir. No és un recorregut difícil, a excepció de la impressió que pot ocasionar passar per trams de força altura i alhora, aeris. A l’hivern es desaconsella totalment passar-hi. El camí neix a Núria, a la creu del Viacrucis, així que des d’aquest punt cal seguir les marques que degudament senyalitzen l’itinerari. (Localització)

 

Quadres del refugi vell d'Ulldeter | Foto: Cedida
3. Circular a Ulldeter
El circ d’Ulldeter ofereix un espai excepcional que forma un circ ideal per a fer-hi una ruta circular. Sortint des de les instal·lacions de l’estació d’esquí de Vallter 2000, podrem pujar als pics de la Dona, a Bacivers i al Bastiments des d’on gaudirem de vistes sobre el Pirineu gironí i part del francès. L’excursió passa per un entorn fàcil, l’única dificultat és causada pel desnivell acumulat i pel pas puntual per alguna tartera. Un espai per gaudir a ple pulmó del Ripollès. (Localització)

4. De Ribes a Fustanyà per les històriques centrals hidroelèctriques
Ben sabut és que l’aigua és font de vida i, és clar, també d’energia. Així doncs, una comarca com el Ripollès no pot deixar passar per alt aquest factor. Aquesta ruta ens permetrà conèixer la vall del Freser a través de la història de les centrals hidroelèctriques que segueixen el riu, amb un gran valor cultural. En arribar a cada una de les centrals trobarem un plafó explicatiu. Quan arribem a Fustanyà, a més, podrem visitar l’església de Sant Sadurní. Tota la ruta remunta el riu Freser i acaba a la central de Rialb. (Localització)

5. Per la conca minera de Surroca i Ogassa
Al bell mig del Ripollès hi trobem Ogassa que, amb una extensió de terreny considerable, és el llit de nombrosos torrents que brollen per les diverses fonts de la població, com la font Gran, la del Miner o la del Freixe. Qualsevol ruta que passegi per Ogassa ofereix una gran varietat paisatgística entre boscos de pi roig, roure, faig i bedoll, però també zones de matoll i àrees de pastura d’alta muntanya. Però no es pot obviar un dels grans atractius històrics de la població: les nombroses coves i balmes i les mines de carbó, explotades des del segle XVII. Aquest factor va ser l’element decisiu que va propiciar l’arribada del ferrocarril al Ripollès el 1880 per a traslladar el carbó, un motor econòmic que es plasma amb els més de 1500 habitants que va arribar a tenir aleshores la població, enfront dels 260 actuals. (Localització)

6. Per gorgs i torrents fins a Santa Llúcia
Aquest és un recorregut que podrem gaudir especialment durant la primavera, quan el gel es comença a fondre i els salts d’aigua van plens i més espectaculars són. La caminada comença al límit comarcal amb la Garrotxa, a la collada de Santigosa, i s’endinsa al bosc per recórrer entre fagedes frondoses que també segueixen el curs de l’aigua. Anirem seguint el camí de torrents, rieres i gorgs fins a arribar al que és el gorg de Santa Llúcia, on us podeu refrescar. Si enfileu des d’aquest punt, recuperareu la vessant de la solana. (Localització)

 

La Vall de Ribes | Foto: Turisme La Vall de Ribes
7. De Ribes de Freser al refugi del Pla de l’Erola
Si voleu gaudir de bones vistes sobre els pobles de l’entorn de Ribes de Freser, aquesta ruta és la vostra. Sortint des del mateix municipi es passa per Ribes Altes per enfilar fins al refugi del Pla de l’Erola, un Espai d’Interès Natural on, si feu el silenci necessari, podreu sentir el cant del gall fer. Si sou pacients i respectuosos, potser fins i tot podreu seguir-ne el so i acabar veient-lo. L’entorn s’acompanya de matollars alpins, boscos de pi roig i negre i altra fauna que conviu amb el gall fer. (Localització)

8. Per la via romana de Sant Pau de Segúries
Es tracta d’una via que trobem documentada des del segle XVII per connectar els punts d’Iuncaria, Besalú, la Vall de Bianya i el Coll d’Ares. Podem imaginar-nos la quantitat de carros, cavalleries i viatgers que ha vist passar! Aquest és, precisament, l’encant principal de la ruta. Si a més s’emmarca en paisatges naturals verds, tot va sumant. El seu estat de conservació és molt bo, especialment al tram entre els Hostalets de Sant Salvador i el cim de la carena, en què es pot apreciar ben bé la tècnica de construcció de les vies romanes. (Localització)

9. Ruta del Ter
Com el nom indica, aquest itinerari segueix el curs del riu Ter, que al seu pas pel Ripollès és ben jove i animat, amb salts, empenta i aigües bellugadisses. El punt d’inici és a l’estació d’esquí Vallter 2000 i inicia el descens passant per pobles de gran encant fins a arribar a Ripoll, on les aigües, més tranquil·les, es fonen amb el riu Freser. Durant tota la ruta, dividida en diverses etapes, es passa per una xarxa de camins aptes per a circular també en bicicleta, des de pistes forestals, vies verdes, camins rals o carreteres secundàries. (Localització)

 

Santuari de Núria | Foto: Turisme Vall de Núria
10. Transpirinenca pel Ripollès
Molts haureu sentit a parlar del GR-11 o la ruta Transpirinenca, un itinerari de gairebé 800 km de recorregut que uneix el mar Cantàbric amb el mar Mediterrani travessant tot el Pirineu. Està dividida en un grapat de trams i, al seu torn, també passa pel Ripollès. Dins de la comarca, la ruta també es subdivideix i passa per entorns fantàstics. De Puigcerdà arriba a Planoles i segueix fins al Santuari de Núria. D'aquí a Setcases, de Setcases a Beget passant per Molló i després fins a Sant Aniol d’Arguja. Trieu per quin tram voleu començar, tot i que en acabar no podreu evitar seguir! (Localització)

A

També et pot interessar