Girona, una ciutat de pel·lícula

Foto: 

Paula Meijide

Els 13 imperdibles de les Festes de Sant Narcís de Girona

La ciutat celebra la seva festa major des del 28 d'octubre al 6 de novembre amb més de 200 actes culturals
Surtdecasa Girona
,
25/10/2016
Fires i festes
A finals d'octubre, arriba un moment en què els gironins i les gironines intuïm un canvi en la densitat i temperatura de l'aire, en l'olor dels carrers, que té aquell regust de castanyes, coques i núvols de sucre. Només les primeres atraccions, el neguit de les criatures i les peces metàl·liques de les barraques ens confirmen allò que ja ens imaginàvem: les Festes de Sant Narcís són aquí. Durant nou dies, des del 28 d'octubre al 6 de novembre, la capital gironina celebrarà la seva festa amb un total de 200 activitats musicals, teatrals, històriques, gastronòmiques i tradicionals. Com a cada municipi, hi ha una sèrie de propostes que han esdevingut clàssics i que, any rere any, compten amb la participació i assistència d'una bona part de la societat gironina. Voleu saber quins són els imperdibles d'aquest Sant Narcís?

1. El pregó 

Un dels moments més especials de la Festa Major és el pregó, una cita en què es convida una de les figures autòctones més rellevants dels últims anys perquè inauguri les festes i doni el tret de sortida a la resta d'activitats. Enguany, el pregó tindrà lloc el 28 d'octubre a la plaça del Vi a càrrec dels Marrecs de Salt, amb un espectacle de la colla castellera, retro de petards i anella de foc i, finalment, l'actuació musical Always Drinking Marxing Band. 

 

2. Castell de focs 

El darrer dia de les festes de Sant Narcís els gironins i gironines acomiaden la jornada amb el tradicional Castell de focs al Parc de les Ribes del Ter. Enguany, podrem gaudir de l'espectacle de llums i colors el diumenge 6 de novembre a partir de les 20 h. 

 

3. Correfoc 

L'olor de sofre i els primers trons de la banda us desperten aquella emoció gairebé infantil? Prepareu-vos pel Correfoc de fires dels Diables de l'Onyar! El dissabte 29 d'octubre a partir de les 23 h, el Barri Vell escoltarà les primeres carretilles i els crits dels gironins i gironines que escapen de les brases dels entremaliats diables! El recorregut iniciarà a la plaça del vi i passarà pel carrer Nou del Teatre, el carrer de l'Auriga, la pujada de la mercè, el carrer del Portal Nou, la pujada de Sant Martí, el carrer de l'Escola Pia, els jardins dels Maristes, el carrer de la Claveria, el carrer de Bellmirall, el carrer dels Alemanys i finalitzarà a la plaça Sant Domènec, on s'efectuarà l'espectacle final del correfoc.

 

4. Diada castellera 

Com a tota celebració catalana, a Girona no hi poden faltar els castells. El diumenge 30 d'octubre, la plaça del Vi acollirà la Diada castellera a les 11.30 h amb els Marrecs de Salt, els Capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa. 5. Castell dels Marrecs a la Catedral El dimarts 1 de novembre, els Marrecs de Salt afrontaran, com cada any, una pujada d'un pilar de 4 a les escales de la Catedral. A partir de les 21 h, podrem ser testimonis d'una de les cites més esperades de la festa major gironina. 

 

6. Titelles de fires 

Qui no recorda les tardes de màgia i fantasia amb els titellaires de fires? Tots els gironins i gironines en algun moment de la seva infància han estat testimonis de les entranyables sessions de contes de les Festes de Sant Narcís. Ara, podem fer-les descobrir a la nostra mainada gràcies a la companyia de titelles Sebastià Vergés, que ens presenta els espectacles 'En Guinyol a la Girona Napoleònica' (30 d'octubre), 'Les aventures d'en Guinyol i la Siseta' (29 d'octubre) i 'En Guinyol i la festa de xocolata' (31 d'octubre). 

 

7. Les fires a 1€ 

Heu pujat alguna vegada als para-xocs, als salta montes o al tren de la bruixa? El Parc de la Devesa s'omple de fires, atraccions i parades cada dia de la festa major. Les famílies gironines podran gaudir d'una tarda anticrisi el dijous 3 de novembre a partir de les 17 h. Durant aquestes hores, totes les atraccions només valdran 1 euro. 

 

8. Trofeu de Bèlit 

Una pala de fusta, un bèlit i un guix. No necessitem res més per poder jugar al Bèlit, un joc tradicional català en què els equips han de fer caure una fusta del rival a cops de bastó sobre una altra fusta. Des de fa cinc anys, les Fires de Girona celebren el Trofeu de Bèlit, un esdeveniment que té lloc als Jardins Ignasi Bosch I Reitg. La pròxima edició se celebrarà el 30 d'octubre, a partir de les 10 h. 

 

9. Baixada d'andròmines a l'Onyar 

Flotar amb una embarcació casolana pel riu Onyar des del Pont de Pedra fins al Cul de la Lleona. Aquest és l'objectiu de la Baixada d'andròmines, un esdeveniment que organitzen els quatre agrupaments escoltes de la ciutat de Girona. El pròxim 5 de novembre, arriba la 5a edició a partir de les 11 h!

 

10. Fira d'artesania i alimentació 

Els llaminers i endrapaires també tindreu el vostre espai amb les diverses fires d'alimentació artesana que plantaran parada a la rambla de la Llibertat, la plaça Independència, el carrer Santa Clara i l'avinguda Ramon Folch. També, podreu trobar altres fires d'artesania a diferents carrers, i fires de llibres, dibuix, pintura i fotografia a places cèntriques del municipi. 

 

11. Música a la Copa 

La presentació de la programació musical de les Fires de Sant Narcís és una de les notícies més esperades de l'any per als ciutadans i ciutadanes no només del municipi i els voltants, sinó també d'altres comarques. Enguany, pel passeig de la Copa passaran artistes i bandes com Animal i Oques Grasses (28 d'octubre); Korxea, No More Lies i The Move (29 d'octubre); Teràpia de Shock i Orquestra Diversiones (30 d'octubre); Smoking Souls i Berri Txarrak (31 d'octubre); Funkystep & The Sey Sisters i Bombino (4 de novembre); i Ebri Knight i La Raíz (5 de novembre) 

 

12. Els concerts de la plaça Sant Feliu 

Un altre dels escenaris més destacats de les Festes de Sant Narcís és la plaça de Sant Feliu, on es desenvolupen una bona part dels concerts de la programació d'enguany. El dissabte 29 d'octubre, podrem escoltar Paula Valls i Ramon Mirabet a partir de les 20 h; el dilluns 31 d'octubre, Joana Serrat i Xarim Aresté; el dijous 3 de novembre la final del Concurs Intro; el divendres 4 de novembre la Black Music Big Band, amb la participació de La Dinamo Spatik Funk Explosion; i el dissabte 5 de novembre el duo de Maria Arnal i Marcel Bargés i l'artista Xavi Sarrià.

 

13. Les Festes Alternatives de Girona

Des del 28 d'octubre i fins al 5 de novembre, l'Ateneu Popular Salvadora Catà, el Casal de Joves 4 Rius i Kan Kolmo acullen els espectacles, tallers i activitats de les Festes Alternatives de Girona, una celebració que va de camí a convertir-se en un clàssic d'aquestes dates. Alguns dels imperdibles són el pregó de la Mosquetada i la posterior cercavila (28 d'octubre), el Rocòdrom Black Rock (29 d'octubre), el Bicicrucis Girona (31 d'octubre), el torneig de futbolí (3 de novembre), la presentació de la Xarxa per la Sobirania Energètica (5 de novembre) i una bona pila de concerts de rock, rumba i punk.

Més informació: 

 

 

A

També et pot interessar