Foto: 

Fira del Tap

La Fira del Tap: el circuit cassanenc del bosc a l'ampolla de vi

La primera edició de l'esdeveniment arriba el pròxim 16 de juny i girarà al voltant del suro, la indústria i la gastronomia 
Nina Pagès
,
30/05/2017
Fires i festes
Posar en relleu el món del suro i promocionar el patrimoni natural i històric del territori. Aquest és l'objectiu principal de la Fira del Tap de Cassà de la Selva, un esdeveniment temàtic, sectorial i amb projecció internacional que celebra la seva primera edició aquest any al municipi del Gironès.

Des del 16 fins al 18 de juny, la fira acollirà una quarantena d'activitats i actes al voltant del suro, la indústria i la gastronomia, amb tallers, visites, maridatges, concerts, presentacions i demostracions en directe.

Un circuit que permet anar des de les Gavarres fins a les taules de qualsevol restaurant o casa del món a través del tap de suro. Un viatge múltiple, intens i ric en sensacions que comença al bosc, amb les alzines sureres i la pela de la seva escorça. D'allà continua a les empreses transformadores de la matèria primera en tap. Finalment, acaba en un bon restaurant on se servirà un vi que tindrà com a guardià el tap elaborat al municipi. I no és per menys, ja que la indústria surera té un important pes econòmic a Cassà. Actualment, les empreses suro-taperes del municipi ocupen a 250 treballadors i generen una facturació d'entre 55 i 60 milions d'euros, amb un resultat anual de 1.200 taps, segons dades d'AECORK.

  • imatge de control 1per1

Per donar el tret de sortida d'aquesta fira, Josep Roca, sommelier d'El Celler de Can Roca, organitzarà una xerrada sobre les propietats del tap de suro, el divendres 16 de juny, a les 19 h, a la Sala Centre Recreatiu.

Organitzada per l'Ajuntament de Cassà de la Selva, La Fira del Tap ha servit per unir en un mateix esdeveniment gran part dels actors que treballen per promocionar el món del suro com són l'Institut Català del Suro, Aecork, el Consorci de les Gavarres, el Museu del Suro de Palafrugell, Retecork o la DO Empordà. L'esdeveniment ha permès la col·laboració amb altres agents vinculats al món del suro com són Sant Sadurní d'Anoia, el Patronat Costa Brava Pirineu de Girona, l'Associació Espanyola per la Sostenibilitat Forestal i la Diputació de Girona. La presència de les empreses sureres també és destacada i algunes d'elles patrocinen la Fira del Tap, com l'empresa cassanenca Oller i també altres patrocinadors com Costa Quer, De María, Frayle Casadevall, Manuel Serra, Parramon Exportap, Pere Xifre S.L. o Quality Suber. 

 

Què és un pelador de suro? Quins beneficis gastronòmics ens pot aportar aquest producte? Quin vincle històric, econòmic, social i natural hi té el municipi de Cassà de la Selva? Descobrim el món del suro a fons amb la Fira del Tap! 

Viure l'experiència a la sureda 

La Fira del Tap permetrà viure l'experiència a la sureda, la matèria primera del tap de suro. Entre els actes destacats en aquest àmbit hi ha les dues peles del suro i el tast d'esmorzar de pelador del dissabte 17 i el diumenge 18 de juny, a les 8 del matí. A més, la pela del suro del dissabte 17 de juny comptarà amb una trobada d'instagramers i el diumenge 18 de juny es farà un taller de la pela del suro en família.

Paral·lelament, del dijous 15 al dissabte 17 de juny, hi ha programat un curs de pelador de suro per a tots els que es vulguin iniciar en aquest món o ampliar les seves nocions sobre aquest àmbit, una activitat tradicional amb més de dos segles d'existència que encara avui es fa manualment. Cada estiu, s'extreuen les pannes que després serviran per fer taps, aglomerats... Aquesta formació facilitarà les nocions bàsiques teòriques i pràctiques a aquelles persones que vulguin iniciar-s'hi, o bé millorar la pràctica dels qui ja en saben. Es treballarà amb un grup reduït per poder fer un seguiment individualitzat i aprendre diferents metodologies de treball. Totes aquestes activitats tindran lloc a la finca de Can Vilallonga, al massís de les Gavarres. 

 

El món dels tapers d'abans i d'ara 

Un altre dels objectius de la Fira del Tap és apropar-se a la indústria surera i mostrar l'evolució del món dels tapers d'abans i d'ara. Per això, el divendres 17 de juny, s'organitzen visites a fàbriques de suro de Cassà i durant tot el cap de setmana hi haurà demostració d'oficis de tapers d'abans. Un altre dels actes destacats en aquest àmbit és la ruta literària 'Quan en dèiem xampany', guiada pel seu autor, Rafel Nadal (diumenge 18 de juny a les 11 h), que sortirà de la plaça del Dr.Botet. Durant el cap de setmana també hi haurà sessions de debat sobre la sureda de les Gavarres, la indústria surera i la gastronomia. 

 

Maridatges i xefles 

El tercer pilar de la Fira del Tap és la gastronomia, que es potenciarà a través dels maridatges i les xefles dels vells tapers. No podem perdre'ns el maridatge amb Marta Arenas el divendres 16 de juny a les 20.30 h al Jardí del Nèctar (venda de tiquets a Ticketea o Centre Cultural Sala Galà) i el maridatge amb Laura Masramon el dissabte 17 de juny a les 19.30 h i a les 21 h al mateix espai.

Un altre dels elements singulars de la Fira seran els xic-xec, un sopar popular que feien els tapers amb els seus plats típics com el noi, beguda, i bona música. A la fira, reproduiran aquest ambient fantàstic al pati de Can Trinxeria el pròxim 17 de juny a les 21 h. A més, el diumenge 17 de juny, d'11 a 13 h, la Sala La Coma acollirà la presentació de vins a càrrec dels cellers de la denominació d'origen Empordà. Una bona oportunitat per tastar i descobrir l'enologia del nostre territori! 

 

Havaneres i cançó de taverna 

Què seria d'una bona fira sense una banda sonora a l'alçada? La Fira del Tap també dedica un espai a la música en directe i ho fa amb diversos espectacles de músics i cantants del territori. El primer tindrà lloc el divendres 16 de juny a la plaça de la Coma amb el grup d'havaneres femení Les Anxovetes, una formació de comarques que van publicar el seu primer treball 'En fresc' el passat 2015. El dissabte, per altra banda, és el torn de la cançó de taverna al Pati de Can Trinxeria a partir de les 23 h amb Els Trefins, un grup que oferirà un magnífic recital d'havaneres i cançons marítimes. Finalment, el diumenge a les 20 h serà el torn d'Amadeu Rossell a la plaça de la Coma, un concert del cantant, músic, folklorista, recuperador de cançons tradicionals i activador de tota mena de projectes entorn de la música popular de casa. 

 

Josep Roca i Carles Puigdemont 

Aquesta edició de la fira comptarà amb la presència de personalitats destacades del món de la gastronomia i la política. En primer lloc, el divendres 16 de juny, el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, farà una xerrada sobre les propietats del tap de suro i, tot seguit, oferirà una copa de vi de la DO Empordà. Tot plegat, tindrà lloc a la Sala Centre Recreatiu a partir de les 19 h. L'endemà, podrem viure la inauguració de la fira a càrrec del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la plaça de la Coma, a partir de les 12 h. 

 

Un cap de setmana en família 

A banda de totes les activitats esmentades, la Fira del Tap també ha programat una secció dedicada a les famílies i a la mainada. La primera té lloc el 17 de juny al carrer Major a partir de les 17 h amb el taller de treballs manuals infantils amb suro, un esdeveniment que permetrà als petits i petites de la casa conèixer aquest producte de la vil·la a través d'una manera creativa i divertida. El diumenge 18 la fira organitza dues activitats diferents, una al matí i l'altra a la tarda. De 10 a 12 h, el taller de pela del suro en família, que tindrà lloc a la Finca de Can Vilallonga (cal inscripció prèvia), i l'espectacle infantil El Corracontes a la plaça de la Coma a partir de les 17.30 h. 

 

Una quarantena d'activitats 

El detall de la quarantena d'activitats programades per la Fira del Tap es pot consultar a www.firadeltap.cat i s'anirà explicant a través de les xarxes socials de Facebook, Twitter i Instagram de la Fira. A través d'aquest portal també es pot veure la forma com inscriure's a algunes activitats, així com la venda de tiquets dels maridatges o els xic-xec.

Més informació: 

Tota la programació a la web de la Fira del Tap. 

A

També et pot interessar