Nina Pagès
,
13/03/2017
Llibres

Els 5 motius per enganxar-se al MOT

La nova edició reflexiona sobre el binomi passat i literatura amb una quarantena d'autors nacionals, estatals i internacionals

Foto: 

MOT
Albert Sánchez Piñol, un dels autors de la nova edició
Els amants de la literatura, els llibres i les arts escèniques ja es freguen les mans. La quarta edició del MOT ja és aquí, i ens porta una quarantena d'autors de renom nacional, estatal internacional per descobrir què s'amaga al darrere de les seves plomes. L'esdeveniment tindrà lloc del 23 al 25 de març a Olot, i del 30 de març a l'1 d'abril a Girona amb més d'una quinzena de converses gratuïtes i cinc espectacles literaris i teatrals. Sota el lema 'Escriure el passat', el MOT convidarà a escriptors tan destacats com Manuel Rivas, Berardo Atxaga, Patrick Deville, Almudena Grandes i Albert Sánchez Piñol. Si encara no us convenç, descobriu els 5 motius per enganxar-vos al festival!

1. Una cita literària de luxe 

La quarta edició del MOT arriba amb més força que mai. Una quarantena d'autors de primera línia internacionals, estatals i nacionals figuren al programa del MOT 2017, que enguany tindrà com a fil conductor el passat. Entre els autors convidats destaquen Manuel Rivas, Bernardo Atxaga, Leonardo Padura, Patrick Deville, Edward Rutherfurd, Almudena Grandes, Santiago Posteguillo, Albert Sánchez Piñol, Ramon Solsona i Carme Riera, entre d'altres. Un cartell excepcional que situa Girona i Olot al mapa literari estatal i que ens permetrà reflexionar sobre la temàtica d'aquest any, el passat, un lloc on els escriptors contemporanis acudeixen a l'hora de construir els seus relats, un paisatge on se situa l'acció, un espai on s'hi arriba a través de l'exploració del record o un destí on l'escriptor es capbussa per tal de conèixer el funcionament d'unes societats, d'uns individus o d'unes cultures.

 

2. El +Mot: els 'spoilers' del festival

Voleu fer un tastet del festival abans que arranqui? No podeu perdre-us el +Mot, una novetat d'enguany que permetrà que els gironins i les gironines puguin gaudir d'una programació prèvia al festival que cerca generar expectació entre el públic lector i convidar-lo a reflexionar sobre el tema que es tractarà més extensament durant els dies del festival. Una iniciativa que permetrà arribar a públics nous i fomentar la diversitat de mirades sobre el binomi passat-literatura. Des del 6 de març fins al 18 de març, descobrim l'avanç de la quarta edició!

 

3. El Ver-MOT 

Un vermut per parlar de la vida, les relacions i la literatura? El Ver-MOT és una de les activitats més interessants d'aquest festival, que aposta per apropar la literatura i els autors més destacats del territori al públic gironí a través d'un format desenfadat i modern. Enguany, el ver-MOT es trasllada del Barri Vell a la plaça de l'Assumpció, al cor del barri de Sant Narcís, un espai molt viu on la cultura és especialment present. Diferents entitats i establiments de la plaça col·laboraran perquè la nova ubicació sigui tan reeixida com l'anterior. No podeu perdre-us el ver-MOT '1714', amb Albert Sánchez Piñol, autor de les novel·les Victus (2012) i Vae Victus (2015); Patricia Gabancho, escriptora d'assajos com 'Les dones del 1714 (2014); M. Carme Riera, responsable de 'La merla blava'; I Martí Gironell, que presentarà i conduirà l'acte. 

 

4. Converses entre escriptors i autors 

Durant aquest mes de març, podrem escoltar les converses 'Contra l'extinció', del pròxim dijous 30 de març a l'Auditori de la Biblioteca Carles Rahola, en què intervindran Manuel Rivas i Guillem Terribas; 'Escriure la memòria', una conversa entre Evelio Rosero i Pilar Arguda del pròxim dijous 30 de març; 'Nissagues', de Tània Juste, Gemma Ruiz i Patrícia Gabancho, del divendres 31 de març; 'Biografia de la ciutat', un cara a cara entre Edward Rutherfurd i Enric Calpena que tindrà lloc el mateix 31 de març; 'Les marques del temps', amb Bernardo Atxaga, Albert Sánchez Piñol i Mita Casacuberta, del dia 31 de març; 'Ponts', amb Joan-Daniel Bezsonoff, Mathias Énard i Salem Zenia, del dissabte 1 d'abril; i 'Cuba', una conversa entre Leonardo Padura i Daniel Rodríguez, del mateix dissabte. 

 

5. Recitals i espectacles 

A banda de converses i col·loquis, el festival de literatura també organitza un seguit d'activitats com el recital de poesia 'Nit d'avets delirant! Nit col·lectiva' del 30 de març a les 22 h al Bar de la Biblioteca Carles Rahola, un acte gratuït amb Dolors Miquel en què es llegiran poemes d'antics poetes i també de poetes més recents o actuals. Reina de Mallorca, Jaume Gasull, Vicent Andrés Estellés, Joan Brossa o la mateixa Dolors Miquel seran alguns dels protagonistes d'una nit poètica atemporal compartida amb els gironins i les gironines. Un altre exemple és 'Temps i tempo', una tertúlia-espectacle que tindrà lloc el dissabte 1 d'abril a les 22 h al vestíbul de la Biblioteca Carles Rahola amb Jaume Ayats, Jordi Lara i Jaume Coll Mariné a propòsit de la publicació de 'Mística conilla', la darrera obra publicada de Lara. Sobre el temps de la llengua, l’art que enfila narrativa, poesia, música, cinema, teatre que enllaça passat i present, tradició i avantguarda, folklore i ironia, la Ben Plantada i Obeses, parlaran, cantaran i representaran el susdit Jordi Lara, el músic i poeta Jaume Coll Mariné (Muntanyola, 1989) i l’etnomusicòleg, músic i director del Museu de la Música de Barcelona Jaume Ayats (Vic, 1969).

Més informació: 

Tota la informació del MOT 2017 al seu web

També et pot interessar