Foto: 

CEDIDA

Jean Genet, les cares fosques d'un rebel 

La 10a edició del Festival Pepe Sales dedica la seva programació al creador francès 
Nina Pagès
,
17/01/2017
Llibres
La prostitució homosexual, els furts i la persecució sexual són tres dels lacres que van perseguir el francès Jean Genet al llarg de la seva vida. Nascut a París el 19 de desembre del 1910, va ser un novel·lista, poeta i dramaturg considerat un dels grans autors del segle XX.

La seva literatura, significativament autobiogràfica, és un reflex dels aspectes més bruts de la societat i de la condició humana, amb obres de gran qualitat que cerquen convertir el delinqüent en l'heroi de la trama.

 

  • imatge de control 1per1

Una vida marginal

La seva mare, prostituta de professió, va decidir entregar-lo a l'Estat quan tan sols tenia un any, que se'n va ocupar fins als 8 anys. Als 10, ja va començar a delinquir i va viure la seva adolescència d'una presó a una altra fins que va acabar prostituint-se. Després d'anys de diferents processos judicials i 10 detencions, va ser condemnat a cadena perpètua. A la presó, va escriure i publicar diversos llibres que van aconseguir un gran prestigi entre els autors francesos, que van demanar-ne l'alliberament. El 1948, gràcies al que aleshores era president del país, Genet va rebre l'indult i va sortir al carrer de nou. 

 

La ploma dels miserables

Una literatura que provoca, capgira, mitifica i mescla la ficció i la realitat. Les paraules de Genet no van deixar indiferent a la societat del moment. L'art de crear poesia d'allò més pervers és un dels grans trucs literaris de l'autor francès, que durant la seva vida va crear novel·les i textos com 'Diario del ladrón' (1949), 'Santa María de las Flores' (1944), 'El milagro de la rosa' (1946), 'Pompas fúnebres' (1947), 'Querella de Brest' (1947) o 'Las criadas', la seva primera obra de teatre i una de les més exitoses de l'autor, que va marcar la seva entrada al moviment del teatre de l'absurd. El públic català, però, va conèixer Genet gràcies al muntatge teatral Flowers, una obra que reflectia l'esperit de la novel·la 'Notre Dame des Fleurs', de l'autor, representada als anys 80 de la mà de la companyia anglesa Lindsay Kemp. 

 

  • imatge de control 1per1

La Barcelona de Genet 

"El barri xinès era llavors una espècie de cau poblat tant per espanyols com per estrangers, delinqüents pollosos tots ells". Així definia el Raval de Barcelona el 1932 a 'Dario de un ladrón'. Genet va residir al que va ser el barri xinès durant els primers anys de la dècada del 1930, una de les zones més perilloses i marginals de la ciutat en aquell moment amb una gran presència de drogues, prostitució i pobresa. 

 

Un homenatge artístic 

Precisament, Genet és l'escollit d'enguany per protagonitzar el Festival Pepe Sales, un esdeveniment independent organitzat per La Penyora de Girona que en altres edicions s'ha centrat en figures de creadors independents com el Mateix Pepe Sales que li dóna nom, Miquel Bauçà, Pedro Casariego, Lluís Vilà, Santa Teresa de Jesús, Juan Eduardo Cirlot, Renèe Vivien i el recent Roberto Bolaño.

 

La desena edició del Festival Pepe Sales s'inaugurarà el pròxim dijous 26 de gener a les 20 h al Centre Cultural La Mercè amb l'exposició d'arts plàstiques 'Diari del Lladre: Les Carolines' I la performance multidisciplinària 'Querelle de Brest'.

Les activitats seguiran el divendres 27 de gener al Restaurant La Penyora, a partir de les 19 h, amb la representació de 'Les criades', de Genet; el dissabte 28 de gener, a les 22.45 h, amb el documental 'Pobres pobres que us donguin pel cul', un film de Lulu Marrtorell dedicate a Pepe Sales que es projectarà al canal 33 de Televisió de Catalunya; el diumenge 29 de gener, a les 20 h, en què el Cinema Truffaut acollirà la projecció dels films 'Genet al Raval', dirigit per Juan Caño, 'Un chant d'amour', de Jean Genet, 'Querelle de Brest', de R.W. Fassbinder, i l'exposició 'Tres mirades al món Genet'.

El dilluns 30 de gener a les 19:30 h, amb la conferència de Walid Soliman amb la lectura de textos sobre Jean Genet al Centre Cultural La Mercè; el pròxim dimarts 31 de gener a les 20.30 h al Centre Cultural La Mercè amb una mostra d'arts escèniques com el teatre, la dansa, la performance i la màgia de 50 artistes diferents; el dimecres 1 de febrer, a les 20 h, amb l'homenatge a Jean Genet del Cinema Truffaut a través del Festival de curtmetratges inèdits amb 15 realitzadors diferents; el dissabte 4 de febrer, amb l'emissió al canal 33 del documental 'Genet al Raval', de Juan Caño; i finalment, el dimarts 7 de febrer, la cloenda de l'exposició.

Més informació: 

Al web del Festival Pepe Sales. 

Del 26 de gener fins al 7 de febrer a diferents espais de la ciutat. 

A

També et pot interessar