La Barricona

Foto: 

Cedida

"La nostra recepta és coneguda: som feministes, ecologistes i antifeixistes"

La Barricona i La Calavera, un projecte cooperatiu engegat per joves del Ripollès
Mar Molero Dolz
,
10/10/2019
Menjar i beure
La Cooperativa Riembau SCCL neix a Ripoll el 2009 amb l’objectiu d’emprendre un projecte de cooperació social al Ripollès. Es defineixen com a feministes, ecologistes i antifeixistes, i actualment tenen dues línies de negoci: el restaurant La Barricona i l’obrador de cervesa artesana La Calavera. Es tracta de dos projectes que ells han construït compartint els valors de la terra, la proximitat, l’experimentació i el respecte. Asseguren que aquest projecte funciona perquè es tenen molt en compte les necessitats de cada membre del grup, però a la vegada, cada soci dóna el millor de si mateix.
"Dur a la pràctica una manera de pensar, amb les seves contradiccions, ens ajuda a fer pedagogia amb totes aquelles persones que ens demanen i tenen interès sobre el que hi ha al darrere”

La Barricona i La Calavera formen part de la Cooperativa Riembau, un projecte cooperatiu amb seu a Ripoll. El primer, La Barricona, és un restaurant situat a una antiga masia del segle XV. Els seus menjars no els mana la indústria de l’ara i aquí, sinó que proposen “menús treballats, saludables, equilibrats i realitzats en funció del mercat, la temporada i els productors locals”. Promouen una cuina tradicional que combina sabors d’arreu del món i es nodreix de les últimes tècniques de cuina. El segon, La Calavera, neix, tal com expliquen, “lluny de la indústria, a prop dels llúpols i les maltes”. Apareguda l’any 2012 a Sant Joan de les Abadesses, fa servir ingredients naturals i una producció artesanal que vol temps, dedicació i esforç.

"La nostra recepta és coneguda: som feministes, ecologistes i antifeixistes”, repeteixen des de la cooperativa. Aquests són els valors que defineixen el tarannà del projecte. Funcionen de manera assembleària i amb horitzontalitat, es parla tot i tothom té la mateixa responsabilitat i paraula. Això fa que quan s’han de prendre decisions o solucionar temes es faci de manera ràpida i àgil. Per exemple, sovint es parla en el moment previ al servei, mentre l’equip dina. D’aquesta manera el funcionament és dinàmic i no s’eternitza, ja que tothom hi ha de poder dir la seva. “Un dia a la cooperativa és molt intens. La manera de funcionar és efectiva gràcies a una convivència diària molt ordenada”, afirmen. A més de parlar les coses en el dia a dia de La Barricona i La Calavera, socis i treballadors es reuneixen un cop al mes per tractar temes quotidians, traspàs d’informació, de funcionament i decisions de la cooperativa. A l’hora de prendre decisions, el treballador és un més. “Hem après que així se’l fa i se sent partícip de la cooperativa. Aquest fet també ajuda a la cohesió en el moment que passa a ser soci”.

  • imatge de control 1per1


La recepció de La Barricona

La cooperativa Riembau la van iniciar tres persones joves, amb ganes de crear un projecte col·lectiu. "Volíem autoocupar-nos i fer-ho de forma coherent amb els nostres ideals”, diuen. Néixer en el moment de la crisi va ser dur. "No teníem experiència com a funcionament cooperatiu i la convivència 24 hores entre nosaltres va fer que en molts moments la cooperativa trontollés", relaten. Tot i això, deu anys després seguim aquí amb gent de sempre i també "amb cares noves que ajuden a l’oxigenació del projecte”. Asseguren que “gràcies a l’esforç de cadascú hem aconseguit que els valors de cooperació ens defineixin amb força”.

Traficants de menjars
Per elaborar els plats, fer la cervesa i oferir productes, es basen en una collita de proximitat. “Aprofitem els sabors del que hi ha només a casa nostra”, diuen. De fet, és curiosa la manera en què parlen d'ells mateixos. S'han posat el nom de 'traficants de menjars”, fent entendre que la seva cuina és atrevida i per a tothom. “Quan ve en Joan i ens porta una bona cistella de bolets d’aquí, no li fem pas un lleig, i passa el mateix amb els enciams d’en Pere o el xai d’en Toti”, expliquen. “Hi ha qui s’enfada perquè no tenim Coca-Cola o patates fregides, i hi ha qui queda encantat amb el projecte", diuen. "Dur a la pràctica una manera de pensar, amb les seves contradiccions, ens ajuda a fer pedagogia amb totes aquelles persones que ens demanen i tenen interès sobre el que hi ha al darrere”.


Un dels plats de La Barricona

També exploren camins i rutes tant d’últim crit com tradicionals, com per exemple la cervesa en la qual estan immersos ara mateix es diu Wood Series. “Són unes cerveses envellides en bótes de roure”, asseguren. “La Calavera aconsegueix una gamma de cerveses que fusiona tota mena d’estils amb caràcter de fusta i un ampli ventall de sabors i matisos”.

A més del restaurant i les cerveses, sovint organitzen una sèrie d’activitats a la comarca. Celebracions, maridatges, actuacions en directe o el Brewtast, una fira estiuenca de cervesa artesana que aplega, entre altres coses, concerts, un concurs picant amb la famosa “salsa tòxica” o un maridatge de cerveses amb xocolata, fruït de la intercooperació amb El cacau d’Olot. “En resum, som inquiets i quan ens ve de gust fem coses, perquè ja se sap, "los catalanes hacen cosas".

Més informació: 

A

També et pot interessar