Foto: 

CEDIDA

Girona al plat: els sis productes més típics de la ciutat 

Tastem la gastronomia de la capital gironina
Nina Pagès
,
11/11/2018
Menjar i beure
L'avantguarda i la tradició conflueixen a la ciutat de Girona per crear una cuina dinàmica, creativa, autòctona i variada que mira cap al futur però que no oblida les arrels. Si bé comptem amb alguns dels millors restaurants del món, la ciutat també guarda un racó destacat per a tots els comerços i locals que recuperen i donen vida a les receptes de tota la vida, dels nostres avantpassats. Descobrim quin és el llegat d'una gastronomia capaç d'enlluernar les estrelles Michelin i sobreviure a l'onada de la globalització. 

Xuixo 

Si pensem en gastronomia gironina, el primer que ens ve al cap és el xuixo, un magnífic dolç d'origen francès que s'ha convertit en l'ambaixador culinari de la nostra ciutat. Fet de pasta molt tova i mantegosa, espolsat de sucre i farcit de crema, aquest producte, que pot servir-se per berenar, esmorzar o per les postres, ha aixecat passions arreu de la província, fins al punt que se n'organitzen marxes, degustacions i tota mena d'esdeveniments al seu voltant. Estem segurs que no hi ha cap fleca o pastisseria de la capital que no en tingui algun als seus expositors! 

 

Vedella de Girona 

Un altre dels productes estrelles de la demarcació és la vedella de Girona. Catalans d'arreu del territori es desplacen fins a les nostres comarques per tastar i comprar aquesta carn amb denominació d'origen que destaca pel seu gust i per una textura tendra i melosa. Un bon lloc per comprar-la és el Mercat del Lleó, on trobareu diversos establiments que la comercialitzen. Un dels plats més interessants al voltant d'aquest producte és la recepta de vedella amb bolets, molt típica a la regió. 

 

Poma de Girona 

Una fruita de la ciutat? No hi ha dubte: la poma. És una de les icones de l'agricultura i la gastronomia de les comarques gironines. Actualment, la indicació geogràfica protegida és la IGP Poma de Girona, successora de la denominació de qualitat Poma de Girona. Reuneix prop d'un centenar de fructicultors que tenen cura de 2.300 hectàrees de pomeres amb un total de 100.000 tones de pomes anuals, sobretot de les varietats Golden, Red Delicious, Royal Gala i Granny Smith. 

 

Truita de badocs 

No només fem truites de patates, ceba, bolets i carxofes, els gironins som molt creatius i escollim altres ingredients menys comuns com, per exemple, el badoc, que és la flor del carabassó. La truita de badocs és un plat suculent I senzill que es manté molt viu a la província de Girona i, en concret, a la comarca del Gironès. La recepta? Molt fàcil: heu de netejar les flors, passar-les per una paella i afegir-les als ous batuts que, més tard, introduirem de nou a la paella. 

 

Gelats del Rocambolesc 

Segurament, aquest és el producte icònic més controvertit, ja que tot just fa quatre anys que el reposter dels germans Roca, en Jordi, i la cuinera Ale Rivas van decidir obrir el Rocambolesc al carrer Santa Clara de Girona. Tot I així, podem dir que les seves creacions ens han deixat bocabadats i, en pocs anys, han esdevingut un reclam molt efectiu per a turistes d'arreu del món. Des de gelats de tots els gustos i fins als polos del Cul de la Lleona, podrem tastar propostes originals, divertides i delicioses en ple centre de la ciutat.

 

Els platillos 

Menuts, carns, aviram, bolets, hortalisses... Els famosos platillos de Girona barregen diversos ingredients, animals i vegetals, tallats petits i servits entre el primer plat o l'entrant, just abans de l'últim plat, que normalment serà un rostit. Podem trobar ingredients com naps, pèsols, albergínies, cols de Brussel·les, botifarres, mandonguilles i tota classe de carns i bolets. A la nostra regió, el platillo més famós és el de menuts de pollastre o el d'ànec o oca. 

A

També et pot interessar