Foto: 

Associació de Jazz de Girona
Edició del 2015, amb la Happy Jazz Band

Les vacances nadalenques a ritme de Swing 

El Girona Christmas Swing arriba a diferents escenaris de Girona fins al 8 de gener
Nina Pagès
,
22/12/2016
Música
Apropar l’esperit nadalenc a través de temes de jazz i swing de totes les èpoques al públic gironí. Aquest és el principal objectiu del Girona Christmas Swing, un esdeveniment musical que tindrà lloc durant el mes de desembre fins al 8 de gener amb un total de 19 concerts d’artistes emergents i de projecció internacional. Espectacles, en la seva majoria gratuïts, que ens faran ballar i sentir l’emoció d’aquestes dates assenyalades. Per conèixer una mica més la proposta, hem parlat amb Antoni Miquel Muñoz, un dels membres de l’Associació Cultural Jazz de Girona, l’entitat organitzadora del Girona Christmas Swing. 
“És un festival proper organitzat amb senzillesa, però intentant cuidar al màxim els detalls”

 

- El lindy hop i el swing són els ingredients perfectes per un bon àpat nadalenc?

  • imatge de control 1per1

El swing és un estil, dins el món tan ampli del jazz, que és molt amè a l'hora de parar l'orella. Als malalts d'aquest estil, durant el nadal, no ens paren de sonar i sonar temes per endolcir els nostres àpats. Als que tot just descobreixen aquest món o que encara el desconeixen - suposo que d'aquests en queden pocs, perquè la majoria de ciutats posen Nadales pels altaveus de carrers i carrerons- els recomanaríem que s'acostessin al festival i que ho tastessin amb música en directe. 

- 19 concerts en diferents espais de la ciutat. Quins artistes i grups heu escollit i com ho heu fet? 

Sempre escollim artistes locals que tinguin algun projecte relacionat amb el món del swing, així com els projectes de les escoles de música de la ciutat que hi vulguin participar i que també siguin d'aquest estil de música. En portar diverses edicions, ja sabem a quins músics els agrada participar i tocar al carrer, però cada any s'incorpora algun nou projecte o alguna nova agrupació. Si a això hi sumem els concerts al Sunset, el cartell realment és espectacular. Aquest any comptem amb propostes al carrer realment interessants com els Sunset Rithm Kings, Counting Off Group, Jazztembé i Sant Swing Bocombo, quatre projectes locals i molt joves; els Jazz Delight Trio, amb músics emergents i amb gran projecció internacional; els Faló & Friends, un projecte familiar on pare i fill, juntament amb bons amics, completen la proposta; l'incombustible Pau Morales, al capdavant de dos projectes engrescadors com són Ding Dang Rock i Santi F, Pau M & Nacho M; dues apostes pel jazz vocal femení, The New Flappers & The Room Jaç Quartet i les Lolita Sisters, un projecte de ragtime de les mans del mestre Albert Llovet; una proposta amb temes únicament de Nadal, que són els White Christmas; una estrena, els The Giant Steps; i dos projectes educatius nascuts a l'escola de música de Sant Gregori, com ara la Happy Jazz Band i els Swing Cookies. Pel que fa a les propostes en recinte tancat, aquestes seran al Sunset Jazz Club i seran Doc Scanlon's Cool Cat Trio, Agustí Burriel i 5 Spots, tres projectes molt enèrgics, amb formacions barcelonines i amb una experiència internacional i molts festivals i clubs de jazz a les espatlles.

- La majoria de concerts són gratuïts, i heu impulsat un mètode per tal que els espectadors facin la seva contribució amb donacions econòmiques altruistes. Està funcionant? 

El Girona Christmas Swing és un festival que no compta amb el suport econòmic de cap institució pública, tot i que l'hem demanat algunes vegades. Aquesta és la nostra cinquena edició i, malauradament, sembla que seguirà essent així, o sigui que hem hagut de trobar alternatives. Ens va semblar que establir una mena de taquilla inversa seria un bon mètode, i d'aquí va néixer la idea que fos el mateix públic que fes les aportacions econòmiques. Les recaptacions oscil·len entre els 80€ i els 150€, és a dir, bàsicament serveix per cobrir les despeses de transport de les bandes i el cafetó calent que s'han de prendre perquè el fred que fa al carrer sol ser important. Per tant, com veieu, el festival neix de la bona voluntat dels músics i de l'Associació Cultural d'apropar el jazz a la gent i balladors del carrer que no pas d'un afany d'obtenir beneficis. 

- Molts dels concerts es desenvolupen a la Rambla i la pl. de Sant Martí, però alguns altres també a locals com el Sunset Jazz Club. Des de l'Associació, percebeu una manca de locals amb música en viu? 

El Sunset és l'únic referent a la ciutat d'aquest estil de música. Des de l'Associació Cultural hi tenim una molt bona relació i és per això que sempre col·laborem en la majoria d'esdeveniments de swing o de música al carrer, plegats. Moltes vegades hem pensat quin deu ser el motiu del fet que cap altre local de la ciutat aposti per aquest tipus de "públic", però després de parlar diverses vegades amb l'Aleix i l'Anna (que regenten el Sunset) entenem molt bé que ha de ser difícil tirar endavant un negoci d'aquest tipus si no hi ha una voluntat clara per part de l'administració pública de facilitar les coses per estimular la música en viu de la ciutat. 

- Com va sorgir la idea del Girona Christmas Swing? Vàreu començar el 2012. Com ha evolucionat el projecte? 

Vam pensar que seria interessant recuperar l'esperit nadalenc americà i apropar-lo a tota la gent del carrer, i lligar un festival amb tota la moguda de Lindy Hop (balls swing) que organitzem des de l'Associació Cultural Jazz de Girona. Al llarg d'aquests anys, hem vist els espais que tenen més bona acollida, així com les dates i les franges horàries a les quals podem arribar a més gent. Hem anat rebent, any rere any, el suport de més i més músics que tenen el desig de donar un cop de mà i tocar al carrer. És a dir, ens hem anat fent un lloc al cor dels músics i dels amants del swing i del lindy hop de la ciutat, perquè, al cap i a la fi, es tracta d'un festival proper i organitzat amb molta senzillesa, però intentant cuidar al màxim els detalls, sobretot, cap a les bandes i balladors. 

- Els dies 17 i 18 de desembre vam poder escoltar els primers concerts amb Happy Jazz Band, el Sunset Rithm Kings i la Young Jazz Band. 

Hem començat el festival amb el festival amb els projectes educatius que transmeten les ganes de les noves generacions de tocar al carrer i de la seva creixent passió pel jazz antic, de la mà d'un dels millors músics de Catalunya, en Dani Alonso, que tenim la sort de tenir-lo vivint prop de Girona, i que és un gran entès en aquest món. I no només això, sinó que el gran Pepe Robles, juntament amb en Pau Cassares, dos músics de renom dins l'escena New Orleans van acostar-se a col·laborar amb els Sunset Rithm Kings, o sigui que tot un luxe de començament. Però no hem d'oblidar que el Girona Christmas Swing continuarà totes les festes de Nadal i que tindrem moltes bandes espectaculars, ja sigui al carrer, com al Sunset Jazz Club.

Més informació: 

Horaris, preus i escenaris al web del Girona Christmas Swing.

A

També et pot interessar