Reis Igualada

Foto: 

Cedida

Festa dels Reis d'Igualada: 125 anys de cultura, història, identitat, tradició i màgia

Igualada inaugura 'Scala Reis', una exposició que posa en valor els elements que configuren la Festa dels Reis
Bet Altarriba
,
19/12/2019
Fires i festes
La ciutat d’Igualada celebra una efemèride molt especial: els 125 anys de la Festa dels Reis d'Igualada. Per commemorar-ho, aquest any inaugura l’exposició 'Scala Reis', una mostra que obrirà les portes aquest 19 de desembre i que es podrà visitar fins a mitjans de gener en diversos espais de la ciutat.

La Festa dels Reis d’Igualada és una festa viva, latent i imprescindible, que ha viscut i sobreviscut en moments històrics convulsos, i que ha conviscut amb tot un seguit de diverses generacions i testimonis igualadins. Convertint-se, sense cap mena de dubte en una festa icònica de la ciutat, donat que té tot un seguit de característiques i trets diferencials que l’han convertit en única i diferencial: no hi ha res igual que aquesta festa. Declarada Festa Popular d’Interès Cultural (2010) i Festa Patrimonial d’Interès Nacional (2016), actualment és candidata per esdevenir Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

La Festa, compromesa per tot un seguit de dies màgics, comença amb l’arribada del Patge Faruk cada 28 de desembre a la ciutat, i culmina el dia 5 de gener, transformant i vestint Igualada de llum, color, plomes, il·lusió i de màgia, amb l’arribada i cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient. La cavalcada d’Igualada és única i particular: comença a l’àgora, a l’espai públic, i es trasllada a l’esfera més íntima i privada, a les cases dels nens i nenes que esperen amb il·lusió l’arribada dels regals.

La història també destaca i deixa entreveure el seu poder especial: és la cavalcada més antiga de Catalunya, i la segona més antiga de l’Estat (la més antiga és la d’Alcoi). Una cavalcada que va arrencar l’any 1895, tot i que hi ha vestigis que el repartiment de regals als infants ja va iniciar-se a l’any 1894. Celebrada quasi ininterrompudament, a excepció de l’any 1933, amb la Segona República, i durant la Guerra Civil.
 

Scala Rei: 6 exposicions que retraten la Festa dels Reis d’Igualada
Per commemorar aquesta festa, s’ha organitzat l’exposició Scala Rei, ubicada en diferents indrets de la ciutat, i que mostren tot allò tan significatiu i tan nostre com ho és aquesta festa. Segons Pau Duran, comissari d’aquesta exposició, la mostra està "dedicada als elements que configuren la festa. Hem de partir de la base que volem que aquesta festa sigui Patrimoni Immaterial, però és que aquesta festa té molt material: hi ha molts elements que hi participen i hem agafat aquells que són més significatius", explica. "La Festa ha evolucionat moltíssim, però hi ha una sèrie d’elements com les escales, que continuen vigents i que ens fa característics. Aquestes escales i el model de repartir els regals a les cases, ens fa pensar que aquesta intromissió als domicilis, no passa a tot arreu. La festa es basa en això, que no només succeeix a l’espai públic", afirma.

En aquest sentit, la primera de les exposicions és a l'espai Igualadiníssim a l'Ajuntament d'Igualada, un espai que mostra els 125 anys de l’arribada dels Reis a la ciutat amb diverses fotografies i també amb l’exposició de la Creu de Sant Jordi que es va otorgar ara fa un parell d’anys. La segona de les exposicions està ubicada a la seu d'Òmnium Cultural i dedica la seva temàtica a les auques, les crides "que són aquells documents que convidaven a la festa fins a mitjans dels anys 60, i que anys després, es va transformar en una auca que fins a dia d’avui encara es reparteix el dia 1 de gener. Les auques han estat dissenyades, dibuixades i escrites per diversos escriptors i dissenyadors de la ciutat", relata Duran. A més, també hi hauran exposades les músiques típiques d’aquesta festa, com ho són la cançó del Patge Faruk o aquelles músiques que ja no sonen a la cavalcada d’avui dia.
 

Objectiu: impregnar tota la ciutat amb la Festa dels Reis
D’altra banda, la quarta exposició serà al Museu de la Pell on s’hi exposen els llibres blancs i negres: "les 3 edicions que s’han fet durant els últims 75 anys", apunta Duran. Sota el títol 'Plomes i Capes', la cinquena mostra estarà ubicada a la Sala d’Exposicions Municipal. En aquesta exposició hi ha la indumentària de la festa: els vestits dels patges i dels reis, que es conserven avui dia, com per exemple, vestits dels anys 30, 60 i del 2006: "Hi ha tota la indumentària que es conserva de la festa", explica el comissari.

L’altre dels espais que ubicaran una més d’aquestes mostres és el Casal Popular d'Igualada el Foment, que serà l’escenari i homenatge de les escales i els patges. La raó per la qual s’ha escollit aquest espai claudica perquè "té una simbologia molt especial. És un lloc molt cèntric, ja que està ubicat a la Rambla i hem pogut lligar el balcó d’aquest edifici amb les escales, element molt significatiu de la cavalcata d’Igualada, és un lloc on avui dia va el jovent, i està bé buscar espais de memòria i lligar-ho en espais importants i significatius en l’actualitat perquè és un lloc on es viu la festa", raona Duran. I per acabar, l’últim escenari és l’Ateneu Igualadí, on hi haurà l’exposició de cartes, donat que és l’espai on els infants duen les cartes als patges, cada 1 de gener.
 

'Scala Reis' no serà una exposició cronològica, sinó que "serà una mostra explicativa i expositiva dels elements que participen a la festa, que pràcticament amb la seva totalitat són vigents des del primer dia, com ho són les escales o la indumentària, les cartes... En aquest sentit, aquesta exposició busca reivindicar aquests elements i consolidar-los. Que no siguin elements naïfs, sinó que siguin elements que formen part de la nostra història i que també expliquen el moment en què es varen realitzar. Amb aquesta exposició hem volgut treure tot allò que la comissió de Reis té als seus arxius i posar-ho al carrer, a l’abast de la ciutadania i de tothom", relata Duran.

Amb l’objectiu d’inundar la festa a la ciutat i als ciutadans, també es realitzaran diverses accions fora d’aquests espais, com una actuació que es realitzarà a la façana del Foment, o una altra d’aquestes accions destacades i que segueix l’objectiu d’apropar encara més la festa a la ciutadania, és que més d’un centenar d’aparadors de comerços de la ciutat lluiran tot un seguit de fotografies històriques d’aquesta festa. Amb tot això, la ciutat s’impregnarà de cultura, història, identitat, tradició i màgia com ho és la Festa dels Reis d’Igualada.

Més informació: 

A

També et pot interessar